Personlig Utveckling Nu

Personlig utveckling för ett älskvärt liv

Hur du går upp direkt när väckarklockan ringer

När din väckarklocka ringer på morgonen, är det svårt för dig att gå upp direkt? Finner du att du hamrar på snooze-knappen och omedelbart återvänder till sömns?

Steve Pavlina, som nu går upp vid 5 varje morgon, skriver att det brukade vara en del av hans dagliga uppvakningsritual också. ”När min väckarklocka tjöt sitt helvetiska ljud, stängde jag av den förbannade saken direkt. Sedan, fast i den tidiga hjärndimman, funderade jag långsamt på om jag faktiskt skulle gå upp eller inte.

”Det är härligt och varmt under täcket. Om jag går upp kommer det vara kallt. Det kommer inte vara särskilt skönt.

”Åh, jag borde verkligen gå upp nu. Kom igen benen… rör på er. Gå, ben, gå. Hmmm… det är inte så jag rör på mina ben, eller? De verkar inte lyssna på mig.

”Jag borde gå till gymmet. Japp. Hmmm… Jag känner dock inte riktigt för att träna just nu. Jag har inte ens ätit frukost. Kanske borde jag äta en muffin först. Banan- och nötmuffin. Den är god.

”Kanske försöker jag gå upp för tidigt. Jag är väl fortfarande trött, inte sant? Kanske det är onaturligt att gå upp med en väckarklocka. Kommer jag inte fungera bättre med mer sömn?

”Jag behöver inte gå upp just denna minut, eller hur? Säkerligen kan jag ta det lugnt i ytterligare fem minuter eller så. Världen kommer inte gå under om jag inte går upp direkt.”

Jag vet att du känner igen dessa ursäkter – det gör i alla fall jag. Fastän hjärndimman råder när man är nyvaken är det otroligt hur kreativa tankarna har en tendens att vara när det gäller att komma på anledningar för att inte stiga upp…

När du har etablerat en vana att gå upp direkt när väckarklockan ringer kommer du inte ha en röst som argumenterar för vad du borde eller inte borde göra. Du kommer inte ens ha en positiv röst – den finns bara inte där. Hela grejen går på autopilot, även före du känner dig fullt vaken mentalt. Det är som att ens medvetna sinne bara hänger med medan det omedvetna kontrollerar kroppen. När väckarklockan ringer kommer du svara som Pavlovs hundar. ”Det skulle faktiskt vara svårare för mig att inte gå upp när min väckarklocka ringer” berättar Steve.

Så hur går du från scenario ett till scenario två?

För det första, låt oss fundera på hur de flesta bemöter detta problem – det Steve klassar som det felaktiga sättet.

Det felaktiga sättet är att försöka använda din medvetna viljestyrka för att få dig ur sängen på morgonen. Det kanske funkar ibland, men om vi ska vara ärliga här kommer du inte alltid tänka klart stunden din väckarklocka ringer. Du kanske upplever en hjärndimma – besluten du tar i det tillståndet kommer inte nödvändigtvis vara desamma som de du hade fattat som fullt medveten och alert. Du kan inte riktigt lita på dig själv – och du borde inte heller göra det.

Om du använder denna metod kommer du troligen falla in i en fälla. Du bestämmer dig i förväg för att gå upp vid en särskild tid, men stryker sedan det beslutet när väckarklockan väl ringer. Vid 22:00 bestämmer du dig för att det skulle vara en bra idé att gå upp vid 5. Men vid 5 bestämmer du att det skulle vara en bättre idé att gå upp vid 8. Men ärligt talat vet vi båda att 22-beslutet att gå upp vid 5 är det beslut du verkligen ville verkställa. Om du bara kunde få ditt kl 5-jag att gå med på det också.

När vissa människor möter denna gåta kommer de fastställa att de helt enkelt behöver mer disciplin. Och det är faktiskt delvis sant, men inte på det sätt du skulle tro. Om du vill gå upp klockan 5, behöver du inte mer disciplin vid 5 på morgonen. Du behöver inte bättre övertalningsförmåga. Du behöver inte två eller tre väckarklockor som är utspridda i rummet.* Du behöver inte heller en avancerad väckarklocka som inkluderar teknologi från NASA.

Du behöver faktiskt mer disciplin när du är vaken och medveten: disciplinen att veta att du inte kan lita på dig själv för att göra intelligenta, medvetna val ögonblicket när du först vaknar. Du behöver disciplinen att acceptera att du inte kommer fatta rätt beslut vid 5 på morgonen. Din kl 5-coach är inte bra, så du behöver avskeda honom.

