För att illustrera hur processen går till för att fastställa sina värderingar kan se ut har jag valt att använda Steve Pavlina som exempel. Detta var när han 2004 omarbetade sin lista med värderingar och i samma veva skrev ett blogginlägg om det. Jag har valt att ha detta inlägg skrivet i Jag-form eftersom jag anser att det bäst illustrerar Steves tankegångar. Åter igen, för att förtydliga: ”Jag” avser Steve Pavlina, inte mig.

Min [dvs. Steves] förra lista var (i prioritetsordning):

 1. Tillväxt
 2. Intelligens/logik
 3. Klarhet/fokus
 4. Driv/åtrå/beslutsamhet
 5. Effektivitet
 6. Självdisciplin
 7. Hälsa/vitalitet
 8. Framgång/prestation
 9. Industri/persistens
 10. Självsäkerhet
 11. Resiliens
 12. Mod
 13. Lojalitet
 14. Order/struktur/renlighet
 15. Nyfikenhet
 16. Spänning/äventyr

Min [dvs. Steves] nya lista är:

 1. Klarhet/fokus
 2. Hälsa/vitalitet/fitness
 3. Frid
 4. Förbindelse/empati
 5. Intelligens/logik
 6. Heder/ärlighet
 7. Mod
 8. Nöje/humor
 9. Excellens/mästerskap
 10. Påverkan/att göra en skillnad
 11. Tillväxt

Vanligtvis uppdaterar jag [dvs. Steve] mina värderingar varje 3e-6e månad, och den förra listan var ungefär 5 månader gammal. Dessa listor representerar inte mina övergripande globala livsvärderingar. Vad de representerar är vad jag medvetet vill fokusera på under de kommande par månaderna. De agerar som en kompass, och hjälper mig bestämma vilken väg jag ska ta när jag behöver fatta avgörande beslut. Jag väljer dessa värderingar för att skärpa mitt kortsiktiga fokus så att jag kan hamna där jag vill vara om sex månader. När jag har nått den milstolpen behöver jag oftast andra värderingar för att nå den nästa.

Om du har många olika mål säger dina värderingar dig var du ska fokusera din energi. Om du, till exempel, verkligen vill sluta röka kan du tillfälligt göra ”hälsa” din #1-värdering så att det, din hälsa, guidar alla dina beslut. När du är är nöjd och fastställt att du permanent har slutat kanske du sedan låter den värderingen klättra ned på listan, och istället väljer att koncentrera på något annat ett tag.

De flesta böcker jag har läst som täcker värderingar brukar endast låta dig upptäcka de värderingar du redan har, men allt det gör är att säga dig vad som redan är betingat inom dig. Jag tycker det är mycket mer hjälpsamt att lista de värderingar du behöver följa för att få de resultat du vill ha, och sedan börja göra medvetna val baserat på de värderingarna.

Min gamla lista med värderingar representerar de värderingar jag valde för att navigera övergången bort från spelpublicering och in till skrivande och talande på heltid. Nu har jag kommit till det stadie då jag faktiskt skriver och talar på heltid, så det är ett bra tillfälle att uppdatera mina värderingar för att bestämma vilken sorts kompass jag kommer behöva för den nästa fasen: att etablera ett företag av min nya karriär som har ett positivt kassaflöde. Just nu är min inkomst från skrivande och talande i princip nada, så jag ligger precis i startgropen. Jag kommer också möta ett antal nya kostnader de kommande par månaderna – till exempel, att arbeta inom spelindustrin i ett årtionde gav mig inte direkt skäl att skaffa den garderob jag behöver för att tala. Jag äger bara en kostym, och har redan använt den fler gånger i år än vad jag förmodligen har under de tidigare 10 åren kombinerat. Hmm… jag undrar om dessa ”talkläder” är avdragsgilla då. Jag föreställer mig att man kan komma på bra anledningar att de är det. Jag får kolla upp det.

Några kommentarer på dessa ändringar i värderingarna…

När jag navigerade övergången från en karriär till en annan ville jag att tillväxt skulle vara min högsta värdering. Det var den drivande kraften bakom förändringen – att byta till en karriär som skulle ge mig mycket mer potential för tillväxt. Men jag behövde också navigera den knepiga ändringen med en enorm intelligens och logik, och inte hoppa in saker med ögonbindel, så det blev min #2-värdering. Och användandes min #3-värdering, klarhet/fokus, spenderade jag mycket tid åt att tänka igenom saker och ting. Trots det gjorde jag fortfarande ett par misstag (som att starta ett bokprojekt jag sedan behövde avbryta), men de var mestadels på grund av faktorer jag inte kunde förutspå. Överlag gick övergången rätt smidigt, och det mesta gick bättre än vad mina (relativt konservativa) planer hade beräknat. De andra värderingarna på min originallista borde inte behöva mycket förklaring, så jag kommer inte kommentera specifikt på dem.

