Ofta är det bäst att fokusera på vad du vill ha, istället för vad du inte vill ha. Ibland är dock det mest direkta sättet att kapa de dåliga sakerna, så att du låter de bra lysa starkare.

Låt oss prata om en fasta från negativitet.

 

Varför negativitet uppstår

Du har säkert hört någon tala om ”självdestruktivt beteende,” men faktum är att din hjärna genom åren har utvecklats otroligt framgångsrikt med målet att få dig att överleva. Och att förstöra sig själv är inte ett särskilt smart sätt att överleva på.

Allt så kallat ”självdestruktivt” beteende har faktiskt som mål att hjälpa dig frodas, dock ofta på konstiga och invecklade sett.

Med andra ord, varje tanke och beteende har en positiv intention bakom sig.

Här är ett par exempel:

 • oro hjälper dig säkerställa att du är väl förberedd för någon kommande situation (som ett företagsmöte)
 • att älta om förflutna negativa erfarenheter kommer från viljan att lära sig av dem och inte upprepa misstagen i framtiden
 • rädsla har den slutgiltiga intentionen av att hålla dig säker (det är en väldigt hälsosam respons om du, till exempel, står på kanten av en hög byggnad)

Alla de ovanstående exemplen är hälsosamma och användbara emotionella responser. De blir bara negativa när du ältar om dem för länge. Låt oss därför se hur du kan utvinna de positiva fördelarna från dessa känslor, utan att låta dem tynga ned dig med deras icke-hjälpsamma sinnestillstånd.

 

Hur du bannlyser dina negativa tankar och känslor

Är du redo att bannlysa din negativitet och leva ett glatt, positivt liv?

Fastän det skulle gå att aktivt bannlysa allt det negativa av varje fall du stötte på, vill vi göra denna respons automatisk. Tanken är att du till slut, så fort en negativ känsla dyker upp, utvinner den användbara information den förser dig med, ser till att du erkänner dess positiva intention, och sedan bannlyser den – allt inom ett par sekunder.

För de nedanstående punkterna och exemplen vill jag att du väljer en situation från ditt liv där du brukar känna en ohjälpsam känsla, och applicerar övningarna på den situationen medan du läser.

1. Upptäck den positiva intentionen bakom känslan

De tre exemplen ovan med rädsla, oro, och att älta på negativa erfarenheter förklarar denna punkt, så låt oss inte gå in på den mer djupgående.

2. Hitta ett sätt att ta vara på, och använda dig av intentionen

I exemplen ovan, kanske lösningen är:

 • för att oroa dig om ett företagsmöte – Tänk på och gör en lista med exakt det du behöver för att vara väl förberedd inför mötet. Gå sedan igenom listan, och se till att du har förberett allt. Efter det kan du släppa oron, vetandes att du har gjort ditt bästa för att få mötet att gå bra.
 • för att älta om förflutna negativa erfarenheter – Sätt dig ner och tänk på de lärdomar du har lärt dig av de erfarenheterna, och vad det innebär för dina framtida handlingar. Bannlys sedan de negativa tankarna (som förklarat nedan).
 • att vara rädd – Rädsla handlar i grunden om att hålla dig säker. Så hitta ett sätt att försäkra dig om att du är säker, på en logisk nivå. När det är hanterat kan du säkert släppa den negativa känslan (som nästan helt är frånkopplad din logiska hjärna, så det är inte särskilt konstigt att en ”falsk” rädsla uppstår).

3. Bannlys den negativa känslan

Negativa känslor är som budbärare som knackar på din dörr. De har ett meddelande att ge dig. Och ju längre du ignorerar dem, desto mer ivriga och aggressiva blir de.

Men om du tar emot meddelandet och ser till att du tar itu med det, behövs inte längre budbäraren. Du kan då förkasta den, med hjälp av processen nedan.

(Oroa dig inte över att metoden nedan kan tänkas hindra dig från att utvinna all användbar information från de negativa känslorna. Om det är något annat du behöver ta itu med kommer känslan återvända.)