Vad är den riktiga lösningen då? Lösningen är att delegera problemet. Ge allt åt ditt omedvetna sinne. Kapa bort din medvetenhet från systemet.

Så hur gör du detta? Samma sätt du lärde dig alla andra repeterbara färdigheter på. Du övar tills du kan det utantill. Till slut kommer ditt omedvetna ta över och köra programmet på autopilot.

Detta kommer låta riktigt dumt, men det funkar. Öva på att gå upp ögonblicket din väckarklocka ringer. Du läste rätt – öva. Men gör det inte på morgonen. Gör det under dagen när du är klarvaken.

Gå till ditt sovrum, och fixa så att dess förhållanden matchar hur det är när du vill vakna. Gör rummet mörkt, eller öva på eftermiddagen/kvällen precis efter solnedgången så att det redan är mörkt. Om du sover i pyjamas, sätt på dig din pyjamas. Om du borstar dina tänder innan sängdags, borsta då dina tänder. Om du tar av dina glasögon eller kontaktlinser när du sover, ta då av dem också.

Sätt din väckarklocka på ett par minuter framåt. Lägg dig i sängen precis som om du sov, och slut dina ögon. Lägg dig i din favorit-sovposition. Föreställ dig att det är tidigt på morgonen, ett par minuter innan tiden du vill vakna på. Låtsas att du faktiskt sover. Visualisera en dröm, eller bli så dåsig du kan.

När din väckarklocka ringer, stäng av den så fort du kan. Ta sedan ett djupt andetag för att fullt fylla dina lungor, och stretcha ut dina armar och ben åt alla håll i ett par sekunder (som att du stretchar under en gäspning). Sätt dig sedan upp, sätt ned dina fötter i golvet, och ställ dig upp. Le ett stort leende. Fortsätt sedan göra nästa sak du skulle vilja göra efter uppvaknandet. För mig är det att dricka vatten och kissa.

Skaka sedan av det som just hände, återställ förhållandena i rummet till hur det var före uppvaknandet, återvänd till sängen, återställ din väckarklocka, och repetera. Gör detta om och om igen tills det blir så automatiskt att du går genom hela ritualen utan att tänka på det. Om du måste subvokalisera något av stegen (dvs. om du hör en mental röst som guidar dig i vad du behöver göra) är du inte där än.

Ägna gärna flera sessioner åt detta över ett antal dagar för att öva. Se det som att göra sets och reps på gymmet. Gör ett eller två set per dag vid olika tider… och kanske 3-10 reps varje gång.

Ja, det kommer ta lite tid att göra detta, men den tiden är ingenting jämfört med hur mycket tid du tjänar i det långa loppet. Ett par timmars övning idag kan spara dig hundratals timmar varje år.

Med nog övning – det går inte att ge dig en exakt uppskattning av hur lång tid det kommer ta eftersom det kommer vara olika för alla – kommer du betinga en ny fysiologisk respons till ljudet av din väckarklocka. När din väckarklocka ringer kommer du gå upp automatiskt utan att ens tänka på det. Och ju mer du kör processen, desto starkare blir den. Till slut kommer det vara obekvämt att inte gå upp när din väckarklocka ringer. Det kommer kännas som att sätta på sig byxorna med fel ben först.

Du kan också öva mentalt om du är bra på att visualisera. Mental övning sker uppenbarligen snabbare, men Steve rekommenderar att du först kör igenom allt fysiskt. Det finns subtila detaljer du kanske missar om du bara repar mentalt, och du vill att ditt omedvetna ska ta in den riktiga ”smaken” av upplevelsen. Så om du använder dig av mental övning, gör det i alla fall fysiskt de första par gångerna.

Ju mer du övar din uppvakningsritual, desto djupare rötter kommer denna vana fatta i ditt omedvetna. Väckarklocka ringer -> gå upp direkt. Väckarklocka ringer -> gå upp direkt. Väckarklocka ringer -> gå upp direkt.

När detta har blivit en vana kommer du inte längre behöva öva under dagtid. Denna sortens vana förstärker sig själv. Du behöver bara betinga dig själv en gång. Sedan är du i princip inställd livet ut tills du bestämmer dig för att ändra på det. Vidare, även om du faller ur vanan för någon anledning (exempelvis på grund av om en lång semester i en annan tidszon) kommer det vara lätt att återvända. Tänk på det som ditt muskelminne – när du väl har fått in mönstret kommer det fortfarande vara där, även om du låter lite ogräs växa ovanpå det.

