”Without accepting the fact that everything changes, we cannot find perfect composure. But unfortunately, although it is true, it is difficult for us to accept it. Because we cannot accept the truth of transience, we suffer.”
– Shunryu Suzuki

Förändring kan vara jobbigt. De flesta vill förändra hela sina liv på något sätt, men tycker det är svårt att antingen komma igång eller upprätthålla förändringen särskilt länge.

Kärnan i läran om förändring finner vi mellan det oundvikliga faktumet att förändring ständigt råder, och motståndet gentemot det faktumet som vi och de runt omkring oss uppvisar. Vi vill göra en förändring, men samtidigt vill vi inte det. Hur kan vi lösa denna konflikt?

Leo Babauta har studerat förändring i ett flertal år, så låt oss gå igenom hans lärdomar om att omfamna förändring och ta den glada vägen dit.

”Jag njuter faktiskt av förändring,” berättar Leo, ”inte för att jag känner att jag behöver förbättra mitt liv, men för att med förändring, lär jag mig nya saker. Alltid.”

 

Den glada vägen till hållbar förändring

Den glada vägen till hållbar förändring är uppdelad i sex element, varav många som är dylika de andra. Icke desto mindre, de är alla användbara och har sin plats i att skapa förändringar i ditt liv.

1. Övervinn tröghet. Vi har alla tröghet – det motstånd gentemot förändring, särskilt mot stor förändring som rubbar våra levnads- eller tankemönster. Ibland är det inte svårt att övervinna; vi kan bli upprymda om att göra en stor förändring och börjar därför omedelbart omarbeta en särskild del av våra liv. Den glada vägen är dock medelvägen mellan ingen förändring och drastisk förändring. Den är i små förändringar, så små som möjligt. Små förändringar innebär att det inte är svårt att komma igång, men även att förändringen är hållbar. Om du gör en drastisk förändring är chansen stor att den inte kommer vara särskilt länge.

Om du känner av trögheten, satsa på att göra en sådan liten förändring som möjligt. Gå bara ut och promenera i 5 minuter, eller börja skriva, måla, eller spela din fiol i 5 minuter. Du kan göra allt i 5 minuter. Det borde verka löjligt lätt, men det är hela poängen.

2. Övervinn motståndet hos andra. Detta motstånd kan till och med vara svårare att övervinna än din egen tröghet. Ofta vill inte de människor i våra liv se förändring; de kommer vara negativa, eller till och med aktivt försöka stoppa oss från att förändras. Det finns ett flertal strategier till att övervinna detta, såsom att exempelvis fråga om deras hjälp (för att få dem på din sida), prata om situationen öppet med dem, eller, om det behövs, kapa dem från ditt liv – tillfälligt eller permanent. Läs mer om förslag på hur du kan handskas med besvärliga människor i detta inlägg.

3. Hitta glädjen. Här är nyckeln till allt. Glöm bort de andra stegen om du måste, men glöm aldrig bort detta. Att göra något du hatar är möjligt i ett tag, men du kommer aldrig kunna upprätthålla det i längden. Om du hatar att löpa kommer du aldrig kunna hålla igång vanan särskilt länge. Du måste hitta glädjen i att göra aktiviteten, och när du gör det är det en dans på rosor. Så välj antingen en aktivitet som du älskar eller hitta något att älska i aktiviteten, och greppa tag i det.

4. Håll glädjen vid liv. Glädje kan vara flyktigt, och för att upprätthålla det så behöver du vårda det. Detta är en konst, och det är omöjligt att ge dig steg-för-steg-instruktioner här. Men några tips: var tacksam för din glädje, varje dag. Var i nuet när du håller på med aktiviteten, istället för att låta ditt sinne vandra någon annanstans. Förnya din glädje ofta – genom att börja om, ge dig på saker från en ny vinkel, eller göra något lite annorlunda. Hitta människor att dela denna glädje med, människor som tycker om det lika mycket som du.

5. Fira de små vinsterna. Vi blir ofta avskräckta när vi inte har kommit lika långt som vi hade hoppats, eller lika långt som vi anser att vi ”borde” ha gjort: vi har inte magrutorna än (efter en månads träning), eller så är vi inte heltidsbloggare än (efter tre månaders bloggande). Men vi glömmer bort hur långt vi faktiskt har kommit. Varje steg längs vägen är en vinst, inte för att vi har uppnått ett mål, men bara för att vi tog steget. Fira de stegen – hoppa upp och ned i glädje, skryt om det på Facebook, sjung en Bee Gees-låt i falsett, skriv några vinnarord i fet stil och sätt upp det på ditt kylskåp. Du är grym.

6. Gör det till en del av ditt liv. Förändringarna du gör kan vara för evigt eller dö ut. Oavsett vad så är akten av att göra en förändring i sig oerhört värdefull, dels på grund av den tillfälliga glädjen du får av att göra det, men även på grund av vad du lär dig av det. Men att få en förändring att fastna kan vara en stor sak. För att integrera förändring in i ditt liv, måste det bli en del av din dagliga rutin. Om du vill meditera kan det var smart att göra det vid en särskild tid, till exempel precis efter att du har druckit ditt morgonte och innan du hoppar in i duschen inför jobbet. Att dricka te blir i det fallet din utlösare för denna nya vana, och eftersom teet redan är integrerat i ditt liv blir det ett ankare som etablerar denna nya vana. Ju fler gånger du utför vanan i samband med denna utlösare, och ju oftare du gör det, desto mer kommer den fastna. (Läs mer om vanor och ritualer i detta inlägg.)

 

Slutligen

Till vem som än gör förändringar: du kommer misslyckas. De orden har inte för avsikt att avskräcka dig, men för att lätta på rädslan av misslyckande – om du redan vet att det kommer hända, finns det ingen överdriven press för att undvika det. Misslyckande är en oundviklig del av förändring, och faktum är att det borde firas – det ger oss ofantliga möjligheter, om än med hjälp av piskan, att ta lärdom av våra erfarenheter. Misslyckas, misslyckas ofta, och lär dig. Då kommer du vara bättre rustad inför nästa försök. Hitta glädje i varje försök, i varje vinst, i varje misslyckande, och se hur förändringen blir en belöning i sig.

”Try again. Fail again. Fail better.”
– Samuel Beckett

Källa: Leo Babauta


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️