I skapandet av min nya lista med värderingar drog jag upp klarhet/fokus till #1-platsen. Jag åker just nu väldigt snabbt in i en ny verksamhet, så det är extremt viktigt för mig att jag förblir intensivt målorienterad och laserfokuserad redan från början. Precis som jag lärde mig i mitt shareware-företag kan alla produkter jag idag säljer fortfarande sälja om 10 år. Valen jag gör under de nästa par månaderna måste vara så skarpa som möjligt. Och dessa beslut måste vara guidade av en kristallklar vision. Det bästa sättet att förutspå framtiden är att skapa den.

Därefter flyttade jag hälsa/vitalitet/fitness upp till plats #2. Detta är en rätt drastisk förändring för mig. Att hålla tal kräver en hel del energi, så det är svårt att vara en riktigt dynamisk talare om du inte är i bra form. Jag tror också att det adderar till en talares trovärdighet när hen är i en grym fysisk form. När jag se en överviktig person tala om framgång, får det mig att undra varför denna person inte har vart framgångsrik med sin egen kropp; det skickar ett budskap av inkongruens. Jag väger just nu 82kg (och är 183cm), och vill reducera det till 75. Det är ingen enorm förändring, men jag vill hålla mina standards väldigt höga i detta område under de kommande par månaderna.

När jag har nått det målet kan jag sänka denna värdering ett par steg. Men just nu vill jag ha den hög, så jag gör därför fitness en väldigt hög medveten prioritet. Jag tror att sist jag hade denna värdering på en sådan hög position var för ungefär 5 år sedan när jag tränade 2-3 timmar per dag (springandes med en maratonträningsgrupp samtidigt som jag tränande styrketräning och Tae Kwon Do). Så när jag gör detta område av mitt liv till en prioritet vet jag att jag kan gå långt. Jag förstår nu varför Tony Robbins gjorde hälsa/vitalitet till sin #1-värdering (som han skrev i Awaken the Giant Within); han måste vara i grym fysisk form för att upprätthålla en sådan hållbar energi under hans seminarium (som ofta håller på från 9 till 23 – flera dagar i sträck).

Frid är min nya #3-värdering. Denna har aldrig förut vart på min lista, så jag lägger till den delvis som ett experiment. Eftersom jag går igenom en hel del snabba förändringar, tror jag att det kommer vara hjälpsamt att medvetet fokusera på att upprätthålla ett tillstånd av inre frid. Jag vill inte jobba till döds eller stressa över saker som inte spelar någon roll. Så detta är en sorts ”stresshanteringsvärdering.” Igår kväll mediterade jag i en timme som ett medvetet val för att manifestera denna värdering, och det hjälpte mig verkligen ta det lugnt. Plus tycker jag att denna värdering passar bra med den som står under…

#4 är kontakt/empati. Fastän det, för att komma till detta skede, krävde att jag lade en majoritet av mitt fokus på ”egen vinst”-värderingar kräver skrivande och talande att listan är mer ”allmän vinst”-orienterade. Jag har läst biografierna av många framgångsrika talare, och ett mönster jag har noterat är att bra talare har förmågan att skapa en djup emotionell kontakt med sina åhörare. De ger inte memorerade eller konserverade tal – de justerar talet i realtid baserat på publikens respons. Jag var minst sagt förbluffad att läsa mig att Martin Luther King Jr.’s kända ”I Have a Dream”-tal inte var förplanerat; han framförde det improviserat.

Jag kan just nu endast använda denna förmåga, att justera talet till publiken, till en väldigt begränsad grad. Jag tror dock detta kommer förbättras mycket om jag jobbar mer på min förmåga att skapa emotionell kontakt med andra – inte bara med mina åhörare som talare men även när det kommer till en-och-en-interaktioner. Denna värdering borde också hjälpa mig undvika guru-fällan där talare får sig själva att verka för perfekta, vilket gör det svårare för åskådare att relatera till dem. Det är svårt att balansera mellan att ge ut användbar information och marknadsföra sig själv som en expert, samtidigt som du, som en ”riktig person,” upprätthåller ett starkt emotionellt band med publiken.

