”The difference between a successful person and others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather a lack of will.”
– Vince Lombardi

Viljestyrka – ett smutsigt ord i dagens värld. Hur många reklamer har du sett som försöker framställa sin produkt som en substitut för viljestyrka? De börjar med att säga att viljestyrka inte fungerar, och försöker sedan sälja dig något ”snabbt och enkelt” som ett dietpiller eller någon knäpp träningsmojäng. Ofta kommer de till och med garantera omöjliga resultat inom en dramatiskt kort tidsperiod – det är ett säkert kort, då människor med en brist på viljestyrka förmodligen inte kommer ta tiden att lämna tillbaka dessa värdelösa produkter.

Men, vet du vad… viljestyrka fungerar. Men för att utnyttja det fullt ut måste du lära dig vad det kan och inte kan göra. Människor som säger att viljestyrka inte fungerar försöker använda det på ett sätt som är bortom dess förmågor.

 

Vad är viljestyrka?

Viljestyrka är din förmåga att sätta en kurs och säga ”Kör!”

Viljestyrka ger dig en intensivt kraftfull – fast tillfällig – boost. Se det som en raketmotor med en laddning. Den bränner ut fort, men om den dirigeras på ett smart sätt kan den förse dig med den snärt du behöver för att övervinna stillastående och skapa momentum.

Viljestyrka är spjutspetsen av självdisciplin. För att använda en liknelse från det andra världskriget, viljestyrka skulle vara D-Day, invasionen av Normandie. Det var den gigantiska strid som vände strömmen i kriget och fick saker och ting att röra sig i en ny riktning, även fast det tog ett ytterligare år att sedan nå vinsten i Europa. Att göra den insatsen varje dag i kriget skulle vart omöjligt.

Viljestyrka är en koncentration av kraft. Du samlar all din energi och gör en massiv stöt framåt. Du attackerar dina problem strategiskt på deras svagaste punkter tills de spricker och tillåter dig tillräckligt med utrymme för att manövrera dig djupare in i deras territorium och avsluta jobbet.

Appliceringen av viljestyrka inkluderar följande steg:

  1. Välj ditt objektiv
  2. Skapa en attackplan
  3. Verkställ planen

Med viljestyrka kan du ta din tid med implementeringen av steg 1 och 2, men när du kommer till steg 3 måste du slå till hårt och fort.

Försök inte ge dig på dina problem och utmaningar på ett sådant sätt så att en hög nivå av viljestyrka krävs varje dag. Viljestyrka är inte hållbart. Om du försöker använda det för länge kommer du till slut bränna ut. Det kräver en energinivå som du endast kan upprätthålla under en kort tidsperiod – i de flesta fall är bränslet slut inom ett par dagar.

 

Använd viljestyrka för att skapa självgående momentum

Så, om viljestyrka bara kan användas i korta, kraftfulla stötar, vad är då det bästa sättet att använda det på? Hur håller du dig själv från att sjunka tillbaka i gamla vanor när den tillfälliga stöten av viljestyrka är över?

Det bästa sättet att använda viljestyrka på är att upprätta ett brohuvud (ett fäste du skapar efter ett initialt framseg för att säkra att du inte faller tillbaka igen), så att ytterligare framsteg kan göras med betydligt mindre ansträngning än den som krävdes av den initiala stöten. Kom ihåg D-Day – när de Allierade hade etablerat ett brohuvud var vägen framåt mycket lättare för dem. Det var onekligen fortfarande utmanande, särskilt med striderna på närhåll bland Frankrikes häckar innan Rhino-pansarvagnarna började plöja igenom dem, men det var mycket lättare än att försöka upprätthålla den energi, koordination, och det fokus som skulle krävts för en fullskalig strandinvasion varje dag i ytterligare ett år.

Så det korrekta användandet av viljestyrka är att etablera det brohuvudet – att permanent ändra på territoriet i sig så att det är lättare att fortsätta framåt. Använd viljestyrka för att reducera det pågående behovet av en sådan hög nivå av bibehållen kraft.

 

Ett exempel

Lått oss sätta allt det ovanstående in i ett konkret exempel.

Ponera att ditt objektiv är att gå ned 10 kg. Du försöker gå på en diet. Det tar viljestyrka, och du gör OK ifrån dig den första veckan. Men inom ett par veckor har du fallit tillbaka i gamla vanor och gått upp all vikt igen. Du fortsätter försöka med olika dieter, men resultatet är fortfarande detsamma. Du kan inte upprätthålla momentum länge nog för att nå din målvikt.

