Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

Den korta men kraftfulla guiden för att hitta din passion

”The supreme accomplishment is to blur the line between work and play.”
– Arnold Toynbee

Att följa sin passion kan vara en svår sak. Men att klura ut vad den passionen faktiskt är kan vara även svårare än så.

”Jag har tur – jag har funnit min passion, och jag lever den.” skriver bloggaren Leo Babauta, ”Jag kan vittna för att det är det mest underbara som finns, att kunna tjäna sitt levebröd görandes vad du älskar.”

Ordet passion har ofta många missuppfattningar kring sig, så om du finner att ”passion” är ambivalent eller vilseledande, låt oss helt enkelt försöka klura ut vad du älskar att göra.

Denna guide kommer inte vara överdrivet omfattande, och den kommer inte hitta din passion åt dig. Men den kommer hjälpa dig i din resa att hitta den.

Nu kör vi.

  1. Vad är du bra på? Såvida du inte just nu påbörjar livet har du garanterat några färdigheter eller talanger; någon slags fallenhet. Även om du nu anser dig vara en jack of all trades, master of none kanske du uppvisade någon särskild talang när du var ung, även så ung som när du gick på dagis. Har du alltid vart en bra skribent, talare, ritare, organisatör, byggare, lärare, vän? Har du vart duktig på idéer, att koppla ihop människor, trädgårdsarbete, försäljning? Skänk detta en tanke. Ta minst 30 minuter och gå igenom denna fråga – ofta har vi en tendens att glömma bort de saker vi har gjort bra. Tänk tillbaka, så långt bak du kan, till jobb, projekt, hobbies, och så vidare. Det du hittar skulle kunna vara din passion. Eller så kanske du har flera saker. Påbörja en lista med potentiella kandidater.
  2. Vad triggar dig? Det kan vara något på jobbet – en liten del av ditt arbete som triggar dig. Det kan vara något du gör utanför jobbet – en hobby, ett sidojobb, något du gör frivilligt, som en förälder, en partner, eller en vän. Det kan vara något du inte har gjort på ett tag. Åter igen, tänk på detta i 30 minuter, eller i alla fall minst 15. Om du inte gör det sätter du med största sannolikhet en käpp i ditt eget hjul. Lägg till eventuella svar på din lista.
  3. Vad läser du om? Vad har du spenderat timme efter timme läsandes om online? Vilka tidningar ser du fram emot att läsa? Vilka bloggar följer du? Vilken sektion på bokhyllan ger du dig oftast på? Det kan finnas många ämnen här, lägg till dem på din lista.
  4. Vad har du drömt om i hemlighet? Du kanske har något befängt drömjobb du alltid har velat ha – att vara en författare, skådespelare, arkitekt, doktor, entreprenör, eller kanske en programmerare. Men någon rädsla, något självtvivel, har hållit dig tillbaka, har lett dig till att förkasta idén. Kanske finns det flera stycken. Lägg till dessa yrken på listan – oavsett hur orealistiska de än verkar vara.
  5. Lär dig, fråga, anteckna. Okej, du har en lista. Välj den sak på listan som triggar dig som mest. Detta är din första kandidat. Läs på om det, prata med och läs om människor som har vart framgångsrika inom området (till exempel genom deras bloggar om de har sådana, eller genom e-post). Gör en lista med anteckningar av saker du måste lära dig, behöver förbättras på, färdigheter du vill bemästra, personer att prata med. Läs på om det, men vänta bara inte för länge innan du dyker ned i nästa steg.
  6. Experimentera, prova. Här påbörjar verkligen lärandet. Om du inte redan gör det, börja göra saken du har valt. Om du redan gör det kanske du kan hoppa detta steg, alternativt så kan du ge dig på en andra kandidat. Men om du inte har det, börja nu – gör det bara. Det kan vara bakom stängda dörrar hemma, men gör det offentligt så fort du bara kan, hur du än väljer att göra det. Detta motiverar dig att förbättras, ger dig feedback, och gör att ditt rykte kommer förbättras i takt med att du gör det. Lägg märke till hur du känner dig när du gör detta – är det något du ser fram emot, som triggar dig, som du älskar att dela med dig av?
  7. Smala ner. Leo rekommenderar att du väljer 3-5 saker från din lista och tar dem genom steg 5 & 6. Detta kan ta en hel månad, eller så kanske du redan har lärt dig om och provat dem alla. Så nu måste du fråga dig själv: vilken triggar dig mest? Vilken av dessa producerar något som andra kan betala för eller bli triggade av? Vilken kan du se dig själv görandes i åratal (även om det inte är ett traditionellt karriärsval)? Välj en, eller två som mest, och fokusera på den. Du kommer ta den genom de nästa tre stegen: bannlysning av dina rädslor, att hitta tiden, och, om möjligt, omvandling av det till en karriär. Om det inte löser sig kan du alltid prova den nästa saken på din lista – det finns ingen skam i att ge något ett försök och misslyckas, det ger dig värdefulla lärdomar som kommer hjälpa dig lyckas med det nästa försöket.
  8. Bannlys dina rädslor. Detta är det största hindret för de flesta – självtvivel och rädsla för misslyckande. Du ska bemöta det och bannlysa det. För det första, erkänn det istället för att ignorera eller förneka det. För det andra, skriv ner det för att externalisera det, för att gör det konkret. För det tredje, känn det, och var okej med att du känner det. För det fjärde, fråga dig själv ”Vad är det värsta som kan hända?” Oftast är det inte katastrofalt. För det femte, bered dig för att göra det ändå, och gör det sedan. Ta små steg, så små som möjligt, och glöm vad som kanske eller kanske inte kommer hända – fokusera på vad som faktiskt händer, just nu. Och fira sedan din framgång, oavsett hur liten den än må vara.
  9. Hitta tiden. Har du inte tid att följa denna passion? Då får du väl skapa tiden! Om detta är en prioritet kommer du skapa tiden – ommöblera ditt liv tills du har den. Detta kanske innebär att du går upp tidigare, eller att du gör det efter jobbet, under din lunchtid, eller på helgerna. Det kommer förmodligen innebära att du avbryter några åtaganden, skär ned på det onödiga i ditt arbete och/eller gör en del i förväg (precis som du gör när du ska ut och resa). Gör det som krävs.
  10. Hur du försörjer dig på att göra det. Detta sker inte över en natt. Du behöver göra något, bli bra på det, vara passionerad för det. Detta kan ta månader eller år, men det viktigaste är att du har kul. (Det ligger kanske ändå något i det vi säger till våra barn när vi intalar dem att det viktigaste inte är att vinna, men att ha kul.) När du når skedet att någon skulle betala dig för det du gör, bingo – det finns då massor av sätt du kan tjäna ditt levebröd på görandes det, som att exempelvis frilansa eller göra konsultarbete, skapa informationsprodukter såsom e-böcker, eller skriva en blogg och sälja annonser. ”Faktum är,” säger Leo, ”jag rekommenderar dig att skapa en blogg om du inte redan har en – det kommer hjälpa dig stadga ditt tänkande, bygga ett rykte, hitta människor som är intresserade av det du gör, samt demonstrera din kunskap och passion.”

