Många som startar egna företag försöker kontrollera dess utfall:

 1. En vision för ditt företags framgång
 2. Mål för att du ska infria framgångsvisionen
 3. Försök att utvinna den mest produktiva dagen (ur både dig själv och dina anställda)
 4. Försök att producera särskilda mängder, eller uppnå särskilda kvoter (sidvisningar, följare, omsättning, försäljning)

”Dessvärre är förmågan att kunna kontrollera utfall är en illusion.” berättar Leo Babauta, ”Detta är en av de fundamentala lärdomarna jag har lärt mig under mina sex år som egenföretagare.”

Du vet inte hur saker och ting kommer arta sig.

Det är okej.

Faktum är att det är rätt så jäkla grymt.

Ja, att inte veta hur saker och ting kommer arta sig – dag efter dag, månad efter månad, år efter år – är galet läskigt. Det kan inte förnekas. Det är så läskigt att du vissa nätter kanske vaknar dränkt i svett.

Men det är samma ovisshet som gör företagande härligare än att jobba på ett vanligt skrivbordsjobb med en vanlig lön. Vi tar risker, vi misslyckas, vi vet inte vad som kommer hända; inte bara doppar vi tårna ned i det okända vattnet… vi dyker in, huvudstupa.

Ja, att inte veta är läskigt. Men om du omfamnar det kan ovissheten vara befriande, och till fördel.

Låt oss se hur det är en fördel, och hur vi kan fokusera på nuet i mitten av det okända.

 

Fördelen med att inte veta

Frågesport: Vad får oss att känna som mest oro? 10-miljonerssvaret: Att vilja att saker och ting ska bli på ett särskilt sätt. Med andra ord, att vilja ha ett utfall – att vilja att personen du älskar ska älska dig tillbaka, att vilja att människorna på ditt möte eller din presentation tycker om dig, att vilja ha en miljon kunder, att vilja bli nästa Apple, Facebook, eller Starbucks. Detta är orsaken bakom vår oro eftersom vi, när vi vill ha det utfallet, fruktar att det inte kommer besannas – vilket det självklart inte alltid gör.

Det finns en miljon möjligheter, och att endast vilja ha en av dem möjligheterna är lite galet. Vad är felet med de andra 999 999 stycken? Kommer vår värld falla samman om just det där utfallet inte blir till verklighet? Nej. Vi kommer klara oss alldeles utmärkt, oavsett vad.

På riktigt. Du kommer klara dig alldeles utmärkt även om det utfallet inte händer.

Så när oron kommer, om vi lär oss att släppa taget om behovet av det utfallet, kan vi sedan släppa taget om oron.

Så fördel #1: Vi har mindre oro. Vad händer när du har mindre oro? Du är gladare. Du är gladare när du träffar kunder, klienter, eller anställda. De känner din glädje. De känner att du är cool med hur saker och ting går. Du är mindre desperat. Du har inget behov av att saker ska arta sig på ett särskilt sätt – du behöver inte just denna försäljning. Du gör ditt bästa för att få det att hända, men du är cool även om det inte går an.

Andra satsar allt på att deras utfall ska gå i lås – men vad händer om det inte gör det? Då har de förlorat allt, och har inte någon tydlig riktning om var de ska gå därnäst, när misslyckandet inträffar.

Så fördel #2: Vi är inte lika bundna till en satsning. Ett misslyckande och din värld rasar samman. Inte en särskilt bra idé. Vi är okej med vad som än händer, och följaktligen, vilket utfall som än sker under ett projekt, en lansering, ett möte… är vi okej med, och inget utfall rubbar oss på djupet. Vi flyter på.

Ett till problem är att människor som tror att de vet hur saker kommer arta sig… de lurar sig själva. Ingen vet det.

Och det är fördel #3: Vi är ärligare. Att erkänna till oss själva att vi inte vet är mycket ärligare än att tänka, att hoppas, att saker kommer bli på det sätt vi vill. Ärlighet är viktigt eftersom om vi ska agera, borde vi göra det med öppna ögon och en tydlig bedömning av situationen.

