Ett av de mest effektiva koncepten inom personlig utveckling är ”modellering.” Modellering betyder helt enkelt att du hittar någon som redan uppnår de resultat du vill ha inom ett område, lär dig vad de gjorde för att uppnå dem, och sedan gör detsamma. Det är lite likt processen du utför när du följer ett recept för att återskapa en måltid.

Steve Pavlina ger som exempel att han för ett par år träffade en kille som hade gått från att tjäna drygt 300 000 kr om året till drygt 3 000 000 kr – på två år. Steve frågade hur han gjorde det, och han berättade. En av hans huvudsakliga idéer var att klura ut vad du tidigare har tjänat pengar på, och göra mer av det; sedan klurar du ut vad du tidigare har förlorat pengar på, och gör mindre av det. (à la 80/20-principen) Hur hjärndöd denna idé än kan tänkas låta så fann Steve att den funkade riktigt bra när han hittade sätt att applicera den på – och han dubblerade sin inkomst på ungefär sex månader. Till exempel fann Steve att han tjänade mycket pengar på att lansera produkter, medan han inte genererade någon inkomst alls när han själv utvecklade dem. Så han hittade ett sätt att lansera nya produkter snabbare. En simpel idé, men väldigt effektiv.

Något som också kan vara hjälpsamt är konceptet fast tvärtom: Om du hittar någon som inte uppnår de resultat du vill ha inom ett område så bör du inte ta deras råd. Visserligen är detta en övergeneralisering, men många, däribland Steve och jag själv, förespråkar den.

Varför skulle någon vilja köpa en dietbok som har en bild på en överviktig doktor på omslaget? Är inte det som att börja ta kurser inom martial arts av någon som har ett vitt bälte? Många författare av fitnessböcker är ironiskt nog överviktiga, medan andra fitnessböcker – exempelvis Bill Philips Body for Life – i alla fall är skrivna av personer som verkar vara i bra fysisk form. En härlig kommentar i Connelys block var en utmaning åt alla de andra dietdoktorerna att uppträda bredvid honom i en baddräkt. Visserligen finns det en omfattande teoretisk och vetenskaplig sida som är irrelevant författarnas övervikt, men lite praktisk kunskap skadar aldrig.

Sjävklart kan du heller inte avgöra hälsa enbart på fysiskt utseende – till exempel dog skaparen av Power Bar, en man som även var en maratonlöpare i världsklass, tragiskt av en hjärtattack vid 51 års ålder.

Medan det verkar logiskt att mer eller mindre alla potentiellt kan ge värdefulla råd inom alla ämnen, är problemet att råd som ofta låter bra helt enkelt inte visar sig vara effektiva ute ”i den verkliga världen.” Detta är anledningen till att modellering kan spara dig en hel del tid. Personen som just nu får resultaten du vill ha har förmodligen redan försökt och förkastat många strategier som inte fungerar. Och de har uppenbarligen funnit minst en strategi som faktiskt fungerar – i alla fall för dem – så deras idéer har redan gått förbi verklighetstestet.

Å andra sidan, var (åter igen) försiktig så du inte hamnar situationen där du ständigt söker råd hos människor som inte uppnår de resultat du vill ha. Till exempel ser man ofta ensamstående personer som vill gifta sig fråga andra ensamstående för råd om hur man kan attrahera en framtida make eller maka, och dessa människor får en hel uppsjö av välmenade råd som bara inte fungerar. Om du är singel och vill gifta dig, är inte lyckligt gifta människor de bästa människorna att fråga om hur man kommer dit? Och du kommer förmodligen märka att deras råd skiljer sig mycket från de råd en ständigt singel person ger.

Detta är ett väldigt enkelt koncept, men det är fantastiskt hur få av oss som tar tiden att applicera det. Finns det något område i ditt liv där du just nu vill uppnå bättre resultat? Kan du hitta en person som redan har fått de resultaten och spendera ett par minuter frågandes den personen hur hen gjorde det? Eller kan du hitta en bok (eller en podcast, artikel, intervju, etc.) som är skriven av en författare som har uppnått de resultaten? Sedan, bara genom att göra följa deras handlingar (nästan blint och hjärnlöst), har du en bra chans att själv uppnå de resultaten.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️