Alla sorters beteendemönster du utför när din väckarklocka ringer kommer bli självförstärkande om du repeterar dem tillräckligt många gånger. Du kanske redan har en väletablerad uppvakningsritual, men det kanske inte är den du vill ha. Ju mer du repeterar ditt befintliga mönster, desto mer betingar du in det i ditt omedvetna. Varje gång du inte lyckas gå upp när din väckarklocka ringer, blir det ytterligare rotat som din inneboende fysiologiska respons. Om du vill ändra på det beteendet behöver du ta dig an ett medvetet ombetingningsprogram som det ovanstående.

Att ge dig själv skit för dina gamla uppvakningsvanor kommer inte funka – faktum är att du bara kommer betinga denna mentala självbestraffning som en del av den rutin du försöker ändra på. Du kommer alltså inte bara inte gå upp när väckarklockan ringer, men du kommer också automatiskt ge dig själv skit för det. Låter inte det rätt kasst? Vill du verkligen fortsätta köra på det mönstret i resten av ditt liv? Det är exakt vad som kommer hända om du inte betingar ett bättre mönster. På gott eller ont (beroende på dina val) kommer dina vanor hjälpa eller stjälpa dig.

När du väl har etablerat din önskade uppvakningsritual rekommenderar Steve du att du håller dig till den varje dag – 7 dagar i veckan, 365 dagar om året. Och för de första 30 dagarna, sätt din väckarklocka på samma tid varje dag. När vanan väl är etablerad kan du variera dina uppvakningstider eller ibland skippa väckarklockan om du vill ha en sovmorgon, men tills dess är det bäst att hålla mönstret på ett tight koppel. Då kommer det bli ditt automatiska beteende, och du kommer kunna avvika emellanåt utan allvarlig risk för att ta bort betingningen.

Det råder ingen tvivel om att du kommer älska denna vana när du väl har etablerat den. Jag håller personligen helt med Steve när han säger att det är en av hans mest produktiva vanor. ”Den sparar mig hundratals timmar om året, och den ger mig utdelning dag efter dag” skriver han.

Tänk på det: om du endast försover dig 30 minuter om dagen blir det över 180 timmar om året. Och om den siffran istället är 60 minuter om dagen blir det 365 timmar om året – vilket är motsvarigheten till nio 40-timmarsveckor. Det är en hel del tid! Du kan säkerligen komma på mer kreativa saker att göra med den tiden än att ligga i sängen längre än vad du behöver.

Ge denna metod ett försök. Det kanske verkar fånigt att öva på att gå upp ur sängen, men ändå, tänk om det fungerar? Hur skulle det vara om du med total säkerhet visste att du skulle gå upp, oavsett vad, om du satte din väckarklocka på en viss tid? Det finns ingen anledning att du inte kan göra det till ett faktum under de kommande par dagarna. Övning ger permanens.

Och om du vill ha ett tips eller tre på hur du kan etablera vanan att gå upp tidigt, här är några hjälpsamma artiklar:

Kom igen nu. Du kommer inte ångra dig!

Källa: Steve Pavlina

*(PS. Många, som Steve, svär vid denna metod, men jag tar mig personligen upp direkt när väckarklockan ringer genom att använda den gamla hederliga tekniken av att helt enkelt lägga alarmet på andra sidan rummet – så att jag tvingas ställa mig upp och stänga av den. Simpelt!)

Ett exempel på att uppdatera sina värderingar

För att illustrera hur processen går till för att fastställa sina värderingar kan se ut har jag valt att använda Steve Pavlina som exempel. Detta var när han 2004 omarbetade sin lista med värderingar och i samma veva skrev ett blogginlägg om det. Jag har valt att ha detta inlägg skrivet i Jag-form eftersom jag anser att det bäst illustrerar Steves tankegångar. Åter igen, för att förtydliga: ”Jag” avser Steve Pavlina, inte mig.