Ärlighet gentemot ens kunder, läsare, klienter, och anställda är också viktigt. Erkänn att du inte vet. De kommer lita på dig mer, eftersom du inte bara säger dem vad du inte vet, men även att du tydligt är okej med det. Du vet inte vad som kommer hända, men vad som än händer tar du itu med. Det är kraftfullt.

De ovanstående punkterna är endast ett par fördelar; i själva verket är fördelarna många. Du spenderar till exempel mindre tid oroandes, och mer tid på att verkställa. Du konsumeras heller inte av den hemska rädslan av att du gör fel sak, eftersom du vet att det aldrig finns en perfekt ”rätt sak” att göra – varken för din verksamhet, eller specifikt för denna stund. (Med det sagt är tydliga prioriteringar sällan en dålig idé.)

 

Hur du som entreprenör omfamnar ovissheten

En entreprenörs ovisshet är läskig, men ärligt talat, vilken strävan är inte det?

Så här omfamnar du ovissheten:

 1. Erkänn att du inte vet. Detta är uppenbarligen det första steget, men det är svårt eftersom vi ofta vill tro att vi vet, eller i alla fall att vi kan få vissa saker att hända på vårt önskade sätt. Vi tror att vi kan få allt att hända med vår vilja. Det är inte sant. Många saker misslyckas trots Herkuliska ansträngningar för att få dem att lyckas. Vi kontrollerar inte framtiden. Vi kan inte förutspå framtiden. Vi vet inte. Låt oss erkänna det.
 2. Se upp för oro. När du börjar känna dig orolig (och det kommer hända, förmodligen flera gånger om dagen), se inåt efter orons källa. Vad är det du hoppas ska hända som gör dig orolig? Denna medvetenhet är nyckeln till allt.
 3. Intala dig själv att du kommer vara okej. Om du märker att du blir medveten om att du börjar kräva att ett visst utfall ska hända… säg då till dig själv att det inte spelar någon roll om utfallet händer. Det spelar verkligen ingen roll, även om vi har målat upp historien för oss själva om att allt hänger på att just precis det ska hända. Det spelar ingen roll, och vad som än händer kommer vi vara okej.
 4. Vad är det värsta som kan hända? Någon som inte tycker om dig, någon ser inte upp till dig lika mycket som du hade velat, ett möte slutar i ilska, en försäljning sker inte, verksamheten misslyckas. Hur illa är det värsta scenariot? Hur troligt är det att det kommer hända? Hur skulle du ta det om det hände? Du skulle klara dig bra oavsett vad. (För denna punkt är Tim Ferriss övning ”Fear Setting” grym.)
 5. Ha koll på dina principer. Ta lite tid och fundera på vad som borde vägleda dig om du inte vägleds av att försöka få något särskilt att inträffa. Om du inte är bunden till ett utfall eller en vision av framtiden som du inte kan kontrollera, vad ska vägleda dig? Ta ett steg tillbaka, reflektera. Vad driver dig framåt? Varför gör du det du gör? Till exempel, vissa av Leos vägledande principer är att vilja hjälpa andra, agera omsorgsfullt, vilja göra saker som han älskar, och bygga upp förtroende genom att göra de sakerna.
 6. Agera på principer. När du har dina vägledande principer, låt dem vägleda dig dagligen, i varje ögonblick. Du vet inte hur något kommer arta sig när du agerar, men du vet att denna handling är i linje med dina principer.
 7. Andas, och le. I slutändan kan ovissheten vara läskig, men samtidigt är den befriande och djup. Du är i mitten av ett turbulent hav, och flyter på utan att veta vart vågorna kommer ta dig. Även om du inte väljer att medvetet omfamna ovissheten är detta alltid sant, även för de människor som inte alltid vill erkänna det för sig själva. Så njut av åkturen. Se på det fantastiska ställe du befinner dig på, och le. Denna väg av ovisshet… är livets väg.

”If you realize that all things change, there is nothing you will try to hold on to. If you are not afraid of dying, there is nothing you cannot achieve.”
– Lao Tzu

Källa: Leo Babauta


PS. Detta inlägg kan tyckas vara motsägande många andra inlägg på denna hemsida som handlar om målsättning, planering, osv., men jag inkluderade det eftersom jag anser att det är viktigt att a) få en holistisk bild på strävan efter framgång och b) inte låta ens välmående bero på ett särskilt utfall.


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️