Heuristik är regler som har för avsikt att hjälpa dig lösa problem. När ett problem är stort eller komplext – och den optimala lösningen inte är tydlig – tillåter heuristik dig att börja göra framsteg mot en lösning fastän du inte än kan se framför dig hela vägen dit.

Ponera att ditt mål är att nå toppen av ett berg men att det inte finns en stig att följa. Ett exempel på en heuristik skulle i detta fall vara: Rör dig mot toppen tills du når ett hinder du inte kommer förbi. När du når ett sådant hinder, gå åt höger tills du kan börja röra dig mot toppen igen. Detta är inte den mest intelligenta eller omfattande heuristiken, men i många fall kommer den fungera bra, och du kommer till slut nå toppen.

Heuristik garanterar inte att du kommer hitta den optimala lösningen. De garanterar inte heller en lösning över huvud taget. Men de gör ett bra nog jobb för att lösa vissa typer av problem för att vara användbara. Dess styrka är att de bryter dödläget av obeslutsamhet och får dig att komma till skott. När du handlar börjar du utforska lösningsområdet, vilket fördjupar din förståelse för problemet. När din kunskap om problemet ökar kan du göra kurskorrigeringar längs vägen, och ökar därmed gradvis dina chanser för att till slut nå en lösning. Om du försöker lösa ett problem du initialt inte vet hur du ska lösa klurar du ofta ut en lösning längs med vägen, en lösning du aldrig kunde ha föreställt dig innan du väl kom igång. Detta är speciellt sant för kreativa jobb som mjukvaruutveckling. Ofta vet du inte ens exakt vad du försöker bygga förrän du har börjat bygga det.

Heuristik har många praktiska applikationer, och ett grymt område att applicera dem på är personlig produktivitet. Produktivitetsheuristik är ”beteenderegler” (vissa generella, vissa specifika för situationer) som kan hjälpa oss få saker gjorda mer effektivt. Här är några riktigt användbara som Steve Pavlina tipsar om:

 1. Bomba den! Det mest effektiva sätt att beta av en syssla är att ta bort den. Om den inte måste göras, ta bort den från din lista.
 2. Dagliga mål. Utan ett tydligt fokus är det lätt att ge vika åt distraktioner. Sätt mål för varje dag i förväg. Bestäm dig för vad du ska göra – och gör det.
 3. Värst först. För att övervinna prokrastination, lär dig att ge dig på din mest obehagliga syssla det första du gör på morgonen istället för att skjuta upp den till senare på dagen. Denna lilla vinst kommer sätta tonen för en väldigt produktiv dag.
 4. No-comm-zoner. Allokera tidsblock då du inte får bli avbruten för eget arbete där du måste koncentrera dig. Schemalägg lätta sysslor där du får bli avbruten till dina ”open-comm-perioder” och mer utmanande projekt till dina no-comm-perioder.
 5. Mini-milstolpar. När du påbörjar en syssla, identifiera målet du måste nå innan du kan sluta jobba. Till exempel, när du jobbar på en bok kan du bestämma dig för att inte ställa dig upp förrän du har skrivit minst 1000 ord. Nå ditt mål oavsett vad.
 6. Timeboxing. Ge dig själv en satt tidsperiod, exempelvis 30 minuter, för att göra avtryck i en syssla. Oroa dig inte över hur långt du kommer. Använd bara tiden. (Se inlägget om timeboxing för mer.)
 7. Ihopbuntande. Bunta ihop liknande sysslor som telefonsamtal eller ärenden till en klump, och beta av dem alla under en session.
 8. Morgonpigg. Gå upp tidigt på morgonen, som 05:00, och börja direkt jobba på din viktigaste syssla. Du kan ofta få mer gjort innan 8 än de flesta gör på en hel dag.
 9. Tysta leken. Ta en laptop, stäng av dess WiFi om du inte verkligen behöver det för jobbet, och gå till ett ställe där du kan jobba utan distraktioner, som på ett bibliotek, en park, ett café, eller i din egen trädgård. Lämna gärna din telefon bakom dig.
 10. Tempo. Öka medvetet takten, och försök röra dig lite snabbare än förut. Prata snabbare. Gå snabbare. Skriv snabbare. Läs snabbare. Gå hem tidigare.
 11. Relaxify. Minska stress genom att skapa en rogivande, trasselfri arbetsyta.
 12. Agendor. Ge mötesdeltagare tydliga och skrivna agendor i förväg. Detta ökar mötets fokus och effektivitet enormt mycket. Du kan också använda denna metod för telefonsamtal.
 13. Pareto. Paretoprincipen är ”80-20-regeln,” vilken antyder att 80% av värdet av en syssla kommer från 20% av jobbet. Fokusera din energi på den där kritiska 20%, och pilla inte för mycket på den icke-kritiska 80%.
 14. Redo-Skjut-Sikta. Få omkull prokrastination genom att handla direkt efter att du har satt ett mål, även om handlingen inte är perfekt planerad. Du kan alltid justera kursen längs vägen.
 15. Minutmannen. När du har informationen du behöver för att göra ett beslut, dra igång en timer och ge dig själv endast 60 sekunder att göra det faktiska beslutet. Ta en hel minut att vackla och tveka hur mycket du vill, men när tiden är ute ska du ha ett tydligt val. När ditt val är gjort, ta någon sorts handling för att få bollen i rullning.
 16. Deadline. Sätt en deadline för att sysslan ska slutföras, och använd den som en hållpunkt för att hålla dig på rätt väg.
 17. Lova. Berätta för andra om dina engagemang och beslut – de kan hjälpa till att hålla dig på rätt väg.
 18. Punktlighet. Vad det än kräver, dyk upp i tid. Anländ tidigt.
 19. Hålläsning. Använd läsning för att fylla i hålperioderna där du till exempel väntar på en tidsbokning, står i kö, eller medan kaffet kokar. Adderar du en artikel per dag snackar vi 365 artiklar om året.
 20. Resonans. Visualisera ditt mål som om det redan vore uppnått. Sätt dig själv i ett tillstånd där du faktiskt är där. Gör det verkligt i dina tankar, och så kommer du snart se det i din verklighet.
 21. Glittrande priser. Ge dig själv frekventa belöningar för dina prestationer. Se en film, boka en professionell massage, eller spendera dagen på ett tivoli.
 22. Kvadrant 2. Separera de verkligen viktiga sysslorna från de som knappt är brådskande. Allokera tidsblock för att jobba på de kritiska Kvadrant 2-sysslorna, de som är viktiga fast sällan brådskande, exempelvis fysisk träning, att skriva en bok, eller hitta en relationspartner.
 23. Kontinuum. Vid slutet av din arbetsdag, identifiera den första sysslan du kommer jobba på dagen därpå, och lägg ut materialen i förväg. Dagen därpå, börja jobba på den sysslan omedelbart.
 24. Slice and dice. Bryt ned komplexa problem in i mindre, väldefinierade sysslor. Fokusera på att slutföra endast en av dessa mindre sysslor.
 25. Singelhantering. När du har börjat på en syssla, håll fast vid den tills den är 100% slutförd. Byt inte syssla mitt i. När distraktioner dyker upp, skriv ned dem för att senare kunna ta itu med dem.
 26. Slumpa. Välj en helt slumpmässig del av ett större problem, och gör färdigt det. Betala en slumpmässig räkning. Gör ett telefonsamtal. Skriv sida 42 av din bok.
 27. Galet dåligt. Övervinn prokrastination genom att slutföra din syssla på ett avsiktligt dåligt sätt, vetandes att du aldrig behöver dela med dig av resultaten till någon annan. Skriv ett blogginlägg om smaken av jord, designa en hemskt dysfunktionell hemsida, eller skapa en affärsplan som garanterar konkurs det första året. Med ett hemskt första utfall kan man sedan bara jobba uppåt.
 28. 30 dagar. Identifiera en ny vana du skulle vilja skapa, och bestäm dig för att hålla fast vid den i 30 dagar. Ett tillfälligt engagemang är mycket lättare att hålla än ett permanent sådan. Se inlägget 30 Dagar till framgång för mer detaljer.
 29. Delegera. Betala/övertala någon annan att göra det åt dig.
 30. Korspollinering. Skriv upp dig för att träna kampsport, starta en blogg, eller gå med i en improvisationsgrupp. Du kommer ofta möta idéer i ett område som kan öka din prestanda i en annan.
 31. Intuition. Gå med din magkänsla. Den är förmodligen rätt.
 32. Optimering. Identifiera processerna du oftast använder, och skriv ned dem steg för steg. Justera processerna för att öka dess effektivitet. Implementera dem sedan och testa dessa förbättrade processer. Ibland kan vi bara inte se vad som är framför näsan på oss förrän vi granskar det under ett mikroskop.
 33. Varför. Du gör det du gör av en anledning – annars skulle du inte göra det. Ta ett ögonblick och red ut vad detta varför är (gärna i skrift) så bör en av två saker hända: Antingen får du en ökad motivation för att få saken i fråga gjord, eller så slås du av insikten att det varför som en dag var inspirerande idag kanske inte längre är det – och att du borde byta ut sysslan helt och hållet. (Eller så kanske du finner att det finns ett mer effektivt sätt att få det du vill åt.)  😎

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️