Klyschigt eller inte, det bästa rådet du kan få för att förbättra dina sociala färdigheter är nog att helt enkelt att öva. Du kan studera tekniker för att skapa kontakt, och så kan du memorera söta akronymer som SOFTEN (Smile, Open posture, Forward lean, Touch, Eye contact, Nod) – men du kommer nog inte se att de och enbart kommer transformera din sociala kompetens, fastän de ibland kan agera som bra påminnelser. Om du istället satsar på att ha rätt tankesätt från första början kommer du naturligt utföra de rätta handlingarna, såsom att le och hålla ögonkontakt – om du måste tänka på dem, är du ofta i ”fel” tankesätt.

Med övning kommer du bli mer bekväm i ett flertal olika sociala situationer, och när du blir mer bekväm kommer du – som en naturlig påföljd – bli mer dig själv. Och det är grunden av effektiv kommunikation mellan människor: var bara dig själv och känn dig helt hemmastadd med vem du är och vad du bidrar med till konversationen.

När du känner dig helt och hållet bekväm med vem du är löser ditt ego upp sig. Du tänker inte alls på dig själv, hur du ser ut, hur du låter, etc. Du tänker på ämnena du diskuterar och på de andra personerna. Detta är sant oavsett om du har en konversation med en gammal vän eller om du håller ett tal inför hundratals personer. När du känner dig bekväm med dig själv, befinner sig ditt fokus på innehållet av kommunikationen och de andra människorna, inte på dig själv.

När du övar och får mer ”tid på scenen” i ett flertal olika sociala situationer, kommer det okända bli känt. Du kommer kunna känna dig bekväm i nya typer av interaktioner.

Tänk på de sociala situationer du känner dig helt bekväm i, såsom när du pratar med riktigt gamla vänner, familjemedlemmar, eller kanske till och med spelar någon karaktär i ett rollspel på internet. När du kommunicerar effektivt, tänker du på smådetaljer som att komma ihåg att le, eller gör du helt enkelt det som känns mest naturligt för dig att göra? Vad skulle hända om du kunde ta den bekvämligheten till alla andra sociala situationer också?

Practice.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️