Min [dvs. Steves] förra lista var (i prioritetsordning):

 1. Tillväxt
 2. Intelligens/logik
 3. Klarhet/fokus
 4. Driv/åtrå/beslutsamhet
 5. Effektivitet
 6. Självdisciplin
 7. Hälsa/vitalitet
 8. Framgång/prestation
 9. Industri/persistens
 10. Självsäkerhet
 11. Resiliens
 12. Mod
 13. Lojalitet
 14. Order/struktur/renlighet
 15. Nyfikenhet
 16. Spänning/äventyr

Min [dvs. Steves] nya lista är:

 1. Klarhet/fokus
 2. Hälsa/vitalitet/fitness
 3. Frid
 4. Förbindelse/empati
 5. Intelligens/logik
 6. Heder/ärlighet
 7. Mod
 8. Nöje/humor
 9. Excellens/mästerskap
 10. Påverkan/att göra en skillnad
 11. Tillväxt

Vanligtvis uppdaterar jag [dvs. Steve] mina värderingar varje 3e-6e månad, och den förra listan var ungefär 5 månader gammal. Dessa listor representerar inte mina övergripande globala livsvärderingar. Vad de representerar är vad jag medvetet vill fokusera på under de kommande par månaderna. De agerar som en kompass, och hjälper mig bestämma vilken väg jag ska ta när jag behöver fatta avgörande beslut. Jag väljer dessa värderingar för att skärpa mitt kortsiktiga fokus så att jag kan hamna där jag vill vara om sex månader. När jag har nått den milstolpen behöver jag oftast andra värderingar för att nå den nästa.

Om du har många olika mål säger dina värderingar dig var du ska fokusera din energi. Om du, till exempel, verkligen vill sluta röka kan du tillfälligt göra ”hälsa” din #1-värdering så att det, din hälsa, guidar alla dina beslut. När du är är nöjd och fastställt att du permanent har slutat kanske du sedan låter den värderingen klättra ned på listan, och istället väljer att koncentrera på något annat ett tag.

De flesta böcker jag har läst som täcker värderingar brukar endast låta dig upptäcka de värderingar du redan har, men allt det gör är att säga dig vad som redan är betingat inom dig. Jag tycker det är mycket mer hjälpsamt att lista de värderingar du behöver följa för att få de resultat du vill ha, och sedan börja göra medvetna val baserat på de värderingarna.

Min gamla lista med värderingar representerar de värderingar jag valde för att navigera övergången bort från spelpublicering och in till skrivande och talande på heltid. Nu har jag kommit till det stadie då jag faktiskt skriver och talar på heltid, så det är ett bra tillfälle att uppdatera mina värderingar för att bestämma vilken sorts kompass jag kommer behöva för den nästa fasen: att etablera ett företag av min nya karriär som har ett positivt kassaflöde. Just nu är min inkomst från skrivande och talande i princip nada, så jag ligger precis i startgropen. Jag kommer också möta ett antal nya kostnader de kommande par månaderna – till exempel, att arbeta inom spelindustrin i ett årtionde gav mig inte direkt skäl att skaffa den garderob jag behöver för att tala. Jag äger bara en kostym, och har redan använt den fler gånger i år än vad jag förmodligen har under de tidigare 10 åren kombinerat. Hmm… jag undrar om dessa ”talkläder” är avdragsgilla då. Jag föreställer mig att man kan komma på bra anledningar att de är det. Jag får kolla upp det.

Några kommentarer på dessa ändringar i värderingarna…

När jag navigerade övergången från en karriär till en annan ville jag att tillväxt skulle vara min högsta värdering. Det var den drivande kraften bakom förändringen – att byta till en karriär som skulle ge mig mycket mer potential för tillväxt. Men jag behövde också navigera den knepiga ändringen med en enorm intelligens och logik, och inte hoppa in saker med ögonbindel, så det blev min #2-värdering. Och användandes min #3-värdering, klarhet/fokus, spenderade jag mycket tid åt att tänka igenom saker och ting. Trots det gjorde jag fortfarande ett par misstag (som att starta ett bokprojekt jag sedan behövde avbryta), men de var mestadels på grund av faktorer jag inte kunde förutspå. Överlag gick övergången rätt smidigt, och det mesta gick bättre än vad mina (relativt konservativa) planer hade beräknat. De andra värderingarna på min originallista borde inte behöva mycket förklaring, så jag kommer inte kommentera specifikt på dem.

I skapandet av min nya lista med värderingar drog jag upp klarhet/fokus till #1-platsen. Jag åker just nu väldigt snabbt in i en ny verksamhet, så det är extremt viktigt för mig att jag förblir intensivt målorienterad och laserfokuserad redan från början. Precis som jag lärde mig i mitt shareware-företag kan alla produkter jag idag säljer fortfarande sälja om 10 år. Valen jag gör under de nästa par månaderna måste vara så skarpa som möjligt. Och dessa beslut måste vara guidade av en kristallklar vision. Det bästa sättet att förutspå framtiden är att skapa den.

