Timeboxing är ett simpelt men effektivt verktyg att använda för tidshantering. Låt oss säga att du har en deadline för en ny produkt du måste lansera, såsom en årlig uppgradering av en mjukvara. Du måste, med andra ord, ha en ny version gjord vid ett särskilt datum. Så då använder du förmodligen omedvetet dig av timeboxing för din arbetsperiod, det vill säga att du gör ditt bästa möjliga arbete inom den tidsram du har. Vilka nya funktioner du kan implementera är helt beroende på tidsramen. Att halka efter schemat är bara inte ett val, eftersom det innebär att du måste skära ned på antal funktioner du kan lägga in och därmed skära ner på produktens kvalitet.

Vad gäller att hantera dina olika sysslor kan timeboxing vara en hjälpsam teknik. Många rekommenderar två huvudsakliga sätt du kan använda det på:

För det första, låt oss säga att du vill få något gjort men att det finns en risk att det kan ta betydligt mer tid än vad det är värt eftersom det är den sortens syssla där du kan fastna i ett perfektionistiskt tänkande. Så du ger dig själv därför en specifik mängd tid, som du inte kommer överskrida, och så gör du det helt enkelt så bra du kan inom den tiden.

Steve Pavlina ger ett kul exempel på timeboxing när han julhandlar varje år. Han avsätter då ofta totalt två timmar åt att gå runt och köpa presenter åt 8 personer. Steve bestämmer sig i förväg vilka sorters presenter han borde köpa åt varje person på sin lista, och beställer sedan så mycket som möjligt av det online, och beger sig därefter sedan till köpcentret där han rusar mellan de olika affärerna och köper presenter. Och mycket riktigt, han kommer och går med allas presenter på under två timmar.

Det andra sättet du kan använda timeboxing på är när du har en syssla eller ett projekt som du vill ha gjort, men du inte riktigt vet var du ska börja, eller att det verkar som att det kommer ta väldigt lång tid innan du kan få färdigt en väsentlig del. Eller så kanske det är något du tycker verkar väldigt tråkigt och därför har en tendens att prokrastinera på. Då kan du använda dig av timeboxing för att engagera dig i sysslan under en given tidsperiod för att i alla fall komma en bit på vägen. Steve använder i dessa fall personligen ett tidspann på 30-120 minuter. Släpp all oro för att behöva komma till någon särskild milstolpe inom den tiden – bestäm dig helt enkelt för att göra det bästa av tiden, oavsett hur långt du kommer. Få bara bollen i rullning, och repetera sedan denna process tills sysslan är färdig. (Eller, om du verkligen drar dig för att göra sysslan om och om igen, fundera på om du ens behöver göra den över huvud taget/hur du kan skapa ett liv där du inte behöver utföra så många av dessa sysslor.)

Tanken med timeboxing är alltså till stor del att du ska få lättare att komma igång med en (kanske mindre rolig) syssla när du tillåter dig själv att skuldfritt sluta arbeta på den efter x antal minuter. Likt många andra verktyg för att ”få bollen i rullning” kan timeboxing, då det får dig att kringgå perfektionism och undvika prokrastination, ha bieffekten att det slutar med att du arbetar mycket längre än vad du från början avsedde – vilket både kan vara bra och dåligt beroende på hur du väljer att se på det.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️