H.L. Hunt, en man som steg från att vara en bankrutt bomullsbonde under 30-talet till en multimiljardär när han dog 1974, frågades en gång under en TV-intervju vad han kunde ge för råd till andra som ville bli ekonomiskt framgångsrika. Han sade att det endast krävde två saker. För det första, du måste bestämma exakt vad det är du vill uppnå. De flesta lever hela sina liv utan att göra det. Och för det andra, du måste fastställa vilket pris du kommer behöva betala för att få det, och sedan besluta dig för att betala det priset.

 

Tydliga mål är avgörande


Tydliga mål och objektiv är avgörande för alla verksamheters framgång, och detta gäller även för dig som vill bygga din karriär. Om du inte tar dig tiden att bli tydlig om exakt vad det är du vill uppnå, är du för evigt dömd att spendera ditt liv med att uppnå målen av de som har tagit sig den tiden. I frånvaron av en tydlig riktning för ditt liv, kommer du antingen irra runt mållöst eller bygga en karriär som du inte känner dig riktigt bra med. Du kanske tjänar en del pengar, och du kanske gör intressant arbete, men slutresultatet kommer inte likna något du någonsin har gjort ett medvetet beslut att bygga, och till slut kommer du känna känslan att du kanske tog fel sväng någonstans längs vägen. Ser du någonsin på din karriär och tänker ”Hur fasen hamnade jag här?”

Om det är kritiskt att sätta mål, hur kommer det sig då att det bara är ett fåtal personer som tar sig tid att definiera exakt var de vill komma? En del av skälet är en brist på kunskap om hur man sätter tydliga mål. Du kan gå i skolan i åratal och aldrig få någon instruktion på målsättning över huvud taget. Att inte förstå hur viktigt det är att upprätta tydliga mål är också vanligt. Men de som verkligen vet vad de vill ha överträffar ofta alla andra med mils avstånd.

Något som ofta är avskräckande vid målsättning är rädslan för att göra ett misstag. Teddy Roosevelt sade en gång ”In any moment of decision, the best thing you can do is the right thing, the next best thing is the wrong thing, and the worst thing you can do is nothing.” Att sätta i princip vilket mål som helst är bättre än att mållöst glida utan någon tydlig riktning. Ett av de bästa sätten att garantera misslyckande är att undvika att fatta tydliga, motiverade beslut. Varje dag är redan ett misstag om du inte vet var du är på väg. Du spenderar förmodligen större delen av din tid jobbandes för att uppnå andra personers mål. Din lokala snabbmatskedja, TV-annonsörer, och aktieägarna i de företag du är kund hos är alla väldigt glada för det. Om du inte fastställer vad det är du verkligen vill ha, har du bestämt dig för att låta andra ta kontrollen av din framtid, och det är alltid ett misstag. Genom att ta situationen i hornen och själv bestämma var du vill komma, kommer du få en fantastisk känsla av kontroll som de flesta aldrig upplever under hela sina liv.

Många antar att de automatiskt har mål om de har upprättat en ungefärlig riktning, men detta är inte fallet och leder endast till illusionen av framsteg. Att ”tjäna mer pengar” eller ”bygga ett företag” är inte mål. Ett mål är specifikt, tydligt definierat, och mätbart. Ett exempel av skillnaden mellan en riktning och ett mål är skillnaden mellan en kompassnål som pekar söderut och toppen av Eiffeltornet i Frankrike. En är enbart en riktning; den andra är en bestämd plats.

 

Definiera mål i binära termer


En kritisk aspekt hos mål är att de måste definieras i binära termer. Om du, när som helst, skulle få frågan om du har uppnått ditt mål än, måste du kunna svara med ett bestämt ”ja” eller ”nej”; ”kanske” är inget alternativ. Du kan inte med full säkerhet säga att du helt har uppnått att ”tjäna mer pengar”, men du kan ge ett bestämt binärt svar på om du står på toppen av Eiffeltornet eller inte. Ett exempel på ett tydligt företagsmål skulle vara att din nettoinkomst vid oktober månad är 50 000kr eller mer. Det är något du kan räkna exakt på, och vid slutet av månaden kan du ge ett bestämt svar på om du har uppnått målet eller inte. Det är den nivå av klarhet du måste ha för att forma ett mål som ditt sinne kan greppa tag i och röra sig emot snabbt.

 

Var detaljerad


Var så detaljerad som möjligt när du sätter mål. Ge specifika nummer, datum, och tider. Se till att alla dina mål är mätbara. Antingen har du uppnått målet, eller så har du inte det. Definiera dina mål som att du redan vet vad som kommer hända. Det har sagts att det bästa sättet att förutspå framtiden är att skapa den.