 

Hur du avfärdar en negativ känsla när den inte längre är användbar

3.1 Klura ut vilken film du skapar i ditt sinne som framkallar känslan

För att framkalla de negativa känslorna i ditt sinne, föreställer du dig en särskild uppsättning bilder, ljud, och känslor. Se det som att det är en film.

Till exempel, om du känner dig orolig inför ett företagsmöte, är chanserna goda att du föreställer dig att du är på mötet, börjar stamma av nervositet när du förklarar något viktigt, drar till dig allas blickar när svetten sedan börjar rinna… du fattar galoppen.

Klura ut vilken film det är som i detta fall framkallar känslan i ditt sinne. Sedan kan du ta bort den och se om den negativa känslan skapades av en överaktiv fantasi, eller om det fortfarande finns något du måste ta itu med.

3.2 Reducera den känslomässiga intensiteten av den visualiseringen

Om du har hållit på med NLP tidigare kommer du nog känna igen detta. Du kommer här justera på något som kallas ”submodaliteterna.” Med andra ord, inte vad du föreställer dig, men hur du föreställer dig det.

Så, med filmen i ditt sinne, fråga dig själv ett par frågor:

 • Var ser du scenariot ifrån? Genom dina egna ögon, eller från en tredje persons perspektiv?
 • Är det färgglatt eller svartvitt?
 • Är det en film, eller en stillbild?
 • Är det något ljud? Hur högt är det?
 • Hur stort är scenariot?

Det finns en anledning till att en film på en biograf känns mycket mer intensiv än en film på en gammal liten svartvit TV-apparat. Detta faktum ska vi ta vara på. Prova det följande nu (du läser väl med ditt eget exempel i åtanke, eller hur?), och se hur stor skillnad det gör på hur du känner dig:

 • Om du föreställer dig en film, pausa den så att den står still.
 • Kliv utanför dig själv, och ännu längre bort från scenariots fokus, så att du nu ser på situationen från en fristående observerares synpunkt.
 • Ta bort all färg från bilden tills den är svartvit.
 • Om det fortfarande finns ljud, sänk det rejält tills det är ett oförståndigt mummel i bakgrunden, och stäng sedan av det helt.
 • Krymp bilden av denna pausade svartvita scen tills det är storleken av ett frimärke, och skicka den långt, långt bort.

Sedan, för att försäkra dig om att den negativa känslan inte kommer och fyller ditt nyskapade tomrum (naturen hatar vakuum) – föreställ dig istället ett positivt scenario. Och gör det stort, färgglatt, ljust, och högt, så att det är mycket mer intensivt i ditt sinne än föreställningen av att saker och ting går snett.

I praktiken kanske du måste bannlysa den negativa känslan ett par gången för att detta verkligen ska fatta fäste i ditt sinne. Men med övning kommer hela processen bara ta ett par sekunder, så om den negativa visualiseringen av någon anledning skulle återvända kan du lätt ta itu med den.

Och, åter igen, glöm inte bort att dina negativa känslor bara är budbärare. När du väl har lyssnat på dem och sett till att du kommer ta användning av deras förslag, kan du förkasta dem. Du behåller då all den användbara informationen, men tynger inte ned dig själv med all den överflödiga negativiteten.

4. Om den negativa känslan kommer tillbaka…

… gå igenom steg 1 och 2 igen, och säkerställ att du har utvunnit all den användbara informationen som känslan ville förse dig med.

Bannlys sedan känslan igen.

 

Fastan från negativitet

Nu när du helt och hållet förstår den kraftfulla tekniken ovan för att bannlysa negativitet, är det dags att göra den helt automatisk:

De kommande 14 dagarna, varje gång en negativ känsla dyker upp, bannlys den med metoden ovan.

Detta kommer bokstavligt talat svälta dig från negativitet, och du kommer återbetinga din hjärna att hitta konstruktiva lösningar och släppa dåliga känslor istället för att älta om dem. Per automatik.

Källa: Alive With Passion

Detta inlägg är den tredje delen av en tredelad serie om att göra positivitet till en undermedveten vana –  del 1 | del 2


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️