#5 är helt enkelt tagen från originallistan. Jag lade till #6, heder/ärlighet, så att jag medvetet kommer ihåg att fokusera på att vara oklanderligt etisk i alla mina åtaganden när jag kommer igång i denna bransch. Jag vet inte om det kommer vara ett problem inom talbranschen, men när jag började arbeta inom detaljhandel i slutet på 90-talet mötte jag massvis av oärlighet och ohederligt beteende när jag handskades med förlag och agenter, och jag försökte acceptera det när jag egentligen bara borde ha gått därifrån. Jag vill också vara guidad av en stark känsla av heder och integritet. Till exempel, jag skulle aldrig ge ett tal som skulle hjälpa McDonald’s öka sin försäljning, oavsett hur mycket pengar de erbjöd mig. Men jag skulle kunna ge ett tal som skulle hjälpa McDonald’s anställda tänka mer medvetet på hur deras handlingar påverkar planeten. Eftersom det finns många företag vars handlingar strider mot min etik, finns det en bra chans att denna värdering kommer leda mig mot mer allmänna seminarium i motsats till att göra mer företagsbetalt talande. Jag vill börja fokusera på denna värdering redan nu, så jag inte faller in i fällan där min inkomst och känsla av heder strider mot varandra. Detta var en väldigt enkel värdering för mig att tillfredsställa i mitt shareware-företag eftersom jag hade så mycket kontroll över allt, och helt enkelt vägrade arbeta med människor som var ohederliga eller oärliga. Men eftersom jag träder in på obekant territorium vill jag vara extra försiktig när jag bestämmer vilka människor jag gör affärer med.

Mod vid plats #7 är även den tagen från originallistan. Jag är säker på att jag kommer möta flera situationer där jag måste utöva denna värdering för att ta mig an utmaningar som jag kanske inte än känner mig riktigt redo för.

#8, nöje/humor, är en påminnelse om att fokusera på att tycka om det jag gör och också ha med massor av humor i mina tal. Att injicera humor i mina tal är definitivt en av mina styrkor, och humor är ett grymt sätt att upprätthålla en publiks intresse. Mina tal som har inkluderat en massa humor har alltid gått bättre än de som enbart har haft lite eller ingen humor, och de är också mycket roligare att leverera.

Excellens/mästerskap vid #9 är ett nytt tillskott. Eftersom jag bara ligger i startgroparna av denna nya karriär är det viktigt för mig att jobba hårt på att bli grym på det jag gör. Jag vill inte bara vara en bra talare. Jag vill inte ens vara en grym sådan. Jag vill vara en av de bästa, vilket innebär att jag måste jobba hårt under det nästa årtiondet för att bli bättre och bättre för varje år. Jag har också lärt mig att det är viktigt att redan från första början upprätthålla väldigt höga standards; om du blir professionell och uppför dig som en amatör eller beter dig oprofessionellt, kan du sabba ditt rykte och ha svårt att återhämta dig. Men jag satte denna värdering under mod eftersom jag tror att det finns en större risk att jag håller mig själv tillbaka onödigt mycket än att jag skulle ta mig an utmaningar jag inte riktigt är redo för. Jag har redan ett årtiondes erfarenhet av att driva ett företag på heltid i bagaget; annars skulle denna värdering förmodligen behöva vara högre.

#10, påverkan & att göra en skillnad, är vad tal handlar om för mig. Alla de högre värderingarna tjänar för att förstärka denna. Och slutligen, tillväxt vid #11 är en påminnelse om att fortsätta pusha mig själv om jag vid något skede skulle nå en ny platå.

Jag kunde släppa flera värderingar från den originella listan antingen för att jag har nått den punkt där jag kan kosta på mig att ta dem för givet i ett tag, eller för att jag inte riktigt känner att jag behöver fokusera på dem medvetet under denna period. Till exempel, jag känner mig redan så pass driven att jag inte medvetet behöver tänka på att göra saker för att mata min drivkraft. [Med det sagt…]

Jag är riktigt nöjd med denna nya lista med värderingar eftersom jag känner att den korrekt reflekterar var jag behöver fokusera min uppmärksamhet under de nästa par månaderna. Eftersom jag litar på dessa värderingar för att fatta beslut skiftar mitt beteende till att hamna i linje med dem – och därför gör även mina resultat det. När jag än behöver fatta ett beslut, frågar jag bara, ”Vad skulle en person med dessa värderingar i just denna ordning göra i denna situation?” Jag är säkerligen inte felfri i att leva trogen mina värderingar, men jag håller mig till dem väl nog att det verkligen gör en stor skillnad.

Även fast detta inlägg helt och hållet handlar om Steve Pavlina och hans personliga värderingar har du, förhoppningvis om du läst så här långt, fått några idéer som du kan applicera på ditt eget liv för att leva mer medvetet.

För mer djupgående information om hur du kan finna dina värderingar, justera dem till ditt tycke, och applicera dem på ditt liv för att uppnå dina eftersökta resultat finns det på hemsidan en tvådelad artikel om detta samt en tillhörande lista med värderingar:

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️