Brian Tracy säger i ett av hans ljudprogram att alla är självanställda i grunden. Även om du är anställd borde du se dig själv som VD på ditt eget personliga tjänsteföretag. Kalla det Ditt Namn, AB.

Detta tankesätt är logiskt. Även om du till synes jobbar för någon annan, jobbar du fortfarande huvudsakligen för dig själv. Du har ditt eget företag med en anställd – du – och företagets verksamhet är att sälja din anställds arbetskraft för en förtjänst.

Steve Pavlina skriver att han ibland anklagas för att skriva för mycket från det entreprenöriella perspektivet när han täcker karriärutveckling, till synes ovetandes om faktumet att majoriteten av alla faktiskt är anställda. ”Jag främjar avsiktligen detta perspektiv eftersom jag vet att du inte kan vara något annat än självanställd, oavsett ditt sätt att generera inkomst på. Jag pushar dig att starta eget.” berättar Steve.

Det viktigaste är att du inte ska begå misstaget att ge över ditt ansvar för resultaten av din personliga karriär till någon annan.

Den enda sanna chefen av ditt arbete är du. Någon extern chef är bara en kund hos ditt personliga tjänsteföretag. Du kanske gör en hel del affärer med denna enstaka kund, men du kan alltid avskeda en kund som du inte tycker om. Att säga ”Jag säger upp mig” till din chef är i grunden samma sak som att säga ”Jag beklagar, men tydligen kan inte vårt företag hjälpa dig. Kanske jag kan rekommendera en konkurrent som är bättre lämpad att möta dina behov.” till en kund.

Vad händer om du istället ger vika åt illusionen att du inte är självanställd och att du ger över kontrollen av din karriär till din arbetsgivare eller chef? Massa personer försöker göra detta, men om vi ser på det från det entreprenöriella perspektivet låter det inte som en särskilt förnuftig metod.

Föreställ dig ett företag som till sin största kund säger, ”Vi kommer släppa alla våra andra kunder och bara tjänstgöra dig. Säg bara vad du vill ha gjort, och så gör vi det. Betala oss vad du än tycker är ett bra pris. Investera i vår tillväxt hur du än vill. Berätta för oss när vi får gå på semester. Du bestämmer; vi lyder.” Fastän det inte skulle vara omöjligt att driva ett företag på detta sätt, skulle det utan tvekan vara väldigt riskabelt och instabilt i jämförelse med alternativen. Trots det är det på detta sätt många väljer att driva sitt personliga tjänsteföretag. En investerare skulle nog tänka till innan hon investerade i ett sådant företag – och skulle vara mer benägen att investera i dess konkurrenter.

Vare sig du tycker om det eller inte, du är självanställd. Om du producerar något och blir betald för det, har du ett företag.

 

Bedömning av ditt personliga tjänsteföretag

Hur bra går det för ditt personliga tjänsteföretag? Får du mycket i gengäld för det du investerar? Ser du en härlig ökning i avkastningen?

Vilka investeringar gör du för att förbättra ditt företag? Investerar du i träning? Förbättring av moral? Uppgraderingar i produktiviteten?

Hur står sig ditt företag gentemot konkurrensen? Presterar liknande företag bättre än ditt? Kan du tillhandahålla en bättre tjänst för ett lägre pris? Eller passar du så bra in på det du gör att du inte behöver oroa dig för konkurrensen?

Tar du verkligen betalt tillräckligt för en kvalitativ produkt eller tjänst, eller mjölkar du dina kunder på pengar obefogat och hoppas på att de inte märker det?

Växer eller krymper din marknad? Ser din framtid ljus eller mörk ut?

Marknadsför du ditt företag bra? Hittar nya potentiella kunder dig, ivriga att göra affärer med dig? Får du massvis med hänvisningar åt ditt håll och njuter av viral marknadsföring? Eller befinner sig ditt företag i relativ obemärkthet?

Skulle du köpa eller investera i ditt eget företag om någon annan drev det? Givet dess nuvarande prestanda och förväntade framtida prestanda, skulle det vara ett klokt beslut att köpa ditt företag?

Tycker du om ditt företag? Tillåter det dig att utföra intressant arbete, göra ett betydelsefullt bidragande till andra, och njuta av en åtråvärd livsstil?

Din formella anställning spelar bara roll för den som sköter skatten. Du är självanställd. Du kan försöka ge över kontrollen av ditt företag till någon annan, men det är du och bara du som är fast med fullt ansvar för dess resultat.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️