Precis som säljare kan ha månatliga försäljningskvoter att uppnå kan du applicera konceptet av kvoter på din personliga produktivitet. Många framgångsrika personer använder sig ofta av denna teknik och tycker att den är väldigt effektiv för olika typer av projekt. Så här fungerar det:

För varje projekt du vill ta itu med imorgon, sätt ett minimimål. Målet måste vara mätbart. Ett tips är att ofta använda dig av tid som enhet för mätning eftersom du alltid kan mäta hur mycket tid du har investerat i ett projekt, medan du kanske inte tydligt och konsekvent kan mäta projektets andra aspekter. Att använda tid som mätningsfaktor gör det också lättare att planera sin dag.

Till exempel har jag som kvot att försöka meditera 20 minuter varje dag samt läsa minst 25 sidor i en givande bok. Steve Pavlina ger som exempel att han hade förut en daglig kvot att skriva minst fyra timmar på hans, numera utgivna, bok. På detta sätt utförde han alltså minst 28 timmars arbete varje vecka, och han skriver på sin blogg att ”den bra saken med att ha en daglig kvot för detta sorts projekt är att jag vet att, om jag bara uppnår min kvot varje dag, kommer boken till slut bli färdig. Garanterat.” Steve tipsar även om att det är smart att samtidigt sätta restriktioner på sig själv, som att du till exempel inte får kolla din e-mail förrän du har uppnått din dagliga kvot.

Att använda kvoter är likt timeboxing, men med timeboxing handskas du bara med en tidsbox åt gången. Med kvoter kan du dela upp tidsinvesteringen genom hela dagen. Och du kan också använda en mätningsfaktor som inte är tid, om du finner att det passar bättre.

Du kan också använda maximumkvoter när du vill begränsa mängden tid du spenderar på vissa aktiviteter. Till exempel skulle du kunna sätta en maximumkvot på tiden du spenderar på internet, framför TVn, eller läsandes forum.

Du kommer säkert på flera sätt att använda kvoter i ditt eget liv. Om du har en fullproppad inkorg skulle du kunna sätta en kvot att rensa 10-20 e-mail per dag tills din inkorg är tom. Om du har en rörig byrå fylld med papper skulle du kunna sätta en kvot att rensa 25 papper per dag. Många anser att kvoter fungerar som bäst när du använder dig av dem varje dag (eller varje veckodag), och gör målet väldigt kontrollerbart, det vill säga att uppfyllelsen av kvoten är inom din kontroll. Enligt Steve är detta varför han föredrar att använda sig av personliga kvoter som är baserade på tid: ”Allt jag behöver göra är att spendera tiden, oavsett hur kreativ och produktiv jag känner mig under den dagen” skriver han.

Hur kan du använda kvoter i ditt eget liv för att få rull på ett trögt projekt?

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️