 

Få dina mål i skrift


Mål måste vara i skrift i form av positiva personliga affirmationer i presens. Ett mål som inte är i skrift är bara en fantasi. Sätt mål för vad du vill, inte för vad du inte vill. Ditt undermedvetna sinne kan enbart greppa tag i ett tydligt definierat mål om det är definierat i positiva termer. Om du fokuserar på vad du inte vill istället för vad du vill, kommer du troligen attrahera exakt det du försöker undvika. Formulera dina mål som att de redan har uppnåtts. Istället för att säga ”Jag kommer tjäna 300 000kr i år”, formulera det i presens: ”Jag tjänar 300 000kr i år”. Om du formulerar dina mål med framtida termer, skickar du ett meddelande till ditt undermedvetna att för alltid ha kvar det utfallet i framtiden, precis bortom din räckvidd. Undvik luddiga ord som ”förmodligen”, ”borde”, ”kunde”, ”kanske” eller ”möjligen” när du formger dina mål. Sådana ord skapar tvivel på om du verkligen kan uppnå det du söker. Och slutligen, gör dina mål personliga. Du kan inte sätta mål för andra människor, såsom, ”Ett förlag kommer publicera min mjukvara vid årets slut”. Formulera det istället såhär: ”Jag skriver på ett detaljhandelskontrakt i år som tjänar mig minst 500 000kr vid årets slut.”

 

Objektifiera subjektiva mål


Vad händer om du måste sätta subjektiva mål, såsom att förbättra din nivå av självdisciplin? Hur formulerar du sådana mål i binära termer? För att lösa detta problem, använder sig Steve Pavlina av en skala på 1-10. Till exempel, om du vill förbättra din självdisciplin, fråga dig själv hur du på en skala från 1-10 skulle betygsätta din nuvarande nivå av självdisciplin. Sätt sedan ett mål att uppnå ett specifikt betyg vid ett särskilt datum. Detta tillåter dig att mäta dina framsteg och, med en hög nivå av klarhet, veta om du har uppnått ditt mål eller inte.

 

Målsättning är en aktivitet


Att sätta tydliga mål är ingen passiv akt. Det händer inte automatiskt. Du måste ta direkt medveten handling för att få det att hända. Allt räknas, och inget är neutralt – du rör dig antingen mot dina mål, eller så rör du dig bort från dem. Om du inte gör något eller om du handlar utan klarhet, är du nästan garanterat ett offer av att ”vara övermålad”. Med andra ord spenderar du din tid jobbandes på andra människors mål utan att du ens vet om det. Du berikar gladeligen din hyresvärd, andra företag, annonsörer, aktieägare, etc. Varje dag du spenderar jobbandes utan en känsla av klarhet om vart du är påväg är ett steg bakåt. Om du inte aktivt tar hand om din trädgård, kommer ogräset växa automatiskt. Ogräs behöver inte vattnas eller gödslas. De växer av sig själv i frånvaron av en uppmärksam trädgårdsmästare. Liknande, i frånvaron av medveten och riktad handling, kommer ditt liv och ditt jobb automatiskt fyllas med ogräs. Du behöver inte göra någonting alls för att detta ska hända. Och när du äntligen bestämmer dig för att ta en rejäl titt på var du är och var du vill åka, kommer du behöva börja med att dra upp all ogräs.

Att läsa denna artikel kommer inte göra någonting för dig såvida du inte omvandlar den till någon form av fysiskt handlande. Det bästa tänkandet ger dig dessvärre noll resultat. Faktum är, du kommer inte ens bli betald ett öre för dina tankar. Du kan ha den mest kreativa idén i världen, men enbart idéerna är fullständigt värdelösa. Du får bara resultat av de fysiska handlingar du tar, aldrig för de idéer du har. För att få konkreta resultat, måste du handla på en idé. Du måste kommunicera den, bygga den, implementera den, och göra den verklig.

 

Klarhet är ett val


Om du har gått igenom din karriär ofokuserad, vaknandes upp varje dag och bara tagit det som det kommer, är det fullständigt kritiskt att du tar dig tiden att bestämma och skriva ned exakt var du vill komma. Hur mycket längre kommer du fortsätta klättra i stegen av framgång, bara för att för sent inse att den stod lutad mot fel byggnad? Välj ett skede i framtiden, vare sig det är sex månader eller fem år från idag, och spendera ett par timmar på att skriva en tydlig beskrivning på var du då vill vara. Det finns många som är så pass osäkra om var de vill komma, att de undviker att gå med på något i skrift för att ”hålla dörrarna öppna”. Vad skulle hända om du följde den attityden till dess logiska slutsats? Om du alltid håller dina dörrar öppna och aldrig fattar några fasta beslut, kommer du aldrig bli befordrad, starta eget, gifta dig, ha en familj, flytta, etc. förutom när någon annan fattar det beslutet åt dig.

