Hur upptäcker du ditt sanna ”syfte” i livet?

Kanske är du en rätt så nihilistisk person som inte tror på att ha ett syfte eller att livet inte har någon mening. Det spelar ingen roll. Att inte tro på att du har ett syfte kommer inte hindra dig från att upptäcka det, precis som att en som inte tror på gravitationen inte hindras från att ramla. Allt den där icke-tron kommer göra är att göra processen längre, så om du är en sådan, höj bara förväntningarna om hur lång tid det hela kommer ta – från 20 minuter till 40 minuter, eller 60 om du är riktigt envis. Om du dock inte tror att du har ett syfte kommer du förmodligen inte ens börja, men ändå – vad har du att riskera med att investera en timme, bara ifall att?

Här är en historia om Bruce Lee som inledning till denna lilla övning. En mästare i martial arts bad Bruce lära honom allt han kunde om martial arts. Bruce höll upp två koppar, båda fyllda med vätska. ”Den första koppen,” sade Bruce, ”representerar all din kunskap om martial arts. Den andra kroppen representerar all min kunskap om martial arts. Om du vill fylla din kopp med min kunskap, måste du först tömma din kopp av dina kunskaper.”

Om du vill upptäcka ditt sanna syfte i livet måste du, med andra ord, först tömma ditt sinne på alla de falska syften du har lärts (inklusive idén att du kanske inte ens har ett syfte).

Så hur upptäcker du ditt livs syfte? Det finns onekligen massor av sätt att göra detta på, varav några som är rejält invecklade, men kommer här en av de enklaste sätten som alla kan utföra. Ju mer öppen du är inför denna process, och ju mer du förväntar dig att den kommer fungera, desto snabbare kommer den fungera för dig. Men att inte vara öppen inför den, att tvivla och tänka att det är en fullständigt idiotisk och meningslös användning av din tid kommer inte förhindra den från att fungera så länge du håller fast vid den – åter igen, det kommer bara ta dig längre att hitta din inre röst.

Så här gör du:

  1. Ta fram ett tomt pappersblad eller öppna upp en textredigerare där du kan skriva (jag föredrar den sistnämnda eftersom det går fortare).
  2. På toppen av sidan, skriv ”Vad är mitt sanna syfte i livet?”
  3. Skriv ett svar (vilket svar som helst) som dyker upp i huvudet. Det behöver inte vara en hel mening. En kort fras funkar bra.
  4. Repetera steg 3 till du skriver det svar som får dig att verkligen fyllas av känslor. Detta är ditt syfte.

Det är allt. Det spelar ingen roll om du är en konsult, en ingenjör, eller en bodybuilder. För vissa kommer denna övning vara självklar. För andra kommer den verka fullständigt idiotisk. Oftast tar det, enligt Steve, 15-20 minuter att rensa huvudet från all den röra och social betingning som påstår sig veta vad ditt livs syfte är. De falska svaren kommer komma från ditt sinne och dina minnen. Men när det sanna svaret äntligen anländer kommer det kännas som att den kommer från en helt annan källa.

Är du en tänkare som ofta grubblar i lågt medvetande istället för att vara närvarande kan det ta lite längre att få bort alla falska svar, möjligen över en timme. Men om du är ihärdig kommer du efter 100, 200, eller kanske till och med 500 svar bli slagen av det svar som får dig att sprudla av känslor, svaret som bryter dig. Om du aldrig gjort detta förut kanske det mycket väl låter fånigt. Låt det verka fånigt, och gör det ändå.

Medan du gör denna process kommer några av dina svar vara väldigt lika. Du kanske till och med skriver ett tidigare svar igen. Sedan kanske du ger dig på ett nytt område och genererar 10-20 ytterligare svar kring ett annat tema. Och det är okej. Du kan skriva vilket svar som än dyker upp i ditt huvud, bara du fortsätter skriva.

Vid något skede (ofta efter ungefär 50-100 svar) kommer du kanske vilja sluta, och kanske inte kan föreställa dig att detta någonsin kommer fungera. Du kanske känner suget att hitta på en ursäkt att göra något annat och gå därifrån. Det är normalt. Pusha dig förbi detta motstånd, och fortsätt bara skriv. Känslan av motstånd kommer så småningom släppa.

Du kanske också upptäcker ett par svar som verkar ge dig en minisving av känslor, men inte riktigt får dig att ”sprudla.” Markera dessa svar när de dyker upp, så att du sedan kan återvända för att skapa nya varianter av dem. De representerar en del av ditt syfte, men individuellt är de inte fullständiga. När du börjar få dessa svar betyder det att du börjar bli varm. Fortsätt.

Det är viktigt att göra detta ensam och utan avbrytningar. Om du är en nihilist, börja gärna med svaret, ”Jag har inget syfte,” eller ”Livet är meningslöst,” och ta det därifrån. Om du fortsätter kommer du så småningom konvergera.

Steve Pavlina skriver att när han själv gjorde denna övning tog det honom ungefär 20 minuter, och han nådde sitt slutgiltiga svar vid svar 106. Delar av Steves slutgiltiga svar (”minisvingar”) dök upp vid svar 17, 39, och 53. Sedan föll helheten på plats och förfinades genom svaren 100-106. Han skriver på sin blogg att han kände känslan av motstånd (att han ville gå därifrån och göra något annat, förväntade sig att processen skulle misslyckas, och/eller kände otålighet och irritation) runt steg 55-60. Vid steg 80 tog Steve en paus på 2 minuter för att sluta ögonen, slappna av, rensa sitt huvud, och påminnas om hans avsikt med övningen – detta tyckte han var hjälpsamt, svaren han fick efter pausen var klarare än de innan.

Nyfiken på vad svar 106 var? Steve berättar: ”… Att leva medvetet och med mod, att känna resonans med kärlek och omtanke, att väcka anden inom andra, och att lämna denna värld i frid.”

När du finner ditt eget unika svar till frågan om varför du är här kommer du känna att det verkligen talar till dig. Orden kommer verka ha en speciell energi gentemot dig, och du kommer känna den energin när du än läser dem.

Att upptäcka ditt livs syfte är den lätta delen. Den svåra delen är att ha med sig det i sitt vardagliga liv och att arbeta med sig själv till den grad att man till slut blir ett med det syftet.

Om du är benägen att fråga varför just denna lilla process fungerar, lägg den frågan åt sidan tills efter du framgångsrikt har slutfört det. När du har gjort det kommer du förmodligen ha ditt egna svar till varför det fungerar. Troligen kommer du får 10 olika svar om du frågar 10 olika människor (som framgångsrikt har slutfört det) om varför det fungerar, alla filtrerade genom deras egna värderingar, och alla innehållandes sin egen reflektion av sanningen.

Självklart kommer denna process inte fungera om du slutar innan konvergens – något alla, enligt Steve, borde kunna uppnå på mindre än en timme. För någon som verkligen är fast i sina föreställningar och motstår processen kommer det kanske istället ta 5 sessioner och 3 timmar, men det finns en risk för att personer med ett sådant motstånd ändå ger upp inom den första kvarten eller inte ens försöker. Men om du dras till att läsa om personlig utveckling (du är ju här trots allt!) så är det ej särkilt troligt att du faller in i denna grupp.

Ge det ett försök!

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️