”The big secret in life is that there is no big secret. Whatever your goal, you can get there if you’re willing to work.”
– Oprah Winfrey

Hårt arbete – ännu ett smutsigt ord.

 

Hårt arbete definierat

Steve Pavlinas definition av hårt arbete är att det är det som utmanar dig.

Och varför är utmaning viktigt? Varför inte bara göra det som är lättast?

De flesta kommer göra vad som är lättast för att undvika hårt arbete – och det är precis varför du borde göra motsatsen. De ytliga möjligheterna i livet kommer attackeras av svärmar av människor som söker efter det lätta. De betydligt jobbigare utmaningarna kommer oftast ha mycket mindre konkurrens och mycket mer möjligheter.

Det finns en Afrikansk guldgruva drygt tre kilometer djup. Den kostade hundratals miljoner kronor att konstruera, men det är en av de mest lukrativa gulgruvorna någonsin. Dessa gruvarbetare gav sig på ett väldigt utmanande problem som innebar mycket hårt arbete, men i slutändan lönade det sig.

Steve berättar att han spenderade fyra månaders heltidsarbete arbetandes på att skapa ett designdokument som bara var fem sidor långt när han utvecklade ett PC-spel i slutet på 90-talet. ”Det var ett logiskt pusselspel, och jag tyckte att det var extremt utmanande att få designen rätt” skriver han. Efter den delen var färdig tog allt annat bara två till månader att göra – programmeringen, musiken, ljudeffekterna, installationen, och lanseringen.

Steve skriver att han avsiktligen lade all denna tid på designen eftersom han trodde att det var sättet att få den konkurrensfördel han behövde – han visste att han inte kunde vara konkurrenskraftig med spelets tekniska egenskaper. Innan han kom igång med spelet granskade han konkurrensen och såg att det fanns många spel som han ansåg vara ”lågt hängande frukt.” Majoriteten av marknaden var överöst med kloner av äldre spel, de sorter som var lättast att göra. Och majoriteten av Steves spel hade också en brist på design, de var mest sikta-och-skjutspel.

Steve fortsätter med att berätta att det var mycket, mycket svårare att designa ett originellt spel med en unik spelform. Men det lönade sig rejält, både vad gäller försäljning och publicitet. Den kan dock inte konkurrera med dagens teknologi – men den kunde inte heller konkurrera med teknologin när den först släpptes. Icke desto mindre konkurrerade den väl på design, med några av områdets främsta aktörer. ”Jag märkte att det det fanns en hel del spelare som föredrar ett väldesignat spel med gamla grafiker än en ytlig ljusshow med den senaste teknologin. Den långsiktiga framgången av detta spel medförde läxan att hårt arbete lönar sig.”

Det finns inte en chans att spelet hade kommit så långt om han hade tagit den lätta vägen under designfasen. Steve grävde drygt tre kilometer djupt, så det var mycket svårare för någon annan att få bort spelet från dess marknadsposition. För att göra det var de tvungna att gräva djupare än vad han hade gjort, och få är villiga att göra det eftersom kreativ speldesign är plågsamt svårt. Alla säger att de har en cool spelidé, men att faktiskt göra denna idé till något spelbart, kul, och innovativt innebär väldigt hårt arbete. ”När jag ser på andra spel som håller sig framgångsrika i över fem år,” skriver Steve, ”ser jag om och om igen en villighet att ta sig an hårt arbete som andra inte vill ge sig på. Och än idag är marknaden till och med mer fylld med klonad smörja än när jag först började.”

Starka utmaningar är vanligtvis sammankopplade med starka resultat. Visserligen kan du ibland ha tur och hitta en lätt väg till framgång. Men kommer du kunna upprätthålla den framgången, eller är det bara en lyckoträff? Kommer du kunna göra om det? När andra lär sig hur du gjorde det, kommer du bli överväldigad av konkurrens?

När du disciplinerar dig själv att göra det som är svårt, kommer du få tillgång till en värld av resultat som nekas alla andra. Villigheten att göra det som är svårt är som att ha en nyckel till en speciell och privat skattkammare.

Den bra saken med hårt arbete är att det är universellt. Det spelar ingen roll vilken industri du är i – hårt arbete kan användas för att uppnå positiva långsiktiga resultat, oavsett detaljerna.

Hårt arbete lönar sig. Om någon säger dig något annat, var vaksam för säljpitchen för något ”snabbt och enkelt” som kommer därnäst. Ju bättre din kapacitet är för hårt arbete, desto mer belöning kommer din väg. Ju djupare du kan gräva, desto mer skatter kan du potentiellt hitta.

Att vara hälsosam är hårt arbete. Att hitta och upprätthålla ett framgångsrikt förhållande är hårt arbete. Att uppfostra barn är hårt arbete. Att bli organiserad är hårt arbete. Att sätta mål, göra planer för att uppnå dem, och hålla sig på rätt bana är hårt arbete. Till och med glädje är hårt arbete (sann glädje som kommer från en hög självkänsla, inte den falska sorten som kommer ifrån förnekelse och eskapism).

Hårt arbete går hand i hand med acceptans. En av de saker du måste acceptera är de områdena i ditt liv som inte kommer ge vika åt någonting annat än hårt arbete. Kanske du inte lyckas hitta ett givande förhållande, och kanske det enda sättet det kommer hända är om du accepterar att du måste göra det du har undvikt. Kanske du vill gå ned i vikt, och kanske det är dags att acceptera att vägen till ditt mål kräver disciplinerad kost och träning (båda är hårt arbete). Kanske du vill öka din inkomst, och kanske du borde acceptera att det enda sättet det kommer hända på är med en hel del hårt arbete.

Ditt liv kommer nå en helt ny nivå när du slutar undvika och frukta hårt arbete och bara kapitulerar inför det. Gör det till din vän istället för din fiende. Det är ett kraftfullt verktyg att ha vid sin sida.

Detta inlägg är del fyra av en sex-delad serie om självdisciplin: del 1 | del 2 | del 3 | del 4 | del 5 | del 6


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️