Det är dock att förväntas – viljestyrka är, som sagt, tillfälligt. Det är för spurtlopp, inte maraton. Viljestyrka kräver medvetet fokus, och medvetet fokus är väldigt påfrestande; det kan inte upprätthållas särskilt länge. Något kommer till slut distrahera dig.

Här är hur du ger dig på samma mål med korrekt applicering av viljestyrka. Du accepterar att du bara kan applicera en kort stöt av viljestyrka, kanske ett par dagar som bäst. Efter det är det borta. Så du får se till att använda den viljestyrkan för att ändra på territoriet runt omkring dig på ett sådant sätt att det inte blir lika svårt att upprätthålla det momentum du har byggt som när du byggde det från första början. Du behöver använda din viljestyrka för att etablera ett brohuvud för ditt mål, ett brohuvud med så få faror och distraktioner som möjligt.

Så du sätter dig ned och gör en plan. Det kräver inte mycket energi, och du kan sprida ut arbetet över ett par dagar.

Du identifierar alla olika mål du måste ge dig på om du vill ha en chans att lyckas. För det första, all skräpmat måste lämna ditt kök, inklusive allt du har en tendens att äta för mycket av, och så behöver du byta ut dem med mat som kommer hjälpa dig gå ned i vikt, såsom frukter och grönsaker. För det andra, du vet att du kommer vara frestad att köpa snabbmat om du kommer hem hungrig och inte har någonting redo att äta, så du bestämmer dig för att varje helg förbereda mat för den kommande veckan. Då har du alltid något i kylskåpet. Du avsätter ett block à ett par timmar varje helg för att köpa mat och förbereda all veckans mat. Du köper även en grym kokbok med hälsosamma recept i. Du läser på om Viktväktarna (eller vilket annat företag du än föredrar) och klurar ut var den mest närliggande finns, så att du kan gå till första bästa möte och skriva upp dig. Du fixar en viktkarta och sätter upp den på din badrumsvägg. Du skaffar en fungerande våg som kan mäta din vikt – eller kanske till och med en som kan mäta din kroppsfett i % (även om den sistnämnda funktionen inte är 110% korrekt i att säga dig exakt hur mycket fett du bär på kroppen, kommer den med tiden ge dig en fingervisning om du går i rätt eller fel riktning). Du gör en lista av exempelmåltider (5 frukostar, 5 luncher, och 5 middagar) och sätter upp den på ditt kylskåp. Och så vidare. Allt detta har gått in i din nedskrivna plan.

Sedan verkställer du – hårt och snabbt. Du kan förmodligen implementera hela planen på en dag. Gå till ditt första möte med Viktväktarna och få allt material. Rensa all den ohälsosamma maten från köket. Köp de nya matvarorna, den nya kokboken, och den nya vågen. Sätt upp viktkartan och listan med exempelmåltiderna. Välj ett par recept och laga en sats mat för veckan. Phew!

Vid dagens slut har du använt din viljestyrka inte till dieten per definition, men för att etablera de förhållanden som kommer göra din diet lättare att följa. När du vaknar upp morgonen därpå kommer du ha en miljö som är grymt anpassad för att hjälpa dig följa din plan. Ditt kylskåp kommer vara fullproppat med massor av förberedda och hälsosamma maträtter för dig att äta. Det kommer inte finnas någon skitmat i hemmet. Du kommer vara en medlem i Viktväktarna och ha veckoliga möten att gå på. Du kommer ha regelbundna tidsblock som är avsatta för mathandling och matförberedelse. Det kommer fortfarande kräva lite disciplin att följa dieten, men du har redan ändrat så mycket på saker och ting att det inte ens kommer vara i närheten av hur svårt det skulle vart utan dessa genomförda förändringar.

Använd inte viljestyrka för att ge dig på ditt största problem direkt. Använd viljestyrka för att attackera de miljömässiga- och sociala hindren som förevigar problemet. Etablera först ett brohuvud, och förstärk sedan din position (i.e. omvandla det till en vana, såsom genom att göra en 30-Dagarsutmaning). Vanor sätter handling på autopilot, vilket gör att väldigt lite viljestyrka krävs för att upprätthålla den pågående processen – vilket i sin tur praktiskt taget tillåter dig att glida mot ditt mål.

Detta inlägg är del tre av en sex-delad serie om självdisciplin: del 1 | del 2 | del 3 | del 4 | del 5 | del 6

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️