”‘Today I about touched bottom, and perceive plainly that I must face the choice with open eyes,’ James wrote in his diary in 1870, when he was twentyeight years old. ‘Shall I frankly throw the moral business overboard, as one unsuited to my innate aptitudes?’

Is suicide, in other words, a better choice?

Two months later, James made a decision. Before doing anything rash, he would conduct a yearlong experiment. He would spend twelve months believing that he had control over himself and his destiny, that he could become better, that he had the free will to change. There was no proof that it was true. But he would free himself to believe, all evidence to the contrary, that change was possible. ‘I think that yesterday was a crisis in my life,’ he wrote in his diary. Regarding his ability to change, ‘I will assume for the present – until next year – that it is no illusion. My first act of free will shall be to believe in free will.’

Over the next year, he practiced every day. In his diary, he wrote as if his control over himself and his choices was never in question. He got married. He started teaching at Harvard…

[…]

Later, he would famously write that the will to believe is the most important ingredient in creating belief in change. And that one of the most important methods for creating that belief was habits. Habits, he noted, are what allow us to ‘do a thing with difficulty the first time, but soon do it more and more easily, and finally, with sufficient practice, do it semi-mechanically, or with hardly any consciousness at all.’ Once we choose who we want to be, people grow ‘to the way in which they have been exercised, just as a sheet of paper or a coat, once creased or folded, tends to fall forever afterward into the same identical folds.'”
– Utdrag från Charles Duhiggs grymma bok The Power of Habit

William James, mannen detta utdrag handlar om, anses av många vara den moderna fadern av psykologi.

För att summera det ovanstående, när James var på gränsen till att ta självmord så bestämde han att under ett år, med full säkerhet, utgå ifrån att allt var möjligt (”He would spend twelve months believing that he had control over himself and his destiny, that he could become better, that he had the free will to change”).

Varför kan inte vi göra detsamma?

Varför kan inte du, med full säkerhet, anta att det är fullt möjligt att få ditt liv att kretsa det du älskar?

Varför kan inte du, med full säkerhet, tro att du kan uppnå den högsta rangen på ditt dataspel?

Varför kan inte du, med full säkerhet, tro att du skulle bli en grym förälder?

Varför kan inte du, med full säkerhet, tro att du kan laga den där maträtten och göra den jättegod?

Varför kan inte du, med full säkerhet, tro att du kan hitta din perfekta livspartner?

Varför kan inte du, med full säkerhet, tro att du skulle kunna göra dina vildaste drömmar till en verklighet som du en dag lever i?

Om du ändå tänker dagarna i ända, varför inte ha ett tankesätt som främjar framgång och motivation istället för ett som osar medelmåttighet och oro?


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️