Detta är en efterföljare till inläggen om modellering.

 

Var hittar du personer att modellera?

Ett av de bästa sätten är genom professionella branschorganisationer. Att voluntärarbeta inom sådana organisationer är ofta ett bra sätt att få kontakt med några av de mest framgångsrika medlemmarna.

Industrikonferenser är också grymma för detta, särskilt om de är lite mindre (2000 personer eller färre enligt Steve Pavlina). Om konferensen är överdrivet stor är det ofta svårt att hitta rätt människor, och om du väl hittar dem kommer du märka att de oftast är översvämmade av frågor. Men vid de små konferenserna är det lätt – du kommer ofta hitta industrikändisar som bara strosar runt och gärna pratar med den som har modet att närma sig dem.

 

Hur identifierar du de människor du vill modellera?

Fokusera på att hitta människor som redan får de resultat du vill ha. Ofta kan du få en bild av någons resultat enbart genom dess rykte. Råder det någon tvivel om att Will Wright, skaparen av Sim City och The Sims, är en talangfull speldesigner? Eller att John Carmack, huvudprogrammerare av bland annat Quake, är en skicklig programmerare?

Visserligen kanske du måste nöja dig med mindre framgångsrika i din jakt på personer att modellera. Och innan du frågar: ja, det finns en risk för att du misstolkar hur någons resultat verkligen är. Motverka denna risk genom att modellera ett flertal människor. Självklart är vissa resultat dock visuellt uppenbara – exempelvis en bodybuilders kropp, en skribents texter, eller en talares tal.

Om allt skiter sig: leta efter ett leende. Att lära sig av människor som verkar genuint glada är aldrig fel.

Om du däremot inte lyckas få en tydlig bild av en persons resultat inom ett viss område, bör du inte modellera den personen inom området i fråga. Att modellera är inte ett substitut för bra omdöme – det är ett hjälpmedel.

 

Hur träffar du någon i person som inte redan känner dig?

Detta kan låta uppenbart, men gå bara fram och introducera dig själv. Detta är en färdighet som går att lära sig, så inse att det kräver lite träning om du känner dig blyg. Du tjänar nog på att läsa ett par böcker om nätverkande, som till exempel Harvey Mackays Dig Your Well Before You’re Thirsty eller Keith Ferrazzis Never Eat Alone. Så det hjälper förstås om du har byggt upp lite grundläggande sociala färdigheter, men det handlar mest om mod, och då gäller det som sagt att acceptera fruktan och köra på ändå.

 

Hur får du bra kontakt med personer du just träffat?

Det finns många lärbara färdigheter för att skapa kontakt. En av de bästa är ”matching and mirroring.” Det tar lite övning, men det är extremt effektivt. Gör en Google-sökning på ”matching and mirroring” eller ”NLP rapport building” så kommer du garanterat hitta guider på hur man gör det. Du kommer också få det förklarat i detalj i mer eller mindre alla böcker om NLP (Neurolingvistisk programmering).

Ett till enkelt sätt att skapa kontakt på som inte kräver någon övning alls är att fråga frågan ”Hur var det du först började med X?” – Hur var det du först började som skådespelare? Hur var det du först började som talare? Hur var det du först började driva eget? 95% av gångerna kommer du få en väldigt positiv reaktion enbart genom att fråga frågan, och motparten kommer alltid ha en intressant historia att berätta. Steve skriver att han själv konstant använder denna när han träffar nya personer, och att han nästan alltid får ta del av fantastiska historier.

Det är viktigt att använda sig av färdigheterna för att bygga kontakt uppriktigt och med respekt. De kan vara mycket kraftfulla, och om du är manipulativ och inte är uppriktig i hur du applicerar dem så kommer de troligen resultera i ett bakslag. Träffa personer och lär dig av dem för att du tycker om det, inte för att du tvingar dig själv att göra det av desperat lust för den rådata de bär i huvudet.

 

Vilka frågor borde jag fråga de människor jag vill modellera?

Det är upp till dig. Vad vill du veta?

En av de bästa frågorna att fråga är dock denna: ”Vad skulle du göra om du vore jag?” Självklart måste du först informera den andra personen med din nuvarande situation och dina mål. Men frågan kommer nästan alltid framkalla ett hjälpsamt och praktiskt svar.

 

Hur viktiga är personer som resurser i jämförelse med böcker, hemsidor, teknologi, och andra icke-mänskliga resurser?

Människor är din bästa resurs. I sin bok Unlimited Power (Din Gränslösa Styrka på svenska), listar Tony Robbins detta påstående, att människor är din bästa resurs, som ett av sju nyckelkoncept som väldigt framgångsrika personer brukar ha gemensamt. Det är vanligt att man inte håller med när man hör detta för första gången, men det slutar ofta med att de flesta, däribland Steve och jag själv, till slut håller med Tony. Föreställ dig vad du kunde göra med världens alla teknologiska resurser eller världens all information till hands. Föreställ dig nu vad du kunde åstadkomma med världens alla människor vid din sida. (Glöm dock ej bort att det är människor som skriver böcker, artiklar på hemsidor, och gör podcasts, och så vidare, och att dessa därför kan vara ovärderliga. Lite mer om det i detta inlägg.)

Ett ytterligare tips: Förutom att lära sig av människor är det också hjälpsamt att skapa kontakter som vet något du eventuellt kan komma att behöva. Glöm aldrig bort att kontakter och nätverk nästan alltid är kritiska för att nå framgång.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️