Begränsande övertygelser kan verkligen hålla oss tillbaka i livet. Men ofta är de, för blotta ögat, osynliga. De kontrollerar en del av våra tankar och beteenden bakom kulisserna, och tillräckligt mycket så för att kunna begränsa våra resultat.

Till exempel, om du har den felaktiga övertygelsen att misstag och misslyckanden är dåliga, kommer du undvika många givande upplevelser eftersom du måste vara villig att misslyckas för att bygga nya färdigheter.

Ett till exempel är att om du har övertygelsen att det är dålig att få nobben, kommer du undvika att närma dig nya människor – och så går miste om många grymma sociala relationer.

Så, var kommer dessa övertygelser ifrån?

Många begränsande övertygelser installeras i barndomen, men inte alltid. Mönstret som sker är att dina tankar gör felaktiga generaliseringar som baseras på en eller ett flertal specifika händelser i ditt liv. Dessa tankar tolkade betydelsen av händelserna på ett lite märkligt, icke-givande sätt – och det är de kritiska tolkningarna som försvagar dig. Som ett resultat av detta blockerar ditt sinne dig från att utföra vissa handlingar, trots att handlingarna kan vara rimliga och smarta val.

För att bli av med en begränsande övertygelse räcker det inte med att identifiera och erkänna den. Du kan vara medveten om några av dina begränsande övertygelser, men medvetenhet räcker inte nödvändigtvis från att hålla dem från att styra och ställa i ditt liv. Du kan vara medveten om att det inte är så hemskt att få nobben, men samtidigt ha ett undermedvetande som är betingat att undvika det. Medvetenhet är en viktig del av lösningen, men det är inte hela lösningen.

 

Att bli kvitt begränsande övertygelser

För att förklara hur han fick nys om en bra metod för att bli kvitt dem berättar Steve Pavlina om när han i Juli 2009 var i Bermuda för ”Transformational Leadership Council Retreat.” Han satt en kväll bredvid en herre vid namn Morty Lefkoe vid middagsbordet, och Steve frågade honom om hans arbete.

Morty påstod sig ha utvecklat en metod för att permanent ”avinstallera” begränsande övertygelser. Och det bästa är att hans metod bara tog ungefär 20 minuter att applicera, och du behövde bara göra det en gång. Inte en gång per dag, eller en gång per vecka. Bara en gång.

Steve blev förbryllad, och det slutade med att han och Morty satt och pratade i över en timme. Steve var speciellt intresserad av vad han hade att säga eftersom han själv ofta stöter på människor som kämpar med begränsande övertygelser, i synnerhet när det gäller pengar och att hitta en givande karriär. Men han kunde inte rekommendera Mortys metod enbart baserat på hans ord.

Sådan tur var erbjöd sig Morty att personligen visa honom hur metoden funkade, så under retreaten satt de sig ned tillsammans i hotellobbyn, och så körde Morty igenom processen med Steve.

Inledningsvis frågade han Steve ett par frågor för att hjälpa honom identifiera en begränsande övertygelse han hade. Steve började med att berätta att han upplevde lite hinder i att anställa folk. Snart identifierade de ett flertal olika sammanflätande övertygelser som höll tillbaka honom från att anställa personal. Steve skriver att ”det var uppenbart att jag behövde anställa hjälp – men jag hölls ändå tillbaka.”

Morty tog med Steve på en relativt okomplicerad kognitiv process som tillät hans sinne att eliminera felaktiga övertygelser som han hade gått och burit på i åratal. Efter retreaten utförde de ett par fler sessioner per telefon för att få bort några fler övertygelser som höll honom från att anställa folk.

Steves största begränsande övertygelse var att hans anställda inte skulle bry sig lika mycket om arbetet som han gör. Han trodde att det skulle vara avskräckande och energikrävande att handskas med människor som mest var där för lönechecken. Så därför anställde han inte någon. Vem skulle vilja jobba med några som inte brydde sig?

Efter att han använde Mortys process kände sig Steve lite annorlunda, men han var fortfarande inte helt säker på att de gamla övertygelserna helt och hållet var borta. Han kände att något i hans sinne hade genomgått ett skifte, men han var inte säker på hur omfattande det skiftet var. Han skriver: ”Det kändes som att en sten hade lyfts, men skulle det få mig att komma till skott?”

Snabbspolning till ett par veckor senare och Steve och hans fru anställer fyra personer till att hjälpa dem med en workshop: en videokille, en ljudtjej, och två assistenter som fyllde produktbordet och agerade springpojkar. Steve och hans fru kunde ha tagit hand om alla småsaker själva, men bestämde sig för att expandera kalaset och behövde därmed rekrytera ett par hjälpande händer.

”Det intressanta är inte att vi anlitade personer. Det var att vi anlitade personer som verkligen brydde sig om det arbete vi gjorde. De gjorde mer än vad som förväntades av dem” säger Steve om sin arbetsstyrka.

Till exempel avbröt Vicki, en av assistenterna, det hon gjorde för att hjälpa några i publiken bearbeta sin emotionella frisättning under pauserna. De bad henne inte göra det. Hon såg bara att hon kunde hjälpa till, och gjorde det. Hon gav Steve också många förslag för att förbättra workshopen, däribland några som han spontant implementerade i dag två och tre.

Detta var, enligt honom, ett stort skifte, och öppnade många dörrar. Steve berättade detta för Morty och tackade honom för att han fick hjälp att lyfta stenen. ”Och jag känner verkligen att blocket permanent är borta. Att anlita hjälp är mycket lättare än vad jag trodde” skriver Steve.

Det som är grymt med Mortys metod är att den fungerar på en uppsjö av olika övertygelser, och han har haft en lång historia av framgång med den. Han har använt den på över 38 000 personer.

”Jag är väldigt tacksam att jag träffade Morty” berättar Steve.

 

Prova Lefkoe Method gratis

Det bästa är att du kan prova Mortys process gratis.

Morty fann ett sätt att lägga upp hans metod online, en metod som är simpel för att eliminera en begränsande övertygelse och tar runt 20 minuter att genomföra. Du kan göra hela processen medan du sitter framför datorn.

När du eliminerar en övertygelse användandes ”Lefkoe Method” är förändringen permanent. Detta är inte något du måste göra om och om igen. Du gör det bara en gång.

Genom att ta vara på Mortys fribiljett kan du eliminera en av de tre vanligaste begränsande övertygelserna:

  • Jag är inte bra nog.
  • Misstag och misslyckanden är dåliga.
  • Jag är inte viktig.

Steve säger även på hans hemsida att han själv har sett på flera av Mortys interaktiva videos, alla gällande olika begränsande övertygelser, och att processen är samma som när han guidades av honom i person och per telefon.

Prova Morty Lefkoes process för eliminering av övertygelser själv – kostnadsfritt. (Och, nej, varken jag eller Steve tjänar några pengar på dessa länkar. De är till för dig!)

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️