Det har sagts att när ditt enda verktyg är en hammare ser varje problem ut som en spik. Vad gäller personlig utveckling finns det en ofantlig mängd ”verktyg” för att lösa de mänskliga problem vi ofta möter som prokrastination, lathet, luddiga mål, besvärliga förhållanden, etc. Om du kan 100 olika metoder för att övervinna exempelvis prokrastination, är chanserna goda för att du kan besegra dess olika variationer när det dyker upp. (Ha dock Bruce Lees citat i åtanke: ”I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.”)

En oerfaren snickare kanske enbart startar med en hammare och skruvmejsel, medan en expertsnickare kanske har 100 olika verktyg för att lösa ett flertal olika snickarproblem. Visserligen kan det vara så att hammaren och skruvmejseln kan lösa 80% av de problem som de 100 verktygen åtgärdar, men med en sådan förfinad verktygslåda kan expertsnickaren vara mer exakt. Och det finns vissa problem som den oerfarna snickaren inte kan lösa över huvud taget – inte på grund av en brist på färdighet men snarare på grund av en brist på de rätta verktygen.

Så om du har problem med prokrastination, och du har försökt lösa detta problem på ett par olika sätt, försök lista alla olika ”verktyg” du har använt för att besegra det. Om du endast kan lista ett fåtal kanske det inte är prokrastinationen i sig som är problemet. Kanske du helt enkelt inte har tillräckligt med verktyg för att åtgärda prokrastinationens alla möjliga variationer. Så, beroende på de exakta detaljerna kanske du finner att du ibland kan övervinna prokrastination, medan det andra gånger förblir oförsvarbart.

Se på det som expertsnickaren som har 100 verktyg. När han går för att köpa verktyg #101 kommer det förmodligen vara något väldigt överflödigt som han knappt kommer använda sig av. Men när ett särskilt snickarproblem kommer som detta verktyg är byggt för, även om det bara händer en gång varannat år och verktyget kostar 499 kr, kommer han vara glad att han har det. Varje verktyg är en investering som ökar antalet problem han effektivt kan lösa.

Investerar du tillräckligt i livets verktyg? Har du problem som uppkommer varje vecka som du känner att du inte fullt har besegrat än? Försöker du fixa allting med hammare och skruvmejsel?

För att åter igen använda ett bekant exempel, om prokrastination är ett problem för dig, vilka var de senaste 3 böckerna du läste om att övervinna prokrastination? 3 böcker borde ge dig minst ett dussintal verktyg. De flesta i denna sits läser dock inte en enda bok om prokrastination, så allt de har att jobba med är hammaren och skruvmejseln.

Om din bil havererar, skulle du ta den till mekanikern som endast ägde en skiftnyckel och en däckpump? Om du ska ha en hjärtoperation, vill du att den ska genomföras av en kirurg vars enda verktyg är en nål och en plasttub?

Vi kan lita på experter med många verktyg när det gäller att fixa bilen, men vart vänder vi oss när våra egna liv behöver fixande? Det är ett område där vi behöver anta personligt ansvar och utveckla våra egna verktygslådor som är så rikliga som möjligt. Vi måste fortsätta vara personligt ansvariga för att lära oss hur vi löser alla de knepiga problem som kommer på köpet med att vara människa, såsom att sätta och uppnå våra egna mål, få oss själva att handla trots rädsla, upptäcka våra värderingar och leva enligt dem med integritet, bygga kraftgivande förhållanden med andra, föräldrarskap, upprätthålla vår hälsa och energi, utveckla vår egen personliga filosofi om livet, mogna till de bästa människorna vi kan vara, etc. En hammare och skruvmejsel räcker bara inte för detta.

Så var utvecklar vi denna verktygslåda för livet? Ett av de enklaste sätten är att flitigt börja låna de bästa verktygen från andra personer runt omkring oss. Om du har ett problem i ett område finns det en god chans att det finns någon du kan modellera som inte kämpar med samma problem –  jackpot är även om hen själv har överkommit det. Gå till den personen och be dem om råd. Låna verktyget och lägg till det till din verktygslåda. Den bra saken med att låna verktyg för det mänskliga livet är att du inte behöver lämna tillbaka dem.

En till metod är att sluka information i området där du behöver bättre verktyg. Läs inte bara en bok om ämnet. Läs 10 böcker av 10 olika författare. Även om du tycker att några av dem är kassa, om de ger dig ett bra verktyg som du inte än har så är det grymt. Det är inte ovanligt att en värdelös och dåligt skriven bok ändå ger dig en användbar idé, och ibland kanske du snubblar på en riktigt bra bok som ger dig ett dussintal nya idéer.

Så precis som att du förväntar dig en snickare, en kirurg, en mekaniker, eller en kock att ha en riklig samling med verktyg för att lösa problem inom deras respektive domän, använd samma metod för ditt egna liv. Bli inte arg på dig själv om du inte lyckas lösa ett långsiktigt problem som att gå ned i vikt. Bli nyfiken istället. Se om du kan lära dig minst 100 olika nya tekniker som du inte har stött på än.

Varför är det så viktigt att ha en riklig verktygslåda? För att varje mänsklig situation du möter är unik. Om du, till exempel, behöver gå ned i vikt är din fysiologi lite annorlunda från alla andras. Så att du snubblar på ett enda verktyg som är den perfekta passformen för din särskilda situation är inte särskilt sannolikt. Du kommer nästan garanterat behöva en hybridlösning som kombinerar ett flertal verktyg. Det är precis som att snickaren, kirurgen, mekanikern, eller kocken använder sig av en uppsättning verktyg för att lösa ett specifikt problem. Om du endast har 5 tillgängliga verktyg kommer du vara väldigt begränsad i din förmåga att framgångsrikt kunna utveckla din egna hybridlösning. Men om du har 100 verktyg, och många är subtila variationer av varandra, kommer du kunna övervinna unika mänskliga problem med mycket större variation och precision. Och du kommer också undvika problemet av att övergeneralisera, problemet där du försöker använda hammaren på allt.

Steve Pavlina skriver att han själv använde sig av denna metod för att utveckla sin egen skräddarsydda spirituella tro. Han kände inte att någon enstaka tro passade honom perfekt, så han började lära sig om de olika ”verktygen” som de olika filosofierna förespråkade. Till slut kunde han ”skapa” en tro som helt och hållet var kongruent med hans ständigt utvecklande kunskapsbas, erfarenheter, logik, sunda förnuft, och känslor genom att låna idéer från de olika filosofierna.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Med detta sagt sade Adam Robinson på Tim Ferriss podcast något grymt och ganska motsägande detta inlägg: “Geniuses have very limited toolsets – they have a hammer, and their genius is in looking for nails.”


P.P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️