Hur många gånger har du blivit upprörd för att någon inte skötte sitt jobb, för att ditt barn inte uppförde sig, eller för att din partner eller vän inte ställde upp för dig?

Hur många gånger har du blivit irriterad när någon inte gör saker på det sätt du är van vid? Eller när du har planerat något noggrant och saker och ting inte går som du hade hoppats på?

Denna sorts ilska och irritation händer oss alla – det är del av att vara människa.

En sak som bloggaren Leo Babauta berättar är att han irriterar sig på är när någon pratar under en film. Eller gör en ful omkörning i trafiken. Eller inte sköter sin disk efter att de har ätit. ”Faktum är att jag har en hel del av dessa små irritationsmoment – det har vi väl alla?” skriver han.

Och det är inte alltid lätt att finna frid när du har blivit upprörd eller irriterad.

Här är ett av Leos knep för ett fridfullt sinne: se glaset som att det redan är sprucket.

Orsaken till vår stress, ilska, och irritation är att saker inte sker på det sett vi tycker om, det sätt vi förväntar oss. Tänk på hur många gånger detta har vart sant för dig.

Därmed är lösningen simpel: förvänta dig att saker och ting ska gå fel, förvänta dig att saker och ting ska vara annorlunda än vad du hade hoppats på eller planerat, förvänta dig att det oväntade händer. Och acceptera det.

Leo berättar om ett exempel på detta när han för ett par år sedan var i Japan. Han bad sina barn förvänta sig att saker och ting skulle gå fel – det gör de alltid under en resa. ”Se det som del av äventyret” sade han.

Och detta fungerade som smort. Leo skriver att när de tog fel tåg på ett utländskt tunnelbanesystem, eller när det regnade under dagen de gick till Disney Sea, eller när de tog tre tåg och gick 10 kvarter för att sedan se att National Children’s Castle var stängt på måndagar… sade barnen ”Det är del av äventyret!” Och det var OK – de stördes inte särskilt mycket, berättar han.

Så när det fina glaset du köpte någon dag oundvikligen faller och går i tusen bitar, kanske du blir upprörd. Men inte om du ser glaset som att det redan är sprucket från den dag du köper det. Du vet att det kommer gå sönder; så se på det, redan från början, som att det redan är sprucket. Var en tidsresenär, eller någon som kan se in i framtiden, och se glasets framtid, från denna stund tills det oundvikligen spricker.

Och när det spricker kommer du inte bli upprörd eller ledsen – för att det var redan trasigt, från den dag du köpte det. Och så inser du snart att varje stund du har med det är värdefullt.

Förvänta dig att dina barn klantar sig – det gör alla barn. Och bli inte så upprörd när de klantar sig, när de inte gör vad de ”borde” göra… för de borde klanta sig.

Förvänta dig att din partner inte är perfekt.

Förvänta dig att din vän inte alltid finns där för dig.

Förvänta dig att saker och ting inte går som planerat.

Förvänta dig att folk ibland är otrevliga.

Förvänta dig att dina kollegor inte alltid håller sin del av avtalet.

Förvänta dig att dina rumskamrater ibland inte diskar eller plockar up sina kläder.

Förvänta dig att glaset spricker.

Och acceptera det.

Du kommer inte förändra på dessa oundvikliga faktum – de kommer hända så småningom. Och om du förväntar dig att de händer – till och med ser på situationen som att de redan händer, innan de händer – kommer du inte bli så upprörd.

Du kommer inte överreagera. Du kommer svara på ett lämpligt sätt, men inte överreagera. Du kan prata med personen om deras beteende, och vänligt be dem ha dina känslor i åtanke när de gör detta… men du kommer inte bli överdrivet känslomässig och göra en stor grej av det.

Du kommer le, och tänka, ”Jag förväntade mig att det skulle hända. Glaset var redan sprucket. Och jag accepterar det.”

Du kommer välkomna överraskningen med en öppen famn.

Du kommer ha ett fridfullt sinne.

Källa: Leo Babauta


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️