Inte sällan lägger din morgon grunden för resten av dagen.

Låt oss därför gå igenom ett sätt att bryta dina gamla tankemönster som råder på morgonkvisten, och byta ut dem mot tankar som gör dig energisk och ivrig inför dagen du har framför dig – every single morning.

 

Hur dina frågor riktar ditt undermedvetna sinne

Fundera på dessa frågor:

 • Varför händer detta alltid mig?
 • Varför kan jag aldrig göra detta rätt?
 • Varför är alla emot mig?

Förutom faktumet att de alla är negativa, pessimistiska frågor, fokusera din uppmärksamhet på något annat: De innehåller alla förutsättningar. Med andra ord, för att kunna besvara frågan, måste du acceptera frågans grundläggande antagande. Deras respektive förutsättningar är:

 • ”Detta” händer alltid dig.
 • Du kan aldrig göra ”detta” rätt.
 • Alla är emot dig.

Detta skulle inte vart ett sådant stort problem om inte ditt undermedvetna sinne var så otroligt smart… fast samtidigt så otroligt dumt.

Ditt undermedvetna sinne är som en högkvalitativ målsökande missil. Du ger den vissa parametrar, och så kommer den leta. Och leta. Och den kommer hitta ett mål som passar in på dina specifikationer. Dessvärre har den inget filter som avgör om målet är bra för dig eller inte – den accepterar, utan ifrågasättning, de parametrar du ger den. Precis som en målsökande missil.

Specifikationerna du ger ditt undermedvetna sinne är frågor. Du frågar en fråga, och ditt undermedvetna sinne kommer ge dig ett svar om du frågar upprepade gånger och betonar att det verkligen är viktigt.

Och svaret kommer alltid innehålla din frågas grundläggande förutsättningar.

Frågar du varför du aldrig kan göra det rätt? Grymt! Ditt undermedvetna sinne kommer ge dig en hel uppsjö av anledningar… till varför du aldrig kan göra det rätt.

Frågar du varför alla är emot dig? Ditt undermedvetna sinne kommer ge dig en massa anledningar varför, och ta upp ett flertal exempel som stödjer förutsättningen.

Det är lätt att se hur du, med sådana frågor, trycker ned dig själv i marken med depression och en brist på motivation.

Å andra sidan, se på en fråga som:

 • Hur kan jag lättast göra detta?

Denna fråga förutsätter att:

 • Du kan göra det
 • Det finns flera sätt att göra det på
 • Det kommer vara lätt

Det kallar jag bra förutsättningar!

Och kom ihåg, om du frågar tillräckligt länge kommer ditt undermedvetna sinne ge dig ett svar på din fråga, varje gång.

 

Skapa dina kraftgivande morgonfrågor

En av kärnprinciperna av livscoaching är att du, klienten, vet vad som är bäst för ditt eget liv. Så istället för att du nu får ett par exakta frågor att ställa till dig själv, låt oss gå igenom hur du kan utveckla dina egna frågor, frågor som passar dig bäst.

Vårt mål är att skapa 5 kraftgivande frågor som du kommer fråga dig själv varje morgon, precis efter att du har vaknat, för att programmera dig själv för positivitet inför den kommande dagen.

För att du inte ska fastna, här är ett par exempel på kraftgivande morgonfrågor:

 • Vad ser jag fram emot med den kommande dagen?
 • På vilka sätt kommer idag vara helt fantastisk?
 • Varför är jag glad över att vara vid liv idag?

Åter igen, dessa är bara exempel för att du ska få ett hum om hur en kraftgivande morgonfråga kan se ut; du behöver inte använda dig av dem.

Och nu är det dags för dig att skapa dina egna kraftgivande morgonfrågor. Fråga dig själv:

 • Vilka frågor skulle jag kunna fråga mig själv för att känna mig ivrig och positiv inför den kommande dagen?

Och när ditt undermedvetna sinne matar dig med frågor, skriv ned dem alla. Och fortsätt skriva ned dem tills du har kommit fram till 5 frågor som du verkligen är nöjd med.

Oroa dig inte över att idéerna ska ta slut. Så länge du fortsätter fråga kommer ditt sinne fortsätta leverera svar. Och även om de första par dussin svaren sinnet förser dig med är skräp, kommer du komma på några riktigt bra så smånginom. Det råder ingen tvivel om det.

 

Hur du använder kraftgivande morgonfrågor för att programmera dig själv för positivitet

Med hjälp av den förra övningen, har du nu 5 bra kraftgivande frågor som kommer göra dig förväntansfull och positiv inför den kommande dagen.

Så hur använder du dig av dem?

Vlad, skaparen av denna tvåstegsraket, föreslår att du gör ett 30-dagarstest av dem: Under de nästa 30 morgnarna, sekunden du vaknar upp, innan du borstar tänderna, går på toaletten, eller har någon annan tanke, ligg bekvämt på rygg och fråga dig själv de kraftgivande frågorna i 3-5 minuter.

Detta kommer hjälpa dig bryta gamla kraftslukande tankemönster. Eftersom ditt sinne är ett oskrivet blad på morgonen, hjälper den första skriften på bladet att etablera humöret för resten av dagen. Och att göra det först, innan gamla negativa vanor har chans att träda fram, kommer ge dig ett massivt försprång i positivitet för dagen som komma skall.

Källa: Alive With Passion

Detta inlägg är den andra delen av en tredelad serie om att göra positivitet till en undermedveten vana –  del 1 | del 3


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️