Även om du är extremt skicklig och talangfull kan en brist på självförtroende hindra dig från att prestera på topp i svåra situationer. Till exempel, om du jobbar inom försäljning så är det en sak att läsa en bok och supa in ett par nya säljtekniker, men det är en helt annan utmaning att faktiskt gå ut och applicera de teknikerna öga-mot-öga med potentiella kunder. Den stora begränsande faktorn är inte en brist på kunskap eller praktik, men snarare den begränsande övertygelsen att du inte kan förväntas göra bra ifrån dig de första par gångerna – en självuppfyllande profetia (i.e. att du tror att ett visst resultat ska ske, och så sker det resultatet som en följd av att du hade den föreställningen.)

Att hålla tal är ett bra exempel. Många har kunskapen och färdigheterna att skriva ett tal som en publik skulle tycka om, och när de övar för sig själva kanske de till och med gör det hyfsat bra. Men ställ dem framför en publik – eller bara föreslå idén – och så ger de snabbt vika åt känslorna osäkerhet och oro. Däremot, om du tar de personerna till en show med scenhypnos där de blir hypnotiserade, kommer de gå upp på scenen och framföra utan någon rädsla alls, även utan repetition eller förberett material. Att vara i hypnos kan sätta personer i ett tillstånd där de har full och ohämmad tillgång till deras främsta interna resurser. Vilka nya saker skulle du kunna ta dig an om du skulle bli hypnotiserad att, med full säkerhet, tro att du skulle lyckas?

Du kanske just nu tror att självförtroende enbart är ett resultat av en historik av framgång. Fastän en historik av framgång onekligen kan öka ditt självförtroende, behöver du faktiskt inte den historiken för att känna självförtroendet. Det är en känsla av säkerhet, och känslor är naturliga ”inre resurser” som kan framkallas när du än vill det.

Nyckeln till att känna sig självsäker finns i ett citat av Albert Einstein: ”Imagination is more powerful than knowledge” (”fantasi är större än kunskap”). Även när din kunskap säger att du borde förvänta dig misslyckande, har du förmågan att medvetet styra din fantasi för att överskrida den impulsen och ändå känna dig säker på framgång. De flesta låter sin fantasi gå på autopilot, vilket ofta resulterar i att de ibland ser sig själva nå framgång, men samtidigt oroar sig för misslyckande. Detta är som att försöka köra en bil genom att trycka ned gas- och bromspedalen samtidigt. För att känna självsäkerhet måste du fokusera ditt sinne på att se endast ett utfall, utfallet där du presterar på din absoluta topp. Om du finner att du oroar dig (med andra ord att du mentalt repar på att misslyckas), måste du omedelbart ta bort foten från bromsen och åter fokusera på gasen. Oavsett hur många gånger du finner att du oroar dig eller tänker på misslyckande, fortsätt återställa ditt sinnes fokus på bilden av framgång.

För att undvika problemet av ett överdrivet självförtroende, låt ditt beslut att betinga ett tillstånd av självförtroende vara underordnat din logik, rimlighet, och sunt förnuft. Om du känner dig självsäker att du kommer göra bra ifrån dig på ett nytt projekt och använder detta som en ursäkt för att förbereda dig för lite, är det en felaktig applicering av självförtroende. Men det finns de gånger där du har gjort allt du kan intellektuellt sett, och nu måste du få dig själv in i det bästa möjliga emotionella tillståndet. När du än måste prestera under press är det en bra tid att få dig själv in ett tillstånd av självförtroende: inför ett tal, ett försäljningssamtal, en intervju, ett prov, etc.

Så, å ena sidan, var försiktig så att inte förlitar dig för mycket på självförtroende för att rädda dig genom att använda det som en ursäkt för att prokrastinera på förberedelsen. Men, å andra sidan, det är fantastiskt hur långt självförtroende kan ta dig. Som exempel på detta skriver Steve Pavlina att han under college inte hade lika mycket tid att förbereda sig inför hans tentor som han hade velat (det vill säga att han prioriterade annat; vi har alltid tid på oss). Men han var riktigt duktig på att sätta sig själv in i ett tillstånd av total självsäkerhet på framgång precis innan tentan, oavsett hur välförberedd han än kände sig intellektuellt. Och detta tillstånd av självsäkerhet tillät Steve att göra bra ifrån sig, även när han knappt hade pluggat på materialet. ”Eftersom jag förväntade mig att göra bra ifrån mig (genom min fantasi, inte min kunskap), fann mitt undermedvetna sinne ett sätta att uppfylla den visionen” skriver han.

Han fortsätter med att ge exempel från när han skrev matteprov. När Steve inte mindes formeln som skulle användas för att lösa problemet i fråga, kom hans undermedvetna sinne på ett alternativt sätt att lösa problemet användandes det han faktiskt visste – ”eftersom jag var i ett tillstånd av total säkerhet på framgång hade jag full tillgång till alla mina interna resurser, inklusive förmågan att lösa problem som sätt jag inte medvetet kände till.”

Självförtroende är inte ett universalmedel. Men förmågan att få dig själv att känna dig säker på framgång ger dig ett massivt försprång inom många etapper. Självförtroende är ofta den avgörande faktorn i att sälja något, driva igenom ett affärsavtal, skriva alla rätt på ett prov, göra sitt bästa på en audition, eller komma med i fotbollslaget. Och en brist på självförtroende kan sätta dig i det skröpliga tillståndet där du, fastän du har de intellektuella resurserna för att lyckas, inte ens försöker – du lyckas inte fråga om försäljningen, löneökningen, dejten, etc. För att få ett framgångsrikt resultat är ibland självförtroende det enda som behövs.

Vad mer skulle du kunna åstadkomma om du lade till verktyget av självförtroende till din arsenal av färdigheter, och lärde dig att medvetet styra din fantasi iväg från att visualisera negativa utfall till att skapa en hundraprocentig säkerhet på framgång?

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️