Ett grymt prestationsverktyg att ha är en ”poängtavla,” och den är väldigt lätt att skapa och använda. Du skapar helt enkelt en sida där du skriver ned och håller koll på dina framsteg mot alla dina mätbara mål i år. Denna måltavla är inget mer än en tabell med 3 kolumner: den första kolumnen är en lista med dina mål; den andra kolumnen är var du är nu, dina nuvarande framsteg; den tredje kolumnen är var du, med varje mål, vill vara vid årets slut. (Den specifika tidsramen är dock förstås godtycklig.)

Fyll i poängtavlan med alla dina mätbara mål, och sätt upp den någonstans där du kommer se den varje dag. Uppdatera den varje vecka. Simpelt.

Steve Pavlina, skaparen av detta koncept, mäter personligen bland annat sin vikt, kroppsfett i %, hemsidobesökare, inkomst från hans hemsida, antal tal hållna, antal skrivna artiklar, antal dagar i veckan han mediterar, antal informationsprodukter släppta, och antal prenumeranter på sitt nyhetsbrev.

Steve lägger också till en fjärde kolumn till poängtavlan för att visa den skillnad han har kvar mellan sina nuvarande framsteg och sitt mål.

Vidare, om det inte är lätt att mäta ett av målen kan du bara ge den ett betyg på en skala från 1-10. Detta hjälper att ”objektifiera” framstegen mot de subjektiva målen. Så om du exempelvis vill förbättra dina förhållanden, och du just nu ger dem en 4a medan ditt mål är en 9a eller 10a, kan du se att du fortfarande har en hel del arbete att göra på det målet; medan du, om du ger dem en 8a i betyg, vet du att du har kommit väldigt nära.

Denna poängtavla kommer ge dig en omedelbar översikt på hur det går för dig med alla dina mål. Alla siffror – all rådata – samlas på ett ställe, och det hjälper dig fastställa vart du borde överväga att fokusera din tid och energi under kommande veckan. Det tar bara ett par minuter att uppdatera alla siffror, så det är inte någon stör börda som slukar tid och energi.

Som en liten petitess: en förfining du också kan tänkas vilja lägga till är en till kolumn för hur nära slutförandet du är i %, något värt att överväga om många av dina mål gör sig bra med procentandelar.

Räkna poängen, inte för att tävla mot andra, men för att veta var du står.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️