I en medveten strävan kommer du nästintill alltid någon gång stå inför ett vägskäl, funderandes på vilken av de tillgängliga vägarna du borde börja vandra på. Oftast vet du att en av dessa vägar förmodligen är mer gynnsam än de andra, och lika ofta vet du att den är just den vägen som kommer utmana dig som mest. Vid detta skede har du i grund och botten två val: bit ihop och anta utmaningen, eller kom på ursäkter till varför det förstnämnda inte är går att göra.

Ursäkter är lögner vi säger till oss själva för att slippa behöva handskas med obehagliga sanningar. Så länge vi fortsätter tro på dem, kan vi aldrig komma förbi dem. Istället för att ta itu med det underliggande problemet, lyckas vi endast dölja dess symptom. Ett av de viktigaste stegen inom personlig utveckling är att hitta rötterna av de ursäkter vi intalar oss själva och sedan konfrontera de sanna problemen med medvetenhet och mod.

Här är några av de vanligaste ursäkterna och dess underliggande sanningar:

 

Jag har inte tid.

När du än hör dig själv sägandes detta vet du innerst inne att det inte är sant. Den riktiga sanningen är att du inte har prioriterat det du tydligen inte har tid för högt nog. Du säger i själva verket, ”Det är bara inte viktigt nog för mig.” Jag har inte tid att träna. Jag har inte tid för ett förhållande. Jag har inte tid att starta eget. Såklart du har tid. Du har lika mycket tid som alla andra har, och andra gör redan just dessa saker. Skillnaden är att de prioriterar dem högre i sina liv än vad du gör. Du är inte underlägsen dina omständigheter. Om du inte tycker om dina omständigheter, ändra på dem.

Det är fantastiskt hur människor som inte säger att de har tid på något sätt finner massor av tid för marginella aktiviteter såsom att kolla på TV eller scrolla på Facebook. Om du inte har tid att träna, har du väl säkerligen inte heller tid att kolla på TV? Sådana personer säger i själva verket att träning helt enkelt inte är tillräckligt viktigt för dem – eller att det åtminstone inte är lika viktigt som TV-tittandet. Det är lättare att skylla problemet på en tidsbrist, men det sanna problemet är en brist på vilja och prioriteringar.

 

Jag vet inte hur.

Detta är en av de klenaste ursäkterna av dem alla. Jag vet inte hur man skapar en hemsida. Jag vet inte hur man skriver bra. Jag vet inte hur man skaffar ett bättre jobb. Har du förmågan att lära dig? Stannade du upp efter att du lärde dig att krypa, klagandes ”Jag vet inte hur man går”? Sanningen bakom ”Jag vet inte hur” är ”Jag är inte villig att lära mig.” Med andra ord, erkänn bara att du är lat.

 

Jag har inte råd.

Om det finns något du vill ha är inte ”Jag har inte råd” en ursäkt för att inte få det. Du kan alltid tjäna pengarna eller hitta ett sätt att få saken till ett nedsatt pris. Sanningen bakom ”Jag har inte råd” är ”Jag vill inte ha det tillräckligt mycket.” Att tjäna pengarna du behöver är endast en tidsfråga, och vi vet redan att det inte är en bra nog ursäkt att säga att du inte har tid, detsamma gäller ursäkten att du inte vet hur du ska tjäna pengarna. Om du vill köpa något som är bortom din prisklass är du fullt kapabel att sätta det som en topprioritet, och sedan avsätta den tid som krävs för att du ska lära dig hur du tjänar tillräckligt för att införskaffa saken.

 

Låt inte ursäkter styra ditt liv. Om du märker att du säger någon av dessa fraser, byt omedelbart ut uttalandet med den riktiga sanningen. Till en början kan sanningen verka obehaglig. Det är lättare att säga ”Jag vet inte hur” än det är att säga ”Jag är inte villig att lära mig.” Men när du erkänner din ovillighet, lathet, eller brist på motivation, möter du äntligen sanningen, och därefter har du möjlighet att växa. Till exempel, om du möter din ovillighet att lära dig kanske du ser att du skulle kunna göra det om du ville det tillräckligt mycket och verkligen lade manken till – även om det skulle innebära en massa arbete – till skillnad från att låta dessa sanningar vara överskuggade av din falska ursäkt.

Det är lindrigare för våra egon att skylla misslyckande på externa, okontrollerbara faktorer såsom en brist på tid, information, eller resurser. Men så länge vi använder oss av sådana ursäkter, kan vi aldrig ta itu de underliggande problemen eftersom de faktorerna – det vi klagar på i våra ursäkter – inte är under vår direkta kontroll. Vi måste vända in och ut på våra ursäkter och se bortom dem för att hitta de inre orsakerna som vi faktiskt kan kontrollera – och det vi kan kontrollera, kan vi förbättra.

Vi kan inte kontrollera tid, men vi kan kontrollera hur vi prioriterar de handlingar som upptar den tiden. Vi kan inte kontrollera information, men vi kan kontrollera vad vi väljer att lära oss och hur mycket energi vi lägger på det. Vi kan inte kontrollera pengar, men vi kan välja att använda oss av mer effektiva inkomstgenererande metoder. Så genom att kontrollera de faktorer som är inom vår kontroll kan vi skapa så mycket tid, information, och resurser som vi behöver.

Låt inte ditt ego komma i vägen för din tillväxt. Samla modet att möta sanningen istället för att göra ursäkter. Endast när du erkänner sanningen får du kraften att göra något åt den. Om du erkänner din lathet, kan du jobba på den. Om du erkänner din brist på motivation eller färdighet, kan du jobba på dem också. Även fast du inte har någon direkt makt över tid, information, eller pengar per definition, kan du inte ge bort den makt du faktiskt har och därmed döma dig själv till evig medelmåttighet. Övervinn dina ursäkter, bemöt den bittra sanningen, och börja ta de steg som krävs för att förändras i din önskade riktning.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️