Som sagt, detta är inte lätt. Det kommer till en början kräva en hel del reflektion och själssökande, följt av massor av mod, lärande, och experimentation, och slutligen en hel del beslutsamhet.

Men allt är värt det – varje sekund, varje gnutta mod och möda. För att i slutändan kommer du ha något som omvandlar ditt liv på så många sätt; något som ger dig Anledningen med stort A att hoppa upp ur sängen; något som gör dig glad, oavsett hur mycket du tjänar.

”Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.”
– Confucius

Källa: Leo Babauta

10 Tips för att läsa snabbare

Personlig Utveckling Nu 10 tips för att läsa snabbareVarken jag eller de som känner mig sedan länge kan inte förneka att jag är alltid har vart en otroligt långsam läsare.

Allt eftersom jag  blev äldre insåg jag dock att mycket av den information vi tar in, vare sig det är på jobbet, i skolan, eller på fritiden, är via text, och att min oförmåga därmed utgjorde ett handikapp. Jag bestämde mig därför för att bemästra konsten att läsa fort, och, fastän jag inte klassar mig själv som ens en bråkdel av en världsmästare har min hastighet ökat markant, vilket underlättar mitt vardagliga liv mer än jag trodde när jag tog mig an detta.

Det finns måååånga tips på hur du kan läsa fortare, så jag bestämde mig för att försöka rensa röran och sammanställa de 10 tips som hjälpte mig som mest in i en PDF, som du kan kika på här om du så önskar! Och, nej, det finns ingen hake.  😎

Happy reading!