Att säga nej är inte lätt, men det är något du måste kunna om du vill ha ett fokuserat liv. Om du säger ja för ofta kommer du troligen falla in i den vanliga fällan av att säga ja till det bra medan du samtidigt säger nej till det bästa.

Det finns inget ovillkorligt ja – det finns alltid, i brist på bättre ord, en ”hake.” När du säger ja uttalar du också samtidigt ett nej. När du avsätter tid för att göra något, säger du nej till allt annat du kunde ha gjort med den tiden.

För ett par år sedan, när det fortfarande var aktuellt att hyra filmer, inledde det amerikanska hyrfilmsföretaget Blockbuster Video en policy som innebar att deras kunder inte längre behövde betala en avgift om de lämnade tillbaka sina filmer för sent. På ett sätt sade de då ja till deras kunder som klagade på att de behövde betala sena avgifter efter hyrfilmens förfallodag. Men denna policy hade en bieffekt. Eftersom det inte fanns några sena avgifter, fortsatte kunderna behålla filmerna de hade hyrt under en lång tid innan de till slut orkade lämna tillbaka dem. Så om du hade gått till Blockbuster för att hyra de nyaste filmerna efter att de hade inlett denna nya policy, hade du förmodligen mötts av glest fyllda hyllor – hyllor som förut var fullproppade. Filmerna var i kundernas hus istället för i butikens hyllor. Värdet i att veta att du kunde gå till Blockbuster Video och hyra vad du än ville fanns inte längre.

Genom att säga ja till en kundgrupp (de som hade problem med de sena avgifterna), sade Blockbuster samtidigt nej till en annan grupp (de som först och främst värderade tillgänglighet och aldrig hade ett problem med att lämna tillbaka sina filmer i tid). ”Om jag då vore marknadsföringschef för en av Blockbusters konkurrenter,” skriver Steve Pavlina som svar till detta dilemma, ”skulle jag direkt dra igång en kampanj, skyltandes med att våra filmer är ‘garanterat i lager’ för att börja säga ja till de kunder Blockbuster just hade övergett.”

Det är alltid något du väljer bort när du säger ja.

Ordet nej får ofta ett dåligt rykte, men inse att alla ja inkluderar ett nej, och alla nej inkluderar ett ja.

När du säger ja, säger du ja till dina egna bästa mål och planer medan du säger nej till det som är mindre viktigt?

Andra kanske pushar dig att säga ja, men innan du gör det, ta en titt på nej’et du måste leva med. Säger du nej till din familj för att göra framsteg i din karriär? Säger du nej till bra hälsovanor för att kunna passa in med dina vänner? Säger du nej till att sätta dina egna mål för att kunna säga ja till de kortsiktiga frestelserna som andra lägger framför dig?

Om du vill säga ja till det som verkligen är viktigt för dig, kan du förvänta dig att du hör dig själv säga ordet nej mycket oftare.

När du säger nej kommer personen som hör det ofta reagera negativt – ibland milt, ibland starkt. Låt det inte störa dig; deras reaktion har mycket mer att göra med dem än vad den har med dig. Om de verkligen pushar dig för mycket kan du vända på det genom att trycka på att ditt ja-sägande samtidigt innebär att du säger nej till en massa annat. Till exempel, ”Varför ber du mig säga nej till min familj, min hälsa, mina mål, och så vidare, bara så att jag kan säga ja till din förfrågan?”

Om det inte är vad du verkligen vill, säg nej.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️