”Nothing in the world can take the place of persistence. Talent will not; nothing is more common than unsuccessful men with talent. Genius will not; unrewarded genius is almost a proverb. Education will not; the world is full of educated derelicts. Persistence and determination alone are omnipotent. The slogan ‘Press On’ has solved and always will solve the problems of the human race.”
– Calvin Coolidge

Persistens är Steve Pavlinas femte och sista pelare av självdisciplin.

 

Vad är persistens?

Persistens är förmågan att fortsätta handla oavsett dina känslor. Du pressar på även när du känner för att ge upp.

När du jobbar på ett stort mål kommer din motivation gå upp och ned som vågor som slår mot stranden. Ibland kommer du känna dig motiverad; ibland kommer du inte det. Men det är inte din motivation som kommer producera resultat – det är ditt handlande. Persistens tillåter dig att handla även när du inte känner dig motiverad, handlande som gör att du fortsätter ackumulera resultat.

Persistens kommer till slut förse dig med dess egen motivation. Om du bara fortsätter handla kommer du till slut få resultat, och resultat kan vara väldigt motiverande. Till exempel kanske du blir mycket mer sugen på att upprätthålla ett kost- och träningsprogram när du har gått ned de första 5 kg och känner att kläderna sitter lite härligt slappt på kroppen.

 

När man ska ge upp

Borde du alltid vara persistent och aldrig ge upp? Självklart inte. Ibland är det klart bästa alternativet att ”ge upp.”

Har du någonsin hört om ett företag som heter Traf-O-Data? Har du hört om Microsoft? Båda företagen startades av Bill Gates och Paul Allen. Traf-O-Data var det första företaget de startade, 1972. Du kan läsa historien om Traf-O-Data här. Gates och Allen drev det i flera år innan de kastade in handduken. De gav upp. Det gick dock liiite bättre för dem med Microsoft.

Så hur vet du när du borde pressa på vs. när du borde ge upp?

Är din plan för att uppnå något fortfarande korrekt – reflekterar den dit du vill och det du anser vara de rätta medlen för att komma dit? Om inte, uppdatera planen. Är ditt mål fortfarande korrekt? Om inte, uppdatera eller överge målet. Det finns ingen ära i att hålla fast vid ett mål som inte längre inspirerar dig. Persistens är inte envishet eller trångsynthet.

Steve berättar hur han själv hade särskilt svårt att lära sig denna läxa. Han, likt många andra (däribland jag själv), hade alltid trott att man aldrig borde ge upp, och att man borde hänga kvar ända in i det sista när man väl har satt ett mål. Kaptenen sjunker med skeppet, och så vidare. ”Om jag inte lyckades slutföra ett projekt jag hade startat kände jag mig väldigt skamsen” skriver Steve.

Till slut klurade han ut att detta är nonsens.

Om du växer som en människa kommer du, externt sett, skilja dig som person från år till år. Och om du medvetet strävar efter personlig utveckling kommer förändringarna ofta vara dramatiska och snabba. Du kan inte garantera att målen du idag sätter fortfarande kommer vara de mål du vill uppnå om ett år.

Steve startade sitt första företag, Dexterity Software, 1994, i samband med att han blev färdig med college. Men efter att ha drivit det i över ett årtionde var han redo för något nytt. Han berättar att han kunde ha fortsatt göra företaget större, men att han innerst inne visste att han inte ville spendera resten av sitt liv skapandes dataspel. ”Att skapa mitt eget spelföretag var min dröm när jag var 22, och efter att ha publicerat ett par dussin spel känner jag att jag har uppnått det målet. 22-åriga Steve är väldigt belåten. Men idag har jag andra drömmar.”

Gav Steve upp på företaget? Det skulle man kunna säga, men det skulle vara mer korrekt att säga att han var smittad av en vision av något som var mycket viktigare för honom. Hade Steve envist hållit fast vid spelföretaget, skulle aldrig hans numera världskända hemsida existerat. Han hade jobbat på ett nytt spel istället för informationsprodukter som genuint är till hjälp för andra.

För att skapa utrymme för nya mål måste vi ta bort eller slutföra gamla mål – mycket likt tanken om att vi ofta måste ta bort vanor/handlingar i vår vardag när vi åtar oss nya projekt. Och ibland är de nya målen så fängslande och inspirerande att det inte finns någon tid att slutföra de gamla – de måste överges halvfärdiga. Det kan vara obehagligt att göra detta, men icke desto mindre är det nödvändigt. Den svåra delen är ofta att medvetet besluta sig för att ta bort ett gammalt projekt, vetandes att det aldrig kommer bli färdigt. Men lika ofta är det just denna borttagning som är nödvändig för att ens tillväxt ska blomstra.

Värdet av persistens kommer inte ifrån att envist hålla fast i det förflutna. Värdet kommer från en framtida vision som är så fängslande att du nästan skulle göra allt för att förverkliga den. Att vara persistent i sina handlingar är ett resultat av att vara persistent gentemot sin vision. När du är så pass tydlig i vad du vill ha att din vision inte förändras mycket kommer du vara mer konsekvent – och persistent – i dina handlingar. Och förmågan att vara konsekvent i sina handlingar kommer resultera i konsekventa resultat.

Kan du identifiera en del av ditt liv där du tidigare har demonstrerat ett mönster av långsiktig persistens? Om du kan identifiera ett sådant område kan det förse dig med en ledtråd till vad som får dig att lysa, en ledtråd till en strävan i vilken din passion och självdisciplin fungerar i synergi.

Detta inlägg är del sex av en sex-delad serie om självdisciplin: del 1 | del 2 | del 3 | del 4 | del 5 | del 6 

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️