”Security is mostly a superstition. It does not exist in nature, nor do the children of men as a whole experience it. Avoiding danger is no safer in the long run than outright exposure. Life is either a daring adventure, or nothing. To keep our faces toward change and behave like free spirits in the presence of fate is strength undefeatable.”
– Helen Keller

I våra vardagliga liv får dygden mod inte mycket uppmärksamhet. Mod är en egenskap reserverade för soldater, brandmän, och aktivister. Säkerhet är det viktigaste idag. Kanske blev du lärd att undvika att vara för djärv eller för modig. Det är för farligt. Ta inte onödiga risker. Dra inte uppmärksamhet till dig i offentligheten. Följ familjetraditioner. Prata inte med främlingar. Håll utkik efter misstänksamma personer. Håll dig säker.

Men en bieffekt av att överbetona hur viktig den personliga säkerheten i ditt liv är att det kan få dig att leva reaktivt. Istället för att du sätter dina egna personliga mål, gör planer för att uppnå dem, och strävar efter dem helhjärtat, så spelar du det säkert. Du fortsätter jobba på ett stabilt jobb, även fast du känner dig död inombords i jämförelse med den passion du en gång hade. Vem är du att tro att du kan trotsa systemet? Acceptera den lott du blev tilldelad, och gör det bästa av den. Gå med strömmen, och gunga inte båten. Ditt enda hopp är att livets strömmar kommer dra dig in i en gynnsam riktning.

Utan tvekan finns det riktiga faror i livet du måste undvika. Men det finns en enorm klyfta mellan dumdristighet och mod. Denna sorts mod avser inte det heroiska modet som krävs för att riskera ditt liv för att rädda någon ur ett brinnande hus, men istället förmågan att se de påhittade rädslorna i vitögat och återta det kraftfulla liv du har blundat för. Rädslan att misslyckas. Rädslan för att avslås. Rädsla för att bli pank. Rädsla för att vara ensam. Rädsla för förnedring. Rädsla för att hålla tal. Rädsla för att bli utfryst av vänner och familj. Rädsla för fysiskt obehag. Rädsla för ånger. Rädsla för framgång.

Hur många av dessa rädslor håller dig tillbaka? Hur skulle du leva om du inte hade några rädslor alls? Du skulle fortfarande ha din intelligens och sunt förnuft att säkert kunna navigera runt några riktiga faror, men utan att känna känslan av att vara rädd, skulle du vara villig att ta fler risker, särskilt när det värsta tänkbara scenariot faktiskt inte alls skulle skada dig? Skulle du säga vad du tycker oftare, prata med fler främlingar, be om en ökad försäljning, dyka in i de ambitiösa projekt du länge har drömt om? Tänk om du till och med kunde lära dig att tycka om de saker du just nu är rädd för? Vilken skillnad skulle det göra i ditt liv?

Har du tidigare övertygat dig själv om att du inte är rädd för någonting… att det alltid finns bra och logiska skäl till att du inte gör vissa saker? Det skulle vara oförskämt att introducera sig själv till en främling. Du borde inte ge dig på att hålla tal eftersom du inte har någonting att säga. Att be om en löneökning är inte på sin plats eftersom du borde vänta till det nästa formella omdömet. De är dock bara rationaliseringar – tänk på hur ditt liv skulle förändras om du självsäkert och med mod kunde göra alla dessa saker utan rädsla.

 

Vad är mod? 


”Courage is not the absence of fear, but rather the judgment that something else is more important than fear.”
– Ambrose Redmoon

”Courage is resistance to fear, mastery of fear – not absence of fear.”
-Mark Twain

”Courage is being scared to death, but saddling up anyway.”
– John Wayne

Definitionerna av mod ovan, som alla föreslår att mod är förmågan att få sig själv att handla trots rädsla, är väldigt bra. Om vi ser till engelskan härstammar ordet courage från det latinska cor, som betyder ”hjärta”. Men äkta mod är snarare en fråga om intellekt än känsla. Det kräver att du använder den unika människodelen av din hjärna (neocortexen) för att dra kontrollen bort från den känslomässiga limbiska hjärnan som du delar med andra däggdjur. Din limbiska hjärna signalerar fara, men din neocortex påstår att faran inte är äkta, så du känner helt enkelt rädslan och handlar ändå. Ju mer du lär dig att handla trots rädsla, desto mer människa blir du. Ju mer du följer rädslan, desto mer lever du som ett lägre däggdjur. Så frågan ”Är du man eller mus?” är i enighet med den mänskliga neurologin.

Modiga personer är fortfarande rädda, men de låter inte rädslan paralysera dem. Personer som har en brist på mod kommer ge vika åt rädslan oftare än inte, vilket faktiskt har den långsiktiga effekten att det stärker rädslan. När du undviker att trotsa en rädsla och sedan känner dig lättad att du undvek den, agerar det som en psykologisk belöning som förstärker det mus-lika undvikandebeteendet, vilket gör dig ännu mer benägen att fortsätta att undvika att trotsa rädslan i framtiden. Så ju mer du undviker att bjuda ut någon på en date, desto mer paralyserad kommer du bli för att göra sådana handlingar i framtiden. Du, bokstavligt talat, betingar dig själv att bli mer skygg och mus-liknande.

Sådant undvikande beteende skapar en stagnation i det långa loppet. Allt eftersom åren går, förstärker du dina rädsloreaktioner till den punkten där det blir svårt att ens föreställa sig att du skulle trotsa dina rädslor. Du börjar ta dina rädslor för givet; de blir äkta för dig. Du stänger in dig själv in i ett liv som isolerar dig från alla dessa rädslor: ett stabilt men olyckligt äktenskap, ett jobb som inte kräver att du tar risker, en inkomst som håller dig bekväm. Sedan rationaliserar du ditt gamla beteende: Du har en familj att stötta och du kan inte ta risker, du är för gammal för att byta karriär, du kan inte gå ned i vikt eftersom du har ”tjocka” gener. Fem år… tio år… tjugo år flyger förbi, och du inser att ditt liv inte har förändrats särskilt mycket. Du har bosatt dig. Och det som finns kvar nu är att leva dina resterande år så bekvämt som möjligt och sedan bosätta sig i jorden, där du äntligen kan uppnå en absolut säkerhet och trygghet.

Men det finns något annat som pågår där bakom kulisserna, inte sant? Den där lilla rösten i ditt bakhuvud minns att detta inte är det liv du ville leva. Den vill ha mer, mycket mer. Den vill att du ska bli mycket rikare, ha ett fantastiskt förhållande, få din kropp att bli i optimalt fysiskt skick, lära dig nya färdigheter, resa runt världen, ha en massa underbara vänner, hjälpa personer i nöd, att göra en betydelsefull skillnad. Den rösten säger att det bara inte håller att nöja sig med ett jobb där man säljer prylar resten av sitt liv. Den rösten ser snett på dig när du sneglar ned på din för stora mage i spegeln eller blir andfådd av att gå upp för ett par trappsteg. Den utstrålar besvikelse när den ser vad som har hänt med din familj. Den säger dig att anledningen till att du har svårt att motivera dig själv är för att du inte gör det du faktiskt borde göra med ditt liv… eftersom du är rädd. Och om du vägrar lyssna, kommer den alltid vara där, tjatandes på dig om dina halvdana resultat tills du dör, full av ånger om vad som skulle kunna vart.

Så hur svarar du på denna jobba rösten som inte vill hålla tyst? Vad gör du när du blir konfronterad av den där magkänslan som indikerar att något inte är helt rätt i ditt liv? Vad är ditt favoritsätt att tysta ned det? Kanske att dränka den genom att se på TV, lyssna på radion, jobba långa arbetstimmar på ett jobb som inte är givande, eller konsumera alkohol, koffein, och socker.

Men när du än gör detta, sänker du din nivå av medvetenhet. Du sjunker närmare och närmare att bli ett instinktivt djur och rör dig bort ifrån att bli en helt medveten människa. Du reagerar på livet istället för att proaktivt sträva efter dina mål. Du faller in i ett tillstånd av upplärd hjälplöshet, där du börjar tro att dina mål inte är möjliga eller praktiska för dig. Du blir mer och mer som en mus, och försöker till och med övertyga dig själv om att livet som mus kanske inte är så dåligt trots allt, eftersom alla runtomkring dig verkar tycka att det är OK. Du omger dig med andra möss, och i de sällsynta stunderna där du stöter på en fullt medveten människa, blir du vettskrämd av att minnas hur mycket av ditt eget mod som har försvunnit.

 

Höj din medvetenhet


”Life shrinks or expands in proportion to one’s courage.”
– Anais Nin

”Courage is the price that Life exacts for granting peace.”
– Amelia Earhart

”You gain strength, courage and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face. You are able to say to yourself, ‘I have lived through this horror. I can take the next thing that comes along.’ You must do the thing you think you cannot do.”
– Eleanor Roosevelt

Vägen ur denna onda spiral är att sammankalla ditt mod och konfrontera den inre rösten. Hitta en plats där du kan vara ensam med papper och penna (eller dator och skrivbord). Lyssna på rösten, och bemöt vad den har att säga till dig, oavsett hur svårt det är att lyssna på. (Rösten är bara en abstraktion – du kanske inte ens alls hör ord; istället kanske du ser vad du borde göra eller helt enkelt känner det emotionellt. Men låt oss fortsätta hänvisa till rösten för exemplets skull.) Denna röst kanske säger dig att ditt äktenskap har vart dött i tio år, och att du vägrar bemöta det eftersom du är rädd för skilsmässa. Den kanske säger dig att du är rädd att du kommer misslyckas om du börjar driva ditt eget företag, och att det är därför du har stannat på ett jobb som inte utmanar dig att växa. Den kanske säger dig att du har gett upp på att gå ned i vikt eftersom du har misslyckats så många gånger, och att du är beroende av mat. Den kanske säger dig att de vänner du umgås med inte är i enighet med den person du vill vara, och att du behöver lämna den referensgruppen bakom dig och bygga en ny. Den kanske säger dig att du alltid ha velat vara en skådespelare eller skribent, men att du nöjde dig med ett försäljningsjobb eftersom det verkade mer säkert och tryggt. Den kanske säger dig att du alltid ha velat hjälpa folk i nöd, men att du inte gör det på det sätt du borde. Den kanske säger dig att du slösar bort dina talanger.

Se om du kan reducera ned den rösten till bara ett eller två ord. Vad är det den säger att du ska göra? Lämna. Sluta. Skriv. Dansa. Uppträd. Träna. Sälj. Skifta. Gå vidare. Låt gå. Fråga. Lär dig. Förlåt. Vad du än får ut, skriv ned det. Kanske du till och med har olika ord för varje område i ditt liv.

Nu måste du ta det svåra steget att medvetet erkänna att detta är det du verkligen vill. Det är OK om du inte tror att det är möjligt för dig. Det är OK om du inte kan föreställa dig hur du någonsin skulle kunna ha det. Men förneka inte att du vill ha det. Du kommer sänka ditt medvetande när du gör det. När du kollar på din överviktiga kropp, erkänn att du verkligen skulle vilja vara vältränad och hälsosam. När du tänder nästa cigarett, förneka inte att du inte vill vara en som röker. När du träffar din nästa möjliga livspartner som är sagolik, förneka inte att du skulle älska att vara i ett förhållande med den personen. När du träffar en person som verkar vara i total frid med sig själv, förneka inte att du också suktar efter den nivån av inre frid. Få dig själv ur förnekelsen. Rör dig istället mot en plats där du erkänner, ”Jag vill verkligen göra detta, men jag känner bara inte att jag just nu har förmågan att uppnå det.” Det är helt OK att vilja ha något som du inte tror att du kan få. Och du har nästan säkert helt fel i slutsatsen att du inte kan få det. Men inledningsvis måste du sluta ljuga för dig själv och låtsas att du inte verkligen vill ha det.

 

Gå från rädsla till handling, även om du förväntas misslyckas


”When a resolute young fellow steps up to the great bully, the world, and takes him boldly by the beard, he is often surprised to find it comes off in his hand, and that it was only tied on to scare away the timid adventurers.”
– Ralph Waldo Emerson

”Most of our obstacles would melt away if, instead of cowering before them, we should make up our minds to walk boldly through them.”
– Orison Swett Marden

”Courage and perseverance have a magical talisman, before which difficulties disappear and obstacles vanish into air.”
– John Quincy Adams

Nu när du har erkänt några saker du har vart rädd för att bemöta, hur känner du dig? Du känner dig förmodligen paralyserad mot att handla. Det är OK. Fastän det kan vara väldigt effektivt att dyka huvudstupa och konfrontera en rädsla rakt på, kan det krävas mer mod än du känner att du kan sammankalla just nu.

Den viktigaste poängen med denna artikel är att riktigt mod är en mental färdighet, inte en emotionell sådan. Neurologiskt sett innebär det att använda den tänkande neocortex-delen av din hjärna för att åsidosätta de emotionella limbiska impulserna. Med andra ord använder du din mänskliga intellekt, logik, och självständiga vilja för att övervinna de begränsningar du har ärvt som ett känslomässigt däggdjur.

Detta kanske verkar logiskt, men det är mycket enklare sagt än gjort. Du kanske logiskt sett vet att du inte är i någon riktig fara om du ställer dig på en scen och talar inför 1000 människor, men din rädsla väcks ändå till liv, och det påhittade hotet hindrar dig från att frivilligt göra något liknande. Eller så kanske du vet om att du har ett lönlöst jobb, men du kan bara inte få dig själv att säga orden, ”Jag säger upp mig.”

Mod, däremot, kräver inte att du tar drastiska åtgärder i dessa situationer. Mod är en inlärd mental färdighet som du måste betinga, precis som att styrketräning stärker dina muskler. Du går inte in i ett gym för första gången och försöker lyfta 200 kg, så tro inte att mod kräver att du direkt måste ta dig an din största rädsla.

Det finns två metoder Steve Pavlina föreslår för att bygga mod. Den första metoden är jämförbar med progressiv styrketräning. Börja med vikter du kan lyfta men är utmanande, och öka vikten progressivt mer och mer allt eftersom du blir starkare. Så ge dig på dina minsta rädslor först, och jobba dig progressivt upp till större och större rädslor. Att träna dig själv till att lyfta 200 kg är inte särskilt svårt om du redan har lyft 190. Liknande, det är inte så jobbigt att tala inför en publik på 1000 personer om du redan har talat inför 900.

Så hämta papper och penna, och skriv ned en av dina rädslor du skulle vilja övervinna. Numrera sedan 1-10, och skriv ned 10 variationer på denna rädsla, med nummer ett som den minst ångest-skapande och nummer tio som den mest ångest-skapande. Detta är din rädslohierarki. Till exempel, om du är rädd för att bjuda ut någon på date, så kan nummer ett vara att gå ut och le åt någon du tycker är attraktiv (mycket mild rädsla). Nummer två kan vara att le åt tio attraktiva främlingar på en och samma dag. Nummer tio kanske är att bjuda ut din drömdate framför alla era gemensamma kompisar, när du nästan är helt säker på att du kommer avslås och att alla i rummet kommer börja skratta (extrem rädsla). Börja nu med att sätta ett mål för att klara av nummer ett på din lista. När du har fått den framgången (och framgång betyder i detta fall helt enkelt att ha gjort det, oavsett resultatet), gå vidare till nummer två, och så vidare, tills du är redo att ge dig på nummer tio eller känner att rädslan inte längre begränsar dig. Du kanske måste justera din lista för att göra sakerna mer praktiska och genomförbara. Och om du någonsin känner att nästa steg är för stort, bryt då ned det in i ytterligare delar. Om du kan lyfta 190 kg men inte 200, försök då med 195 eller till och med 191. Gör denna process hur gradvis du vill, så att nästa steg är en mild utmaning för dig men att du ändå känner dig självsäker att du kan klara av den. Och gör gärna om ett tidigare steg flera gånger om du tycker det hjälper dig att bli redo inför nästa steg. Dra dig inte för att sakta ned.

Genom att följa denna progressiva träningsprocess, kommer du åstadkomma två saker. Du kommer sluta förstärka den respons av rädsla och undvikande som du har visat upp förut, och så kommer du betinga dig själv att agera mer modigt i framtida situationer. Så dina rädslokänslor kommer minska i takt med att din utstrålning av mod ökar. Neurologiskt sett kommer du försvaga den kontroll det limbiska systemet har över dina handlingar medan du stärker neocortexens kontroll, och gradvis gå från ett omedvetet musliknande- till ett medvetet människoliknande beteende.

Den andra metoden för att bygga mod är att få ytterligare kunskap och skicklighet inom området där din rädsla existerar. Att konfrontera rädslor rakt på kan vara hjälpsamt, men om din rädsla till stor del beror på okunskap och brist på skicklighet å kan du ofta reducera eller eliminera rädslan med information och träning. Till exempel, om du är rädd för att säga upp dig från ditt jobb och starta eget, trots att du verkligen skulle älska att driva ditt eget företag, börja läsa böcker och ta kurser om hur man startar sitt eget företag. Spendera en eftermiddag på ditt lokala bibliotek och forska lite om ämnet, eller gör researchen online. Gå med i några relaterade organisationer och grupper nära dig. Gå på konferenser. Få kontakter. Få hjälp av en mentor. Bli så skicklig att du börjar känna dig säker på att du faktiskt skulle kunna lyckas, och så kommer denna kunskap hjälpa dig att agera mer modigt och djärvt när du är redo. Denna metod är särskilt effektiv när en stor del av din rädsla är på grund av det okända. Ofta räcker det med att läsa en bok eller två om ämnet för att undanröja rädslan så att du kan komma till skott.

Dessa två metoder är Steves personliga favoriter, men det finns många fler sätt att betinga dig själv att övervinna rädsla, däriblad neurolingvistisk programmering (NLP), implosiv terapi, systematisk desensibilisering, och självkonfrontation. Du kan forska om dessa online om du vill lära dig om dem och utöka antalet rädslospräckande verktyg i din arsenal. Många av dessa kan man enkelt göra på sig själv (förutom implosiv terapi).

Den exakta processen du använder dig av för att bygga mod är inte viktigt. Det som är viktigt är att du medvetet gör det. Precis som att dina muskler kommer förtvina om du inte regelbundet utsätter dem för stress, kommer ditt mod förtvina om du inte regelbundet utmanar dig själv att möta dina rädslor. I frånvaron av denna sorts medveten betingning kommer du automatiskt bli svag i både kropp och sinne. Om du inte regelbundet tränar ditt mod så stärker du du per automatik din rädsla; det finns inget mellanting. Precis som att dina muskler automatiskt förtvinar efter brist på användning, kommer ditt mod automatiskt förtvina i frånvaron av medveten betingning.

Detta kanske låter väldigt dystert, så här är ett positivt sätt att se på det: Tunga vikter kan vara en fysisk börda, men de är hjälpsamma verktyg för att bygga starka muskler. Du skulle aldrig se på en 20kilos-hantel och säga, ”Varför måste du vara så tung?” Den är det den är. Tyngden är din tanke, inte en inneboende egenskap hos hanteln i sig. Liknande, se inte på de saker du frukar och säg, ”Varför måste du vara så läskig?” Rädsla är din reaktion, inte en egenskap hos den sak du är rädd för.

Rädsla är inte din fiende. Det är en kompass som pekar dig mot de områden där du behöver växa. Så när du möter en ny rädsla inom dig, fira det som en ny möjlighet för att växa, precis som du skulle fira ett nytt personligt bästa under träningspasset.

 

Få en glimt av din egen storhet


”Everyone has talent. What is rare is the courage to follow the talent to the dark place where it leads.”
– Erica Jong

”The highest courage is to dare to appear to be what one is.”
– John Lancaster Spalding

”Whatever you do, you need courage. Whatever course you decide upon, there is always someone to tell you that you are wrong. There are always difficulties arising that tempt you to believe your critics are right. To map out a course of action and follow it to an end requires some of the same courage that a soldier needs. Peace has its victories, but it takes brave men and women to win them.”
– Ralph Waldo Emerson

Så vad gör du med ditt nyfunna mod? Vart kommer det leda dig? Svaret är att det kommer tillåta dig att leva ett mycket mer givande och meningsfullt liv. Du kommer verkligen börja leva som en vågande människa istället för en skygg mus. Du kommer avslöja och utveckla dina bästa talanger. Du kommer börja leva mycket mer medvetet och avsiktligt än du någonsin tidigare har. Istället för att reagera på händelser kommer du proaktivt skapa dina egna.

Mod är något du själv måste uppleva. Det är en privat vinst, inte en offentlig sådan. Att sammankalla modet att lyssna på dina innersta önskningar är inte en gruppaktivitet och kommer inte från att bygga ett samförstånd med andra. Kahlil Gibran skriver i The Prophet, ”The vision of one man lends not its wings to another man.” Syftet med din existens här på jorden är ditt och bara ditt att utforska. Ingen annan på jorden har upplevt exakt samma upplevelser som du har, och ingen tänker exakt samma tankar som du gör.

Å ena sidan är detta en ensam insikt. Oavsett om du lever ensam eller njuter av den djupaste närheten med en älskande partner, måste du innerst inne fortfarande möta verkligheten att ditt liv endast är ditt att leva. Du kan välja att tillfälligt ge andra kontrollen över ditt liv, vare sig det är till ett företag, en make, eller helt enkelt till vardagligt påtryck, men du kan aldrig ge bort ditt personliga ansvar för resultaten. Oavsett om du antar direkt och medveten kontroll över ditt liv eller enbart reagerar på händelser i takt med att de händer, är det i slutändan du och bara du som måste leva med konsekvenserna.

Om du engagerar dig i att följa modets väg, kommer du till slut tvingas konfrontera den kanske största rädslan av de alla – att du är mycket mer kraftfull och kapabel än vad du initialt hade trott, att din ultimata potential är mycket större än du någonsin har upplevt, och att denna kraft medför ett enormt ansvar. Du kanske inte lyckas lösa all elände på denna planet, men om du någonsin engagerar dig till 100% för att uppfylla din sanna potential, kan du avsevärt påverka många andras liv, och den påverkan kommer eka i framtiden under flera kommande generationer.

Vad är skillnaden mellan dig och en av de där legendariska historiska figurerna som hade en sådan påverkan? Ni hade båda många rädslor gemensamt. Ni var båda födda med talanger inom några områden, och svagheter inom andra. Det enda som hindrar dig är rädsla, och det enda som kommer ta dig förbi det är mod. Vad du gör med ditt liv är inte upp till dina föräldrar, din chef, eller din make att bestämma. Det bestämmer du och bara du.

Att få en glimt av ens egen storhet är en av de mest förvirrande upplevelserna tänkbara. Och ännu mer störande är kännedomen om de enorma utmaningarna som väntar om du väljer att acceptera dem. Att leva medvetet är inte en lätt väg, men det är en unik mänsklig upplevelse, och den kräver att du gör det aktiva beslutet att permanent bli kvitt musen inom dig. Att gå efter dina mest storslagna och ambitiösa drömmar och uppleva misslyckanden och besvikelser, att bemöta sina mest förödmjukande mänskliga begränsningar istället för att leva under ett bekvämt lager av potential – dessa rädslor har vi alla.

De första par gångerna du bemöter sådana rädslor, kommer du kanske fort retirera tillbaka till den påhittade säkerhet i livet som mus. Men om du fortsätter att träna ditt mod, kommer du till slut mogna till den punkt där du öppet kan acceptera utmaningarna och ansvaren som livet som en fullt medveten människa medför. Att fortsätta leva som en mus kommer helt enkelt inte alls vara intressant för dig. Du kommer se in i ditt djupaste inre, Jag har vaknat till denna enorma potential inom mig, och jag accepterar det den kräver av mig. Vad det än kostar mig, vad jag än måste offra för att följa denna väg, kom an. Jag är redo. Fastän du fortfarande kommer uppleva rädsla kommer du nu se det för den illusion det faktiskt är, och så kommer du veta hur du använder ditt mänskliga mod för att slå ned det. Rädsla har inte längre har kraften att stoppa dig.

 

Omfamna det vågade äventyret


”Before you embark on any path ask the question, does this path have a heart? If the answer is no, you will know it and then you must choose another path. The trouble is that nobody asks the question. And when a man finally realizes that he has taken a path without a heart the path is ready to kill him.”
– Carlos Castaneda

”The deeper that sorrow carves into your being, the more joy you can contain. Is not the cup that holds your wine the very cup that was burned in the potter’s oven? And is not the lute that soothes your spirit, the very wood that was hollowed with knives?”
– Kahlil Gibran

”Inaction breeds doubt and fear. Action breeds confidence and courage. If you want to conquer fear, do not sit home and think about it. Go out and get busy.”
– Dale Carnegie

När du utvecklar ett hum om ditt sanna livssyfte, kanske du börjar känna en obehaglig avvikelse mellan din nuvarande livssituation och den du föreställer dig att du vill gå emot. Dessa två världar kanske verkar så olika att du inte mentalt kan föreställa dig hur du skall bygga en bro mellan dem. Hur kan du balansera den praktiska verkligheten av att ta hand om dina tredimensionella plikter som att tjäna pengar för att betala dina räkningar och skatter, att göra din chef nöjd, uppfostra din familj, och upprätthålla sociala relationer med folk som inte ens kan relatera till vad du upplever vs. din nya vision av dig själv som du så desperat vill röra dig mot? En hel ny rad av problem kanske visar sig, relaterade till detta till synes omöjliga skifte. Hur ska du klara av detta? Vad kommer hända med dina förhållanden? Lurar du bara dig själv?

Steve skriver att det bästa råd han kan ge är att sluta försöka bygga en bro. Fokusera istället på att självständigt börja processen att manifestera den nya visionen av dig själv från grunden, som att det vore en helt separat del av ditt liv. Kör på, även om detta skapar en tillfällig inkongruens i ditt liv. Till exempel, ponera att du just nu jobbar som en skilsmässoadvokat, men ditt mod säger dig att du så småningom måste släppa sådant kontradiktoriskt jobb. Du har en vision att du passionerat hjälper par med att hela sina trasiga förhållanden. Men du kan inte ens se dig själv talandes om nyttiga förhållanden som en advokat, och ovanpå det problemet kan du inte heller se ett sätt att ha en ekonomisk trygghet i denna nya karriär, i alla fall inte inledningsvis. Det är helt enkelt en för stor avvikelse mellan denna nya vision och den praktiska verkligheten. Så istället för att du försöker skapa en bro mellan detta tomrum, börja bara bygga på din nya vision helt och hållet från grunden under den tid du har, även om det bara är en timme eller två i veckan. Fortsätt med ditt vanliga jobb som en advokat, men, under din fritid, börja skriva anonymt på onlineforum om relationer för att ge par hjälp om hur de kan hela sina förhållanden. Använd den retorik du utvecklade som en advokat för att börja tala inför små grupper om att hela förhållanden. Skapa kanske en hemsida, och börja skriva och lägga upp artiklar om din nya passion. Du behöver inte ens dölja faktumet att du är en advokat, men oroa dig inte över att försöka ena dessa två världar. Lev i ett paradox. Börja bara utveckla det nya du, och tillåt den gamla att fortsätta parallellt i ett tag.

Det som kommer hända är att du kommer utveckla färdigheter i ditt nya åtagande, och du kommer så småningom kunna försörja dig på det, även om du till en början inte ser hur det är möjligt. Du kanske just nu inte kan se ett sätt att stötta dig själv i din nya vision, och det är okej. Börja bara ändå, gratis, utan något bekymmer om hur du kan göra det till en ny heltidskarriär. Vänta tålmodigt på klarhet; du kommer till slut komma på ett sätt att få det att fungera. Sedan när tiden är inne, kommer du fridfullt kunna släppa den gamla karriären och fokusera all din energi på den nya. Så småningom kommer du kunna engagera dig helt åt ditt nya jag. Din passion för ditt nya jobb kommer till slut överväldiga din rädsla för att släppa din gamla källa av stabilitet. Så istället för att försöka omvandla din gamla karriär till din nya, börja bara processen av att bygga din nya, och låt sedan din gamla blekna gradvis. Även om du bara kan investera en timme i veckan i ditt nya åtagande, kommer du förmodligen upptäcka att denna timme är mer givande och uppfyllande för dig än alla andra timmar sammanlagt, och den passionen kommer driva dig att hitta ett sätt att gradvis växa denna närvaro tills den fyller upp större delen av dina dagar. Det viktigaste är att börja nu genom att introducera dig själv för din nya livsvision, även om du till en början bara kan göra det lite.

Gör valet att leva medvetet, oavsett hur svårt det än verkar. Ge inte vika åt den där halvmedvetna världen av rädslobaserat tänkande, där du fyller ditt liv med distraktioner för att slippa möta det du känner i de tysta stunderna mellan dina tankar. Antingen får du träna ditt mänskliga kapital av mod och bygga dess styrka progressivt för att kunna bemöta dina djupaste och mörkaste rädslor för att leva som den kraftfulla varelsen du innerst inne är, eller så får du erkänna att dina rädslor är för mycket för dig, och omfamna livet som mus. Men gör detta val medvetet och med full kännedom av dess konsekvenser. Om du kommer tillåta rädsla att vinna slaget av ditt liv, erkänn då dess seger och förverka matchen. Om du helt enkelt undviker att leva medvetet och djärvt, så är det motsvarigheten till att ge upp på livet i sig, där din fortsatta existens knappt är något mer än en vänteperiod till din fysiska död – ingentinget i jämförelse med det vågade äventyret.

Dö inte utan att omfamna det vågade äventyr ditt liv är menat att vara. Du kanske blir pank. Du kanske upplever misslyckande och avslag upprepade gånger. Du kanske behöver gå igenom fler dysfunktionella förhållanden. Men alla dessa saker är milstolpar längs vägen till ett liv levt med mod. De är dina egna segrar, och mejslar ett större hål inom dig för att fyllas med ett överflöd av glädje, lycka, och uppfyllelse. Så känn rädslan – och sammankalla sedan modet att följa dina drömmar ändå. Det är den oslagbara styrkan.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️