Steve berättar om en kompis han brukade ha som tänkte så här, och som än idag fortfarande inte har bestämt sig för vad han vill göra med sitt liv. Han ger kontrollen av hans liv till andra utan att ens inse det, bara för att han inte är villig att ta tiden att definiera en vision för hans eget liv, på grund av rädsla för att göra fel val. Hans liv styrs av andra som pushar sina mål på honom, vilket han accepterar eftersom att det är så han alltid har levt. Fråga dig själv om du sitter i samma båt. Om en av dina vänner bestämde sig för att ut i det blå få dig att ändra på något i ditt liv – din karriär, din levnadssituation, ditt förhållande, etc. – skulle hen kunna göra det bara genom att vara helt säker och bestämd på att det är det rätta för dig? Skulle en företagskollega radikalt kunna förändra på dina planer i veckan utan att du i förväg medvetet har bestämt att en sådan förändring är i linje med dina mål? Vi lider alla av dessa problem till den mån vi misslyckas att sätta tydliga mål åt oss själva. Det är en stor skillnad mellan att känna igen och agera på en bra möjlighet och rubbas ur kurs utan att göra ett medvetet beslut att göra något åt det.

Att vänta på något som inspirerar dig och hoppas på att det perfekta utfallet kommer falla i knät på dig är inget annat än en fantasi. Att fatta tydliga beslut händer inte passivt; du måste fysiskt uträtta tiden för att få det att hända. Om du inte har tydliga mål för att du inte vet vad du vill, sätt dig då ner och aktivt bestäm dig för vad du vill. Känslan av klarhet och kunskap kommer inte bara komma till dig i form av en gudomlig inspiration. Klarhet är ett val, inte en slump eller en gåva. Klarhet kommer inte dig – du måste komma till det. Att inte sätta mål är samma sak som att bestämma sig för att vara en slav till andras mål.

 

Tydliga mål skärper beslut i nuet


Din verklighet kommer inte matcha din vision in i minsta detalj. Det är inte poängen. Poängen är att din vision tillåter dig att göra tydliga dagliga beslut som gör att du fortsätter röra dig i riktningen av dina mål. När ett kommersiellt flygplan flyger från en stad till en annan, är den ur kurs 90% av tiden, men fortsätter mäta sina framsteg och justera sin kurs om och om igen. Målsättning fungerar på samma sätt. Upprätthåll en tydlig lista av dina mål inte för att det är exakt var du kommer hamna men för att det kommer ge dig en enorm klarhet när du beslutar vad du behöver göra idag. När någon kontaktar dig med en ”möjlighet” ut i det blå, kommer du veta om det är en sann möjlighet eller ett slöseri med tid. En längre sikt skärper din korta sikt.

När du börjar röra dig mot dina mål, kommer du få ny kunskap längs vägen, och du kommer då behöva justera dina planer. Du kanske till och med ändrar på din vision om du har kommit en bit på vägen och inser att det inte riktigt är vad du vill göra. Dåligt formade mål är fortfarande mycket bättre än inga mål över huvud taget.

Steve berättar att han en gång blev tillsagd av någon att han borde avsluta varje dag med att stryka den i sin kalender och högt säga ”Där går ytterligare en dag av mitt liv, och kommer aldrig igen återvända”. Prova detta själv, och lägg märke till hur mycket det skärper ditt fokus. När du avslutar varje dag med känslan att du skulle ha spenderat den på samma sätt om du fick chansen, kommer du få en känsla av tacksamhet som hjälper dig fokusera på vad som verkligen är viktigt för dig. När du avslutar dagen med en känsla av förlust eller ånger, kommer du få medvetenheten att prova en ny metod dagen därpå.

Du kommer se en mätbar skillnad i ditt liv redan den första dagen du upprättar tydliga mål, även om dina första försök inte är perfekta. Du kommer kunna fatta beslut mycket snabbare eftersom du lättare kommer kunna se hur de antingen för dig närmare eller längre bort från dina mål. Vid kvällen han dog, lät Walt Disney en reporter krypa ned i hans säng så att han kunde dela med sig av hans vision för Disney World, sex år före dess färdigställande. När Disney World äntligen öppnade, sade en annan reporter till Walts bror, Roy, ”Det är synd att inte Walt lever för att se detta.” Roy svarade, ”Walt såg det först. Det är därför vi ser det nu.” Tydliga mål tillåter dig att uppnå den första halvan av H.L. Hunts framgångsformel. Genom att du bestämmer exakt vad det är du vill uppnå, får ned det i skrift, och ser över det dagligen, gör du dina mål verkliga med kraften av ditt fokus.

Källa: Steve Pavlina


P.S. Jag tror att du är en livsnjutare. I alla fall, att du ämnar att vara mer av en livsnjutare. Det är därför du läser denna hemsida, och det är därför jag skriver på den. Men varken du eller jag är alltid här, inne på denna sida. Oftare är vi inne på våra sociala medier. På Personlig Utveckling Nus Facebooksida lägger jag upp både dessa blogginlägg (med en härlig bild), samt mer lättuggat innehåll som gör att du förblir inspirerad och informerad i din strävan efter mer livsnjutning – allt i bekvämligheten av ditt nyhetsflöde. Gilla gärna sidan för att ta del av dem (och, om du vill, hålla en dialog med mig, vilket jag skulle tycka vore jättekul). Förstås kan du avgilla när du vill. Hoppas vi ses där. ☀️