Därefter flyttade jag hälsa/vitalitet/fitness upp till plats #2. Detta är en rätt drastisk förändring för mig. Att hålla tal kräver en hel del energi, så det är svårt att vara en riktigt dynamisk talare om du inte är i bra form. Jag tror också att det adderar till en talares trovärdighet när hen är i en grym fysisk form. När jag se en överviktig person tala om framgång, får det mig att undra varför denna person inte har vart framgångsrik med sin egen kropp; det skickar ett budskap av inkongruens. Jag väger just nu 82kg (och är 183cm), och vill reducera det till 75. Det är ingen enorm förändring, men jag vill hålla mina standards väldigt höga i detta område under de kommande par månaderna.

När jag har nått det målet kan jag sänka denna värdering ett par steg. Men just nu vill jag ha den hög, så jag gör därför fitness en väldigt hög medveten prioritet. Jag tror att sist jag hade denna värdering på en sådan hög position var för ungefär 5 år sedan när jag tränade 2-3 timmar per dag (springandes med en maratonträningsgrupp samtidigt som jag tränande styrketräning och Tae Kwon Do). Så när jag gör detta område av mitt liv till en prioritet vet jag att jag kan gå långt. Jag förstår nu varför Tony Robbins gjorde hälsa/vitalitet till sin #1-värdering (som han skrev i Awaken the Giant Within); han måste vara i grym fysisk form för att upprätthålla en sådan hållbar energi under hans seminarium (som ofta håller på från 9 till 23 – flera dagar i sträck).

Frid är min nya #3-värdering. Denna har aldrig förut vart på min lista, så jag lägger till den delvis som ett experiment. Eftersom jag går igenom en hel del snabba förändringar, tror jag att det kommer vara hjälpsamt att medvetet fokusera på att upprätthålla ett tillstånd av inre frid. Jag vill inte jobba till döds eller stressa över saker som inte spelar någon roll. Så detta är en sorts ”stresshanteringsvärdering.” Igår kväll mediterade jag i en timme som ett medvetet val för att manifestera denna värdering, och det hjälpte mig verkligen ta det lugnt. Plus tycker jag att denna värdering passar bra med den som står under…

#4 är kontakt/empati. Fastän det, för att komma till detta skede, krävde att jag lade en majoritet av mitt fokus på ”egen vinst”-värderingar kräver skrivande och talande att listan är mer ”allmän vinst”-orienterade. Jag har läst biografierna av många framgångsrika talare, och ett mönster jag har noterat är att bra talare har förmågan att skapa en djup emotionell kontakt med sina åhörare. De ger inte memorerade eller konserverade tal – de justerar talet i realtid baserat på publikens respons. Jag var minst sagt förbluffad att läsa mig att Martin Luther King Jr.’s kända ”I Have a Dream”-tal inte var förplanerat; han framförde det improviserat.

Jag kan just nu endast använda denna förmåga, att justera talet till publiken, till en väldigt begränsad grad. Jag tror dock detta kommer förbättras mycket om jag jobbar mer på min förmåga att skapa emotionell kontakt med andra – inte bara med mina åhörare som talare men även när det kommer till en-och-en-interaktioner. Denna värdering borde också hjälpa mig undvika guru-fällan där talare får sig själva att verka för perfekta, vilket gör det svårare för åskådare att relatera till dem. Det är svårt att balansera mellan att ge ut användbar information och marknadsföra sig själv som en expert, samtidigt som du, som en ”riktig person,” upprätthåller ett starkt emotionellt band med publiken.

#5 är helt enkelt tagen från originallistan. Jag lade till #6, heder/ärlighet, så att jag medvetet kommer ihåg att fokusera på att vara oklanderligt etisk i alla mina åtaganden när jag kommer igång i denna bransch. Jag vet inte om det kommer vara ett problem inom talbranschen, men när jag började arbeta inom detaljhandel i slutet på 90-talet mötte jag massvis av oärlighet och ohederligt beteende när jag handskades med förlag och agenter, och jag försökte acceptera det när jag egentligen bara borde ha gått därifrån. Jag vill också vara guidad av en stark känsla av heder och integritet. Till exempel, jag skulle aldrig ge ett tal som skulle hjälpa McDonald’s öka sin försäljning, oavsett hur mycket pengar de erbjöd mig. Men jag skulle kunna ge ett tal som skulle hjälpa McDonald’s anställda tänka mer medvetet på hur deras handlingar påverkar planeten. Eftersom det finns många företag vars handlingar strider mot min etik, finns det en bra chans att denna värdering kommer leda mig mot mer allmänna seminarium i motsats till att göra mer företagsbetalt talande. Jag vill börja fokusera på denna värdering redan nu, så jag inte faller in i fällan där min inkomst och känsla av heder strider mot varandra. Detta var en väldigt enkel värdering för mig att tillfredsställa i mitt shareware-företag eftersom jag hade så mycket kontroll över allt, och helt enkelt vägrade arbeta med människor som var ohederliga eller oärliga. Men eftersom jag träder in på obekant territorium vill jag vara extra försiktig när jag bestämmer vilka människor jag gör affärer med.

Mod vid plats #7 är även den tagen från originallistan. Jag är säker på att jag kommer möta flera situationer där jag måste utöva denna värdering för att ta mig an utmaningar som jag kanske inte än känner mig riktigt redo för.

#8, nöje/humor, är en påminnelse om att fokusera på att tycka om det jag gör och också ha med massor av humor i mina tal. Att injicera humor i mina tal är definitivt en av mina styrkor, och humor är ett grymt sätt att upprätthålla en publiks intresse. Mina tal som har inkluderat en massa humor har alltid gått bättre än de som enbart har haft lite eller ingen humor, och de är också mycket roligare att leverera.

Excellens/mästerskap vid #9 är ett nytt tillskott. Eftersom jag bara ligger i startgroparna av denna nya karriär är det viktigt för mig att jobba hårt på att bli grym på det jag gör. Jag vill inte bara vara en bra talare. Jag vill inte ens vara en grym sådan. Jag vill vara en av de bästa, vilket innebär att jag måste jobba hårt under det nästa årtiondet för att bli bättre och bättre för varje år. Jag har också lärt mig att det är viktigt att redan från första början upprätthålla väldigt höga standards; om du blir professionell och uppför dig som en amatör eller beter dig oprofessionellt, kan du sabba ditt rykte och ha svårt att återhämta dig. Men jag satte denna värdering under mod eftersom jag tror att det finns en större risk att jag håller mig själv tillbaka onödigt mycket än att jag skulle ta mig an utmaningar jag inte riktigt är redo för. Jag har redan ett årtiondes erfarenhet av att driva ett företag på heltid i bagaget; annars skulle denna värdering förmodligen behöva vara högre.

#10, påverkan & att göra en skillnad, är vad tal handlar om för mig. Alla de högre värderingarna tjänar för att förstärka denna. Och slutligen, tillväxt vid #11 är en påminnelse om att fortsätta pusha mig själv om jag vid något skede skulle nå en ny platå.

Jag kunde släppa flera värderingar från den originella listan antingen för att jag har nått den punkt där jag kan kosta på mig att ta dem för givet i ett tag, eller för att jag inte riktigt känner att jag behöver fokusera på dem medvetet under denna period. Till exempel, jag känner mig redan så pass driven att jag inte medvetet behöver tänka på att göra saker för att mata min drivkraft. [Med det sagt…]

Jag är riktigt nöjd med denna nya lista med värderingar eftersom jag känner att den korrekt reflekterar var jag behöver fokusera min uppmärksamhet under de nästa par månaderna. Eftersom jag litar på dessa värderingar för att fatta beslut skiftar mitt beteende till att hamna i linje med dem – och därför gör även mina resultat det. När jag än behöver fatta ett beslut, frågar jag bara, ”Vad skulle en person med dessa värderingar i just denna ordning göra i denna situation?” Jag är säkerligen inte felfri i att leva trogen mina värderingar, men jag håller mig till dem väl nog att det verkligen gör en stor skillnad.

Även fast detta inlägg helt och hållet handlar om Steve Pavlina och hans personliga värderingar har du, förhoppningvis om du läst så här långt, fått några idéer som du kan applicera på ditt eget liv för att leva mer medvetet.

För mer djupgående information om hur du kan finna dina värderingar, justera dem till ditt tycke, och applicera dem på ditt liv för att uppnå dina eftersökta resultat finns det på hemsidan en tvådelad artikel om detta samt en tillhörande lista med värderingar:

Källa